Κοροναϊός: Πόσο επικίνδυνος είναι για τις εγκύους – Τι δείχνει νέα μελέτη
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι έγκυες γυναίκες δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της νόσου από τις υπόλοιπες γυναίκες
- Διεθνής ποδοσφαιρίστρια έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας;
- «Σερ: Aπομνημονεύματα»: Οι αυτοκτονικές τάσεις, η παρανοϊκή ζήλια και ο χωρισμός με τον Σόνι Μπόνο
Ο κοροναϊός και η εγκυμοσύνη έχουν απασχολήσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την επιστημονική κοινότητα, δημιουργώντας ανησυχίες στις γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο κύησης. Ωστόσο, τα νέα που προκύπτουν εμφανίζονται αρκετά καθησυχαστικά.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι έγκυες γυναίκες δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της νόσου από τις υπόλοιπες γυναίκες.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το BBC, η έρευνα εξέτασε 427 περιστατικά εγκύων που εισήχθηκαν στο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί από τον κοροναϊό μεταξύ 1ης Μαρτίου και 14ης Απριλίου και έδειξε πως η εγκυμοσύνη δεν κάνει πιο ευάλωτες τις γυναίκες, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτές αφορούσαν γυναίκες από εθνικές μειονότητες, οι οποίες είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν πιο βαριά σε σχέση με άλλες εγκύους. Παράλληλα, τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν ηλικιωμένες γυναίκες είτε παχύσαρκες.
Η σημασία της κοινωνικής απόστασης
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρά το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη δεν κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε επιπλοκές σε περίπτωση που προσβληθούν από τον κοροναϊό, το διάστημα που χρήζει ιδιαίτερης παρακολούθησης και θεωρείται κρίσιμο για μία έγκυο που νοσεί είναι μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές μάλιστα επέστησαν την προσοχή των γυναικών από την 28η εβδομάδα της κύησης μέχρι και μετά τη γέννα, ζητώντας την τήρηση των αποστάσεων ώστε να προστατεύουν τους εαυτούς τους σε περίπτωση που δεν έχουν νοσήσει.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, σε 1.000 περιπτώσεις εγκύων, μόλις οι 4,9 γυναίκες εισήχθησαν στο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί από τον κοροναϊό, μόλις μία στις 10 χρειάστηκε να εισαχθεί στις ΜΕΘ, ενώ πέντε γυναίκες έχασαν τη ζωή τους.
«Ένας πολύ μικρός αριθμός των εγκύρων έχει νοσήσει βαριά. Η ανησυχία μας αφορά κυρίως τις μαύρες γυναίκες. Αυτές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και παρακολούθησης» υποστήριξε η καθηγήτρια επιδημιολόγος Μαράια Νάιτ, η οποία αναφέρθηκε στις συχνότερες σοβαρές περιπτώσεις.
Αυτές ήταν «γυναίκες που βρίσκονταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό και, όσες βρίσκονται σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές».
Τι συμβαίνει με τα βρέφη
Σε ό,τι αφορά στα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες με Covid-19, τα αποτελέσματα ήταν ως επί το πλείστον καλά, καθώς μόλις ένα στα πέντε γεννήθηκαν πρόωρα ή μεταφέρθηκαν σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών.
Παράλληλα, μόνο ένα στα 20 μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με τον ιό είχαν προσβληθεί από αυτόν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετάδοση από τη μητέρα στο μωρό είναι χαμηλή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις