Ποια κυβερνητικά στελέχη παίρνουν «κίτρινη κάρτα» – Ποιοι υπουργοί είναι αμετακίνητοι – Οι φόβοι για εκλογές
Τα διλήμματα Μητσοτάκη για οικονομία, εκλογές και ανασχηματισμό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Την Τρίτη, 28 Απριλίου, η κυβέρνηση παρουσίασε τα πρώτα μέτρα εξόδου από την καραντίνα. Στις αρχές Μαρτίου, η διαχείριση της επιβολής περιορισμών έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου και κατόπιν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσαν από κοινού δέσμη μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σχεδόν έναν μήνα μετά ανατέθηκε σε έξι υφυπουργούς να αναγγείλουν τα καλά νέα τής, έστω μερικής, επιστροφής στην κανονικότητα. Από αυτούς μόνο ένας ήταν πολιτικός, και μάλιστα της νεότερης γενιάς, οι υπόλοιποι ήταν τεχνοκράτες. Ο συμβολισμός δεν πέρασε απαρατήρητος και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και ανησυχίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου καθόλου δεν ενδιαφέρεται να καθησυχάσει. Δύο λέξεις βρίσκονται στα χείλη όλων των κυβερνητικών στελεχών: ανασχηματισμός και εκλογές.
Η τελική αξιολόγηση
Πολύ πιθανός ο ανασχηματισμός
Σχέδιο πολιτικό παρά τεχνοκρατικό
Η «αξιολόγηση» των υπουργών
Σε αντίθεση με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γιώργο Γεωργαντά, η οποία προωθεί συστηματικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Θετικά έχει αποτιμηθεί το έργο υπουργών όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Κώστας Καραμανλής, η Λίνα Μενδώνη, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Νότης Μηταράκης, κ.ά. Στους παραπάνω υφυπουργούς προστίθεται ο Λευτέρης Οικονόμου (Προστασίας του Πολίτη) και ο Κώστας Φραγκογιάνης (Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας), ενώ έχει ξεχωρίσει και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Oι εισηγήσεις για κάλπες και οι κίνδυνοι
Επιπροσθέτως, η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με απλή αναλογική, που σημαίνει ότι η ΝΔ μπορεί να μην έχει αυτοδυναμία και να βρεθεί όμηρος ενός μικρού κόμματος, όπως η Ελληνική Λύση, ή να προχωρήσει αμέσως σε δεύτερες εκλογές. Αυτό σημαίνει περίπου ένα τρίμηνο προεκλογικών και εκλογικών διαδικασιών, με προφανείς συνέπειες για την οικονομία και με απροσδιόριστο τον κίνδυνο να ενσκήψει δεύτερο κύμα κορωνοϊού ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα κατηγορηθεί για καιροσκοπισμό, και θα έχει πλήξει μόνος του το προφίλ του σοβαρού, θεσμικού, μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν πρόκειται να διακυβεύσει τη σχέση του με τους πολίτες χάριν πολιτικών τακτικισμών για να κερδίσει έναν ακόμα χρόνο στην εξουσία θυσιάζοντας το σχέδιό του για τη χώρα.
Ο γρίφος στην ΕΕ για τις μετακινήσεις
Αυτές τις ημέρες ο Πρωθυπουργός εργάζεται εντατικά πάνω στα προβλήματα της οικονομίας, ιδίως του τουρισμού και των μεταφορών. Η διεθνής προβολή της κυβέρνησης εξαιτίας της αντιμετώπισης της πανδημίας τού προσφέρει προνομιακή θέση στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις. Την Πέμπτη το βράδυ είχε εκτενή συζήτηση με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το πλαίσιο μετακινήσεων μεταξύ χωρών της ΕΕ, το οποίο θα παρουσιαστεί πιθανότατα την Τετάρτη.
Η Ελλάδα προτείνει να εξετάζονται για κορωνοϊό όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν στη χώρα αναχώρησης και στη χώρα άφιξης να δίνονται σαφείς οδηγίες για το πώς κινείται κάποιος σε κάθε χώρο και να υπάρχει η δυνατότητα για rapid τεστ, ώστε τα αεροπλάνα να πετούν με πληρότητα και με ασφάλεια για τους επιβάτες. Επιπλέον, πραγματοποιούνται διμερείς επαφές του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με ομολόγους του από την ΕΕ και από άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, οι οποίες ετοιμάζονται να επαναφέρουν τις αεροπορικές συνδέσεις. «Η διαφήμιση που γίνεται στη χώρα μας από τα ξένα μέσα, ως ασφαλή τουριστικό προορισμό από την COVID-19 θα χρειαζόταν πολλά εκατομμύρια για να την κάνουμε εμείς» σχολιάζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο οποίος στη συνέντευξή του στο CNN, τη Δευτέρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποδεχτεί η χώρα μας ξένους τουρίστες από την 1η Ιουλίου.
Προσδοκίες για δυναμική ανάπτυξη από το 2021
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η θετική προβολή της Ελλάδας θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και ότι τη μεγάλη ύφεση του 2020 θα ακολουθήσει μια δυναμική ανάπτυξη το 2021. Την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισαν δύο μεγάλες επενδύσεις ξένων σε startup, στην Αθήνα και στην Πάτρα, και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ξένα funds για συμμετοχή στη Forthnet. Eπιπλέον, η δικαστική απόφαση για το καζίνο του Ελληνικού ήρε και το τελευταίο εμπόδιο προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η εμβληματική επένδυση. Η καλή επίδοση στην πανδημία και η θετική εικόνα του ΕΣΥ πιστεύεται ότι μπορούν να συμβάλουν στην εγκατάσταση συνταξιούχων από τις βόρειες χώρες στην Ελλάδα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις