Μάλλον διάθεση να ρίξει τους τόνους δείχνει η κυβέρνηση στο θέμα των πλατειών καθώς τις τελευταίες μέρες βρέθηκε αντιμέτωπη με πληθώρα καταγγελιών για αυταρχισμό και καταστολή.

Απολογητική θέση

Η επέμβαση της αστυνομίας στην Κυψέλη και ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων έφεραν την κυβέρνηση σε θέση απολογητική.

Ιδίως μέσω των social media άρχισε να διακινείται η άποψη πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί προσχηματικά την πανδημία για να επιβάλλει λογικές απαγορεύσεων.

Από την Αγία Παρασκευή αρχικά, μέχρι την τραγελαφική επικοινωνιακά διαχείριση των γεγονότων της Κυψέλης η παραπάνω άποψη άρχισε να βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση.

Ιδίως δε, το γεγονός ότι με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων άλλες περιπτώσεις συναθροίσεων και συγχρωτισμού όπως σε καταστήματα των Βορείων προαστίων, οι ουρές στη ΔΕΗ κλπ ενίσχυαν την εντύπωση πως η κυβέρνηση επικεντρώνεται επιλεκτικά στις πλατείες και κάνει κοινωνικά πειράματα με τις αντοχές και τις ανοχές ιδίως των νέων ανθρώπων.

Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η στάση κυβέρνησης και αστυνομίας στις πλατείες συνδέθηκε και με την «αυστηρή σύσταση» για αποφυγή της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων τις νυχτερινές ώρες, που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο με τα μέτρα της σταδιακής άρσης της καραντίνας.

Μάλιστα η αρχική στάση της κυβέρνησης και το αυστηρό ύφος των αρμοδίων σε συνδυασμό με την αστυνομική βία που κορυφώθηκε στην περίπτωση της Κυψέλης προκάλεσαν όχι απλά την αντίδραση αλλά και οργανωμένα καλέσματα πολιτών για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Επιπλέον το κλίμα βάρυνε και από τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σχετικό σποτ για την αποφυγή της πλατείας ως σημείο συνάντησης πολιτών και το οποίο μάλιστα αποσύρθηκε ύστερα από τις αντιδράσεις πολλών που το θεώρησαν σεξιστικό.

Στο μεταξύ όλο αυτό το διάστημα πλήθαιναν και οι καταγγελίες ανθρώπων που έπεσαν θύματα υπέρμετρης αστυνομικής βίας στην Κυψέλη και ουσιαστικά ακύρωναν τις αρχικές εξηγήσεις με τις οποίες η αστυνομία δικαιολογούσε την επέμβασή της στην εν λόγω περιοχή.

Ο φόβος ενός νέου κύματος «αγανακτισμένων»

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση κινούνταν στην κόψη του ξυραφιού και υπήρχε ο κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει από τα χέρια της και να μετατραπεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα η …πλατεία. Κάποιοι δε, μιλούσαν για φόβο της κυβέρνησης και απέδιδαν τη στάση της και τη χρήση αστυνομικής βίας στο να προλάβει ένα νέο κύμα «αγανακτισμένων» αντίστοιχο του 2011, συνδέοντας το με τη νέα κρίση που φέρνει η πανδημία

Κατόπιν αυτών η τελευταία εκδοχή της αστυνομίας πως έπεσε θύμα φάρσας και η άσκηση ποινικής δίωξης για ψευδή καταγγελία σε βάρος του 52χρονου για το τηλεφώνημα που, κατά την Αστυνομία, έγινε η αιτία για τα επεισόδια στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έδωσαν στην κυβέρνηση την ευκαιρία να μιλήσει για προβοκάτσια και στημένη παγίδα σε βάρος της αστυνομίας.

Αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησαν άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να κάνει παρέμβαση για το θέμα των πλατειών δημοσίως θέλοντας πριν από όλα να απαντήσει σε όσους δίνουν πολιτικές και όχι υγειονομικές προεκτάσεις στην αστυνομική επιτήρηση και σε κάποιες περιπτώσεις την επέμβαση των ΜΑΤ στις πλατείες.

Έκκληση

Από τον Υμηττό όπου βρέθηκε με τους κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά ενόψει της αντιπυρικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την έκκλησή του για αποφυγή του συγχρωτισμού λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κοροναϊού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη.

Ναι, ο κόσμος θα είναι περισσότερο στους δρόμους, θα είναι στις παραλίες, αύριο θα είναι και στους χώρους εστίασης. Αλλά απαιτείται πάντα ατομική ευθύνη, χρήση μάσκας εκεί που η μάσκα είναι υποχρεωτική, αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κυρίως να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε στενή επαφή με συμπολίτες μας εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Ξέρω ότι και ο Υφυπουργός έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει συνέχεια το ίδιο μήνυμα μαζί με τους ειδικούς μας, αλλά είναι απαραίτητο αυτό να το λέμε και να το τονίζουμε, καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν και καθώς εκ των πραγμάτων περισσότερος κόσμος θα κυκλοφορεί.

Σήμερα άνοιξαν τα καταστήματα της λιανικής, ξεκίνησε να λειτουργεί η Γ’ Λυκείου. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στους ρυθμούς της ζωής μας, να ανακτήσουμε την καθημερινότητά μας και να παλέψουμε τη μεγάλη οικονομική ύφεση η οποία έρχεται πρέπει να δείξουμε όλοι αυξημένο αίσθημα ευθύνης.

Δεν είναι πεδίο ιδεολογικής και πολτιικής αντιπαράθεσης

Δεν είναι πεδίο αυτό ούτε πολιτικής ούτε ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Ούτε κάνουμε κάποιου είδους “αντίσταση” με το να μαζευόμαστε όλοι σε μία πλατεία χωρίς να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι όλα τελικά θα πάνε καλά και θα επιδείξουμε την ίδια ευθύνη την οποία δείξαμε συνολικά, ως κοινωνία, τους τελευταίους δύο μήνες».

Με αυτά τα λόγια ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην ομοβροντία των κομμάτων της αντιπολίτευσης τις προηγούμενες μέρες που είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση για αυταρχισμό και καταστολή.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι θα ελεγχθούν από το συνήγορο του Πολίτη οι καταγγελίες για αστυνομική βία, χαρακτηρίζοντας «στημένη παγίδα» το περιστατικό της Κυψέλης.

Συστάσεις από τα μεγάφωνα…

Ο κ Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι ελέγχονται τα πάντα και ο συνήγορος του πολίτη θα επιληφθεί για να τελειώσει γρήγορα η διερεύνηση των κατηγοριών αυτών.

«Η αστυνομία δεν έχει λογούς να βρίσκεται στις πλατείες», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογραμμίζοντας πως αν χρειαστεί οι αστυνομικοί κάνουν συστάσεις από τα μεγάφωνα.

Ο κ. Χρυσοχοϊκής υπογράμμισε ότι είναι υγιέστατο να θέλει κάποιος να βγει στην πλατεία ή στην παραλία, αλλά πρέπει να κρατά αποστάσεις τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για εντολή της κυβέρνησης αλλά των επιστημόνων παγκοσμίως.

Προβοκάτσια

«Είναι ξεκάθαρο, μετά από την ανακοίνωση και της Αστυνομίας, ότι υπήρχε μια προβοκάτσια, με την οποία οδηγήθηκαν στη συγκεκριμένη παγίδα αστυνομικοί με ένα ψεύτικο τηλεφώνημα. Ήδη έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι ότι οι συναθροίσεις είναι κάτι, το οποίο θα πρέπει να μην γίνεται, γιατί προκαλεί συγχρωτισμό.

Ο συγχρωτισμός είναι ο εχθρός μας στη μάχη μας για να μην έχουμε διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα. Επομένως, τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και προσέχουμε τις αποστάσεις, έτσι ώστε να βγούμε νικητές από αυτό τον πόλεμο» περιορίστηκε να απαντήσει ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και κληθείς να σχολιάσει τα περί αστυνομικής βίας.

Δεν εξετάζεται αυστηροποίηση

Στο πλαίσιο αυτό ο Στέλιος Πέτσας θέλοντας να καθησυχάσει τα πνεύματα λέγοντας ακόμη πως «αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται καμία αυστηροποίηση. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος αυστηροποίησης. Θα έχουμε γενικές συστάσεις και θα δρούμε τοπικά, αν αυτό χρειάζεται».

Σε κάθε περίπτωση πάντως το άνοιγμα ενός μετώπου με την αρχική διάθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει με πυγμή οδηγεί στο άνοιγμα ενός νέου μετώπου μετά την διαφαινόμενη υπαναχώρησή της.

Δεν είναι λίγα τα πυρά που δέχεται εκ δεξιών της η κυβέρνηση. Η εκ δεξιών κριτική προς την κυβέρνηση τη μέμφεται πως λειτουργεί ενοχικά, ιδίως έναντι της Αριστεράς κάνοντας πίσω εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων.