Πρόωρες εκλογές : Η κυβέρνηση διαψεύδει – ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ετοιμάζονται
Ένας πόλεμος νεύρων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται στο παρασκήνιο με τροχιοδεικτικές βολές γύρω από το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Δεν είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού σήμερα, επιμένει ο Στ. Πέτσας. Στο εκλογικο διακύβευμα κατέληξαν στο ΣΥΡΙΖΑ, πρεοκλογικό αντιδεξιό αφήγημα διατύπωσε η Γεννηματά
Ένας πόλεμος νεύρων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται στο παρασκήνιο με τροχιοδεικτικές βολές γύρω από το ζήτημα των πρόωρων εκλογών.
Διαψεύδει αλλά…
Η κυβέρνηση συνεχίζει να διαψεύδει τα σενάρια μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ωστόσο κανείς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να την πιστεύει.
Το κυριότερο δε, είναι το γεγονός πως ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να διαμορφώνουν προεκλογικό αφήγημα και παράλληλα προεκλογικό πρόγραμμα.
Στην κυβέρνηση προς ώρας φαίνεται να μετρούν το ρίσκο μιας πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.
Η εντολή που υπάρχει από το Μαξίμου είναι να διαψεύδονται αυτά τα σενάρια και να χρεώνονται ως φοβίες του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά της αντιπολίτευσης.
Οι προσδοκίες για το 2021
Σε ένα βαθμό οι δεύτερες σκέψεις που υπάρχουν σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη τα οποία δεν θέλουν πρόωρες εκλογές είναι πως φαίνεται να πιστεύουν στ’ αλήθεια πως τη φετινή ύφεση θα διαδεχτεί μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
Ως εκ τούτου αφήνεται να διαφανεί πως η κυβέρνηση ακόμα και αν πάει σε πρόωρες εκλογές αυτές δεν θα γίνουν μέσα στο 2020 πολύ δε περισσότερο μέχρι το φθινόπωρο.
Βεβαίως όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου και όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο ρεαλιστική είναι η προσδοκία για ανάκαμψη της οικονομίας το 2021.
Τα ως τώρα δεδομένα δεν δικαιολογούν μια τέτοια πρόβλεψη και υπ’ αυτή την έννοια οι επόμενοι μήνες μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου θεωρούνται κρίσιμοι για την επιτάχυνση ή όχι των πολιτικών εξελίξεων.
Δεν είναι στο μυαλό του πρωθυπουργού …σήμερα
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να απαξιώσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ωστόσο απέφυγε να πει πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως συνήθιζε να τονίζει ως τώρα στις δηλώσεις διάψευσης που έκανε όταν καλούνταν να σχολιάζει αυτά τα σενάρια.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι πάντα το ζήτημα των ενδεχομένων ανασχηματισμών ή των ενδεχομένων πρόωρων εκλογών είναι θέματα, που συγκινούν τα Μέσα Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους και αρέσκονται στην αναπαραγωγή τους» είπε σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε με νόημα: «Αυτό που θέλουμε να είναι ξεκάθαρο, σήμερα, είναι ότι δεν υπάρχει στο μυαλό του Πρωθυπουργού καμία σκέψη ούτε για εκλογές, ούτε για ανασχηματισμό».
Όχι στις νοοτροπίες 2012-2015
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος διαψεύδοντας τις πρόωρες εκλογές.
«Θα σας επαναλάβω με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή που μιλάμε επεξεργάζεται ένα σοβαρό πλαίσιο, που αφορά ιδίως το κομμάτι του τουρισμού, που είναι πολύ σοβαρό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας, φέρνει μια σειρά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης και συνολικά ενισχύει την οικονομία.
Είναι ένας μαραθώνιος η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης που προκύπτει από την πανδημία του κοροναϊού και δεν είναι κάτι που θα τελειώσει μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ας μην είναι βιαστικοί οι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως ας μην γυρίσουμε σε νοοτροπίες και λογικές της περιόδου του 12-15, που όλοι κατάλαβαν ότι δεν οδήγησαν σε τίποτε καλό την χώρα» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ψάχνονται
Από την άλλη πλευρά στο ΣΥΡΙΖΑ «ψάχνονται» γύρω από την ημερομηνία των εκλογών και ουσιαστικά έχουν ανακρούσει πρύμνα προκειμένου να μην εμφανίζονται φοβικοί σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, καθώς αυτό προκαλεί δυσαρέσκειες εσωτερικές γύρω από το πόσο δυναμική αντιπολίτευση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Μάλιστα μετά τον Αλέξη Τσίπρα που έδωσε το έναυσμα για να θέσει σε ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό με το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν, η Πολιτική Γραμματεία πήγε ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά.
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση ουσιαστικά διαμόρφωσε προεκλογικό αφήγημα και εκλογικό διακύβευμα που αποτυπώθηκε στην απόφασή της.
Το δίλλημα και η πρόκληση για την επόμενη μέρα
«Η κρίση που έρχεται είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν πολιτικές με διαφορετικό πρόσημο. Το δίλημμα, λοιπόν, για την επόμενη μέρα είναι: Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων;» λέει το επίμαχο απόσπασμα της κομματικής απόφασης στην Κουμουνδούρου.
Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση θα επικαιροποιηθεί και θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που είχε διατυπώσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις ημέρες της καραντίνας.
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα.
Οι προτεραιότητες στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η στήριξη της εργασίας, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, με την παράλληλη, συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας.
«Το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη» αναφέρεται στην απόφαση της ΠΓ.
Αντιδεξιό αφήγημα
Ωστόσο δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά προεκλογικό αφήγημα και κάνει προσπάθειες να διατυπώσει εκλογικό διακύβευμα. Και στο ΚΙΝΑΛ κινούνται σε ανάλογη κατεύθυνση.
Η Φώφη Γεννηματά μάλιστα σήμερα προέβη σε μια ανάρτηση στα social media, όπου με τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε ένα ακόμα βήμα παραπέρα και από την πλευρά της στην οριοθέτηση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ ΚΙΝΑΛ και κυβέρνησης της ΝΔ αλλά ταυτόχρονα προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυρία Γεννηματά επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι επιδεικνύει αλαζονεία και αυταρχισμό, χρησιμοποίησε άκρως αντιδεξιά ρητορική κάνοντας λόγο για «Δεξιά» και «συντηρητική παράταξη» και χρέωσε στο μέγαρο Μαξίμου προσπάθεια πόλωσης και διχασμού λέγοντας ότι είναι «βούτυρο στο ψωμί των λαϊκιστών».
Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση άφησε με υπαινιγμούς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία του από την επίσημη τελετή μνήμης στα θύματα της Μαρφίν και τόνισε ότι στην πολιτική υπάρχουν αντίπαλοι και όχι εχθροί καθώς στη δημοκρατία απαιτείται διάλογος, συνεννόηση και συναινέσεις.
Το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη κάλπη
Ενδεικτικό πάντως του όλου κλίματος στα πολιτικά παρασκήνια και το γίνεται δεκτές οι κυβερνητικές διαψεύσεις για τις πρόωρες εκλογές είναι η αντίδραση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου πως «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη χώρα δεν γίνεται με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, αλλά με το βλέμμα στην επόμενη κάλπη, με αποτέλεσμα όλα τα μέτρα που παίρνουν να είναι «προεκλογικά» και ψηφοθηρικά. Κανείς δεν τους πιστεύει, όσο και αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο».
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης