Κοροναϊός: ΗΠΑ κατά Κίνας για κυβερνοπειρατεία στην έρευνα για το εμβόλιο
Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα εκδώσουν «εντός των προσεχών ημερών» επίσημη προειδοποίηση για φερόμενες απόπειρες στόχος των οποίων είναι να αποσπάσουν «παρανόμως πολύτιμα στοιχεία πνευματικής μας ιδιοκτησίας και δεδομένα δημόσιας υγείας για τα εμβόλια, τις θεραπείες και τα διαγνωστικά τεστ»
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατηγορήσουν δημόσια την Κίνα ότι επιχειρεί να κάνει κυβερνοπειρατεία στην αμερικανική έρευνα για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού προκειμένου να οικειοποιηθεί χρήσιμες πληροφορίες, ισχυρίζονται αμερικανικές εφημερίδες.
Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα εκδώσουν «εντός των προσεχών ημερών» επίσημη προειδοποίηση για φερόμενες απόπειρες στόχος των οποίων είναι να αποσπάσουν «παρανόμως πολύτιμα στοιχεία πνευματικής μας ιδιοκτησίας και δεδομένα δημόσιας υγείας για τα εμβόλια, τις θεραπείες και τα διαγνωστικά τεστ», σύμφωνα με τις εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal.
Τα «σχέδια» της Κίνας
Στο στόχαστρο του FBI, χάκερς και «μη παραδοσιακοί παίκτες», δηλαδή ερευνητές και φοιτητές που, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ενεργοποιούνται για να κλέψουν πληροφορίες από πανεπιστημιακά ινστιτούτα και δημόσια εργαστήρια όπου εργάζονται.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούνται ύποπτοι ότι ενεργούν για λογαριασμό της Κίνας, γράφουν οι δύο εφημερίδες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρίνουν εδώ και πολύ καιρό τον ασιατικό γίγαντα ότι επιδίδεται σε βιομηχανική κατασκοπεία και έχουν καταστήσει την υπεράσπιση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας προτεραιότητα στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.
Ωστόσο, μια τέτοια κατηγορία κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, που έγιναν πολύ τεταμένες μετά την εμφάνιση του νέου κοροναϊού στα τέλη του 2019 στην κινεζική πόλη Ουχάν.
Πώς απαντά η Κίνα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προσπάθησε να διαλύσει κάθε υποψία για πειρατεία μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών της New York Times.
«Η Κίνα είναι μεγάλος υπερασπιστής της κυβερνοασφάλειας και είναι θύμα κυβερνοεπιθέσεων. Αντιτασσόμαστε σθεναρά σε κάθε είδους κυβερνοεπίθεση που διαπράττεται από χάκερς και τους πολεμάμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος Ζάο Λιτζιάν σε συνέντευξη Τύπου.
«Είμαστε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας έρευνας για το εμβόλιο και τη θεραπεία της νόσου Covid-19. Είναι ανήθικο να στοχοθετείται η Κίνα με φήμες και συκοφαντίες απουσία αποδείξεων» επέμεινε.
Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να ειδοποιήσουν για την επιδημία και ότι έκρυψαν το μέγεθός της. Και συνεπώς είναι «υπεύθυνες» για την παγκόσμια εξάπλωσή της, τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και την τρέχουσα πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Ακόμη χειρότερα, ο αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, υποψιάζονται πλέον ανοιχτά το Πεκίνο ότι έκρυψε ένα ατύχημα σε εργαστήριο της Ουχάν, το οποίο μπορεί να είναι η αιτία της πανδημίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις