Ξεκίνησε το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19
Ξεκίνησε σήμερα το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων CoViD-19 από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με το οποίο θα στηρίξει τη χρηματοδότηση δεκάδων Μικρομεσαίων αλλά και Μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας από το τραπεζικό μας σύστημα
Ξεκίνησε σήμερα το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων CoViD-19 από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με το οποίο θα στηρίξει τη χρηματοδότηση δεκάδων Μικρομεσαίων αλλά και Μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας από το τραπεζικό μας σύστημα.
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων CoViD-19 συστάθηκε ως χωριστή χρηματοδοτική μονάδα εντός της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ με σκοπό την χρηματοδότηση, μέσω παροχής εγγυήσεων υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων. Ήδη από χθες υπογράφηκε η «Συμφωνία Χρηματοδότησης» μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης (της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΑΝΕΚ) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας σε έκτακτη συνεδρίασή του ενέκρινε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για την προσχώρηση σε συνεργασία με σκοπό την παροχή εγγυημένων δανείων μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19». Στόχος είναι η χορήγηση δανείων σε κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις προς τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Ειδικότερα για την ευνοϊκότερη χρηματοδότηση των μικρών, μεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το Ταμείο θα εγγυάται σε ποσοστό 80%, το 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάθε τραπεζικού ιδρύματος και αντίστοιχα το 32% του συνολικού χαρτοφυλακίου μεγάλων επιχειρήσεων. Σκοπός της σύστασης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με συνολική μόχλευση ρευστότητας 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ , είναι η στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης. Όπως ανακοινώθηκε το ποσοστό εγγύησης για κάθε δάνειο επιλέξιμης επιχείρησης ανέρχεται σε 80%, ενώ η εγγύηση θα αφορά νέα δάνεια που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 τακτής λήξης και διάρκεια έως 5 έτη και καλύπτει το κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής. Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες.
Ποιοι δικαιούνται
Δικαιούχοι θα είναι πιστοληπτικά αποδεκτές επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές, δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του τριμήνου και επιπλέον δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
Από την χρηματοδότηση εξαιρούνται οι εξωχώριες επιχειρήσεις, οι εταιρείες συμμετοχών, επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους. Επίσης εξαιρούνται από την χρηματοδότηση επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) και εμφάνισαν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών). Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την καλύτερη στόχευση και αποτελεσματικότερη λειτουργία στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων δημιουργούνται δυο Διακριτά Εγγυοδοτικά Κεφάλαια:
- Εγγυοδοτικό Κεφάλαιο ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για Χαρτοφυλάκιο νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «CapAmount» 40% με Τελικούς Αποδέκτες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και συνολικό ύψος Δανείων 1.5 δις ευρώ.
- Εγγυοδοτικό Κεφάλαιο ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για Χαρτοφυλάκιο νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «CapAmount» 30% με Τελικούς Αποδέκτες Μεγάλες Επιχειρήσεις και συνολικό ύψος Δανείων 2 δις ευρώ.
Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του κάθε δανείου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει:
- το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της Επιχείρησης για το 2019. (Στην περίπτωση Επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του)
- το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της Επιχείρησης κατά το έτος 2019 ή
- μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη Μικρομεσαία Επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για Μεγάλη επιχείρηση.
Τέλος, να σημειωθεί ότι προβλέπεται ότι επιπλέον της Εγγύησης , παρέχεται επιχορήγηση προμήθειας εγγύησης των δανειοληπτών, προϋπολογισμού έως διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ.
- Γάζα: Δώδεκα νεκροί μετά από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο – καταφύγιο, αυξάνονται διαρκώς τα θύματα
- Κασσελάκης: Ένα συνέδριο εν κρυπτώ – Ο ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό κατάληψη – Τι του απαντούν κύκλοι της Κουμουνδούρου
- Αλμπέρ Καμύ και Ζαν-Πολ Σαρτρ – «Χαμένη» επιστολή δείχνει ότι ήταν φίλοι πριν γίνουν εχθροί
- «Παγωμένες» οι διαπραγματεύσεις Κβαρατσχέλια και Νάπολι για το νέο συμβόλαιο
- Ανησυχία δημάρχων: Φόβοι ότι η μεταρρύθμιση θα περιοριστεί μόνο στον εκλογικό νόμο
- Κατώτατος μισθός: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Τι αλλάζει