Έβρος: Σε Ευρωβουλή και Κομισιόν το ζήτημα για τον θάνατο πρόσφυγα
«Με βάση τα στοιχεία, είναι πάρα πολύ πιθανό να προέρχονται από την ελληνική πλευρά οι εν λόγω πυροβολισμοί», είναι το συμπέρασμα, που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια αμφιβολίας.
- Σήμερα ξεκινά η καταβολή της πρώτης δόσης για το επίδομα θέρμανσης – Τα ποσά
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
Επείγουσες εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενδελεχή έρευνα ζητούν 102 Ευρωβουλευτές των ομάδων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελεύθερων σχετικά με το θάνατο του Μοχάμαντ Γκουλζάρ στον Εβρο στις 4 Μαρτίου από πραγματικά πυρά.
Η ερώτηση των Ευρωβουλευτών προς την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον γίνεται στο φως των αποκαλύψεων της έρευνας που πραγματοποίησαν για περισσότερο από δύο μήνες οι ερευνητικές ομάδες Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports και το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε συνεργασία με δημοσιογράφους του Pointer και του Sky News.
«Με βάση τα στοιχεία, είναι πάρα πολύ πιθανό να προέρχονται από την ελληνική πλευρά οι εν λόγω πυροβολισμοί», είναι το συμπέρασμα, που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια αμφιβολίας.
Η εξονυχιστική έρευνα ανασυστήνει τα γεγονότα εκείνης της ημέρας αναλύοντας εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες, μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και αναλύσεις ειδικών, και χρησιμοποιώντας μεθόδους γεωεντοπισμού και τρισδιάστατης απεικόνισης.
Οι Ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι δεν έχει δοθεί απάντηση σε επιστολή 122 Ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Μαρτίου, στην οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους για την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τη σοβαρή υποβάθμιση της νομιμότητας στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ζητούσαν επείγουσα διερεύνηση, επιτήρηση και ανάληψη δράσης για τις καταγγελίες για χρήση υπερβολικής βίας.
«Η πλήρης απάντηση στις ερωτήσεις μας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα έχει γίνει πιο επείγουσα ύστερα από την δημοσιοποίηση των στοιχείων για το περιστατικό πυροβολισμών στα ελληνοτουρκικά σύνορα», σημειώνουν.
Οι Ευρωβουλευτές αναφέρονται στη δήλωση της προέδρου της Επιτροπής κατά την επίσκεψή της στον Εβρο στις αρχές Μαρτίου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι διαχείριση των συνόρων «αποτελεί ευθύνη ολόκληρης της Ευρώπης».
Σημειώνουν: «Συμφωνούμε ότι η διαχείριση των ελληνικών συνόρων αποτελεί κοινή ευθύνη της ΕΕ. Η διαχείρισή τους πρέπει να καθοδηγείται από τον ευρωπαϊκό νόμο, συμπεριλαμβανομένου του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, που απαιτεί ότι κατά τη διαχείριση των συνόρων τα κράτη μέλη δρουν σε πλήρη συμφωνία με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, με το διεθνές δίκαιο όπως η Σύμβαση της Γενεύης, όπως και με τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση στη διεθνή προστασία και στα θεμελιώδη δικαιώματα. Αναμένουμε επομένως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει την ευθύνη της να ερευνήσει ενδελεχώς τα ευρήματα που αποκαλύπτει η ανασύσταση των γεγονότων, τα οποία προξενούν πολύ σοβαρές ανησυχίες, και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν δεν απαντήσουν στις καταγγελίες η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είμαστε μάρτυρες μιας ατιμωρησίας που δεν μπορεί να είναι ανεκτή σε μια Ενωση που βασίζεται στο σεβασμό της νομιμότητας».
Και ρωτούν:
-πώς αντιδρά η Επιτροπή στο συμπέρασμα ότι συνοροφύλακες από την ελληνική πλευρά των ελληνοτουρκικών συνόρων πυροβολούσαν εναντίον ανθρώπων με σφαίρες 5,5 χιλιοστών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επτά τραυματίες, ο ένας θανάσιμα.
-πώς αντιδρά η Επιτροπή στη διάψευση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται παρόμοιο περιστατικό με πυρά από τις ελληνικές αρχές, όπως και στη δήλωση ότι «αυτοί που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα δεν είχαν ισχυρό/εμφανές προσφυγικό προφίλ».
-αν η Επιτροπή έχει δεχθεί από την ελληνική κυβέρνηση αντίθετα στοιχεία ή έρευνες που νομιμοποιούν τη θέση της και το χαρακτηρισμό «ψευδείς ειδήσεις» που αποδίδει στις καταγγελίες
-αν βρίσκονταν κοντά στο σημείο οι 530 συνοροφύλακες που έστειλε η Frontex στα σύνορα στις 4 Μαρτίου και αν κατέγραψαν τους πυροβολισμούς τα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης που είχαν σταλεί την ημέρα των γεγονότων.
«Πώς θα διερευνήσει η Επιτροπή τα ευρήματα της ανασύστασης των γεγονότων και ποια μέτρα θα πάρει για να εμποδίσει τη χρήση υπερβολικής βίας εναντίον μεταναστών ή προσφύγων στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα στο μέλλον;» ρωτούν τέλος οι Ευρωβουλευτές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις