Κυψέλη: Αδιανόητη καταστολή με θύματα πολίτες – Τραυματίστηκε σοβαρά νεαρός
Η ιστορία του Γ.Κ. ο οποίος έκανε το λάθος να βγει από το σπίτι του και να πέσει πάνω στην ομάδα Δέλτα
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
Με ανοιχτή επιστολή του 28χρονου Γ.Κ., θύμα άγριας επίθεσης της ομάδας «Δράση», ήρθε στο φως μία όχι απλά κραυγαλέα επίθεση εναντίον 25 πολιτών αλλά και μία… επίκαιρα παράνομη κίνηση από πλευράς της αστυνομίας. Παρά την προσπάθεια συγκάλυψης, το κείμενο δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών.
Όπως αναφέρει ο Γ.Κ το βράδυ της 9ης Μαϊου βρισκόταν στο σπίτι του στην Κυψέλη, κοντά στη συμβολή των οδών Σπετσών και Παξών μαζί με άλλα δύο άτομα, όταν μετά τη 1.30πμ άκουσε φασαρία από τον δρόμο. Κατέβηκε, όπως και αρκετοί γείτονες, να δει τι συμβαίνει. Τριάντα μέτρα αργότερα, άκουσε τον ήχο μηχανής και, όπως αναφέρει, «είδα μία μηχανή της ομάδας “Δράση” να κινείται γρήγορα προς το μέρος μου. Τότε ο συνεπιβάτης αστυνομικός πετάχτηκε από το μηχανάκι και ήρθε τρέχοντας κατά πάνω μου. Εγώ αντανακλαστικά κόλλησα στον τοίχο και επιδεικνύοντας τα κλειδιά που είχα στα χέρια μου, φώναξα προς τη μεριά του αστυνομικού ότι “είμαι κάτοικος” και ότι “μένω εκεί” δείχνοντας την πόρτα του σπιτιού μου. Μάταια.
Ο αστυνομικός όρμησε πάνω μου και ενώ φώναζα επανειλημμένα ότι “μόλις βγήκα από το σπίτι”, ένας δεύτερος αστυνομικός με πέταξε κάτω. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα όλα έγιναν θολά.
Κατάλαβα ότι πολλοί αστυνομικοί είχαν μαζευτεί από πάνω μου, δεν κατάλαβα πόσοι, πάντως σίγουρα πάνω από 5. Ενώ ο ένας με κρατούσε ακίνητο κάτω, οι υπόλοιποι ουρλιάζοντας πράγματα όπως “θα πεθάνεις ρε πούστη” και “τελείωσες τώρα”, άρχισαν να με βαράνε με γκλοπ, να με κλωτσάνε στο κεφάλι και στο πρόσωπο και να με χτυπάνε με μπουνιές. Δεν κατάλαβα πόσο κράτησε όλο αυτό. Νομίζω μεταξύ 30 δευτερολέπτων και ενός λεπτού. Στη συνέχεια μου φόρεσαν tire-up στα χεριά πισθάγκωνα, με σήκωσαν κρατώντας τα δεμένα χέρια μου ψηλά με αποτέλεσμα σχεδόν να σέρνομαι κάτω και με τράβηξαν αιμόφυρτο προς την οδό Κυψέλης».
Το χρονικό
Ο Γ.Κ μεταφέρθηκε σε μία πιλοτή, όπου βρίσκονταν άλλα 25 άτομα, δεμένα, σχεδόν το ένα πάνω στο άλλο. Τα άτομα ήταν νεαρής ηλικίας και εμφανώς χτυπημένα. Όταν αντέδρασε, αστυνομικός της ομάδας «Δράση» επιχείρησε να τον χτυπήσει με το γκλόμπ στο κεφάλι, αλλά σταμάτησε όταν μπήκε μπροστά μία κοπέλα. Όταν εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ομάδας, έδωσε εντολή να λήξει το συμβάν, ενώ οι αντιδράσεις του Γ.Κ συνεχίστηκαν για να λάβει την απάντηση «“Θες να φας και άλλο ξύλο; Γιατί φωνάζεις; Αν δεν σταματήσεις, δεν θα μπορώ να σε προστατεύσω”. Είχε ήδη ανοιγμένο κεφάλι, 3 σπασμένα δόντια και μώλωπες.
Όταν έφτασε το βανάκι της αστυνομίας οι 25 επιβιβάστηκαν, όχι οικειοθελώς, μαζί με το σύνολο της ομάδας «Δράση», αγγίζοντας τον αριθμό των 40 ατόμων σε ελάχιστα τετραγωνικά. Πράγμα τουλάχιστον προκλητικό, αν αναλογιστούμε ότι η επίθεση ξεκίνησε από την πλατεία Αγίου Γεωργίου λόγω του συνωστισμού με αφορμή και τα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Στο τμήμα τα πράγματα δεν ήταν και πολύ διαφορετικά. Οι εμφανέστερα χτυπημένοι πέρασαν πρώτοι για σωματικό έλεγχο, με την πρόφαση να τελειώσουν πιο γρήγορα, πράγμα που τελικά αναιρέθηκε στην πράξη, αφού μέχρι τις 7 το πρωί παρέμειναν κρατούμενοι, χωρίς ιατρική φροντίδα, επαφή με δικηγόρους και γενικότερη ενημέρωση.
Εν τέλει, με σκοπό να δικαιολογηθεί η επίθεση της ομάδας «Δράση», οι συλληφθέντες βρέθηκαν κατηγορούμενοι με πλημμελήματα, όπως… αντίσταση κατά της αρχής. Η δε δικαιολογία για τους τραυματισμούς, είναι ίδια με εκείνη της υπόθεσης «Ζαρντινιέρα»: Έπεσε μόνος του και χτύπησε.
Υπόθεση «Ζαρντινιέρα»
Στις 17 Νοεμβρίου του 2006 στη Θεσσαλονίκη, ο τότε φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου ξυλοκοπήθηκε αναίτια από τουλάχιστον 8 αστυνομικούς, οι οποίοι και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Ο ισχυρισμός των αστυνομικών, μερικοί εκ των οποίων φορούσαν πολιτικά, ήταν ότι ο βάναυσα κακοποιημένος Δημητρίου «έπεσε σε μία ζαρντινιέρα». Το επιχείρημα κατέρρευσε, καθώς μάρτυρες υπήρξαν καθηγητές του ΑΠΘ, οι οποίοι περνούσαν από το σημείο και, παρεμβαίνοντας για να σώσουν τον φοιτητή, δέχτηκαν τραμπουκισμούς και ύβρεις. Η αστυνομία αρνήθηκε να καλέσει ασθενοφόρο και ο ανώτερος αξιωματικός αρνήθηκε να ενημερώσει τον εισαγγελέα. Καθώς ο Δημητρίου ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, μεταφέρθηκε τελικά στο νοσοκομείο.
Το ίδιο βράδυ, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρωνας Πολύδωρας, δήλωσε «Είδα επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του, ψυχραιμία και αυτοματισμό στη δράση που είχαν ως επακόλουθο την επιτυχία» Η υπόθεση του Δημητρίου θα είχε θαφτεί πανηγυρικά, αν δεν ερχόταν στην επιφάνεια βίντεο του ξυλοδαρμού του. Και παρ΄το γεγονός της εμφανούς επίθεσης, ο Αστυνομικό Διευθυντής Θεσσαλονίκης συνέχισε να επιμένει στους αρχικούς τους ισχυρισμούς: «Ο Δημητρίου έπεσε σε ζαρντινέρα.
Ακολούθησαν δίκες με ποινές – παρωδία και το 2012 πια , επιδικάστηκε αποζημίωση 300.000 στον φοιτητή.
Από την «Δέλτα» στην «Δράση»
Η διαβόητη ομάδα «Δέλτα συγκροτήθηκε την άνοιξη του 2009, επί υπουργίας του Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά «άνθισε» όταν ανέλαβε υπουργός ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αργότερα το ίδιο έτος. Επρόκειτο και μηχανοκίνητη ομάδα που επί της ουσίας είχε τις ίδιες αρμοδιότητες την ΟΠΚΕ. Η ομάδα καταργήθηκε το 2015 επί υπουργίας του Νίκου Τόσκα, έχοντας, όμως, προλάβει να αποκτήσει το πολύ «κακό» της όνομα, συχνά συνδεδεμένο με απρόκλητες και μάλιστα μη αυθαίρετες επιθέσεις. Πολύ συχνοί ήταν και οι βανδαλισμοί, αφού σε αρκετά βίντεο βλέπουμε την ομάδα καταδίωξης να σπάζει τζάμια.
Χειρότερη εκ των επιθέσεων ήταν εκείνη αστυνομικού σε μεγάλης ηλικίας διαδηλώτρια, ο οποίος οδήγησε κυριολεκτικά κατά πάνω της τη μηχανή του με αποτέλεσμα να την τραυματίσει πολύ σοβαρά. Σε πολλά βίντεο οι άντρες της ομάδας Δέλτα φέρουν στα κράνη τους ναζιστικά σύμβολα των SS.
Οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν έντονα στην κατάργηση της ομάδας, ώσπου στις 11 Νοεμβρίου του 2019 παρουσιάστηκε στο Ζάππειο η ρέπλικα: Πρόκειται για την ομάδα «Δράση» με υπουργό το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Επιστροφή στην κανονικότητα;
Είναι πια αφελές να αναφέρουμε ως «μεμονωμένα περιστατικά» τις βίαιες αστυνομικές επιθέσεις. Αυτή της Κυψέλης είναι σίγουρα η πρώτη χειρότερη με την παρούσα κυβέρνηση, μία επίθεση η οποία συνοψίζεται στη δήλωση του δικηγόρου του Γ.Κ, κ. Πατρίκιου Πατρικουνάκου: «Ο εντολέας μου κατέβηκε από το σπίτι του με τις πιτζάμες όταν άκουσε τα ουρλιαχτά μίας κοπέλας.
Το κίνητρό του ήταν ότι νοιάστηκε να δει τι συμβαίνει στη γειτονιά και μόλις 30 μέτρα από το σπίτι του, χωρίς να το καταλάβει, βρέθηκε φορτωμένος με τέσσερα πλημμελήματα και σωματική βλάβη από αδικαιολόγητη βία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις