Κοροναϊός : Τι συμβαίνει με το φλεγμονικό σύνδρομο και την οργανική ανεπάρκεια που προκαλεί σε παιδιά
Επιστήμονες στη Νέα Υόρκη παρατηρούν ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο μεταξύ των νεαρότερων ασθενών
Φλεγμονικό σύνδρομο που οφείλεται στον κοροναϊό προκαλεί καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια σε παιδιά, σύμφωνα με δηλώσεις του αρχίατρου της Νέας Υόρκης.
“Πρόκειται για κάτι που μας ανησυχεί τρομερά”, αναφέρει η Επίτροπος Υγείας, Δρ. Oxiris Barbot σε ανακοίνωσή του στους δημοσιογράφους. Παιδίατροι και αξιωματούχοι της υγείας έχουν παρατηρήσει “εργαστηριακές ενδείξεις φλεγμονής και ενδείξεις ανεπάρκειας σε ένα ή πολλαπλά όργανα. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν τα νεφρά παύουν να λειτουργούν, προκαλείται σοκ το οποίο εξαντλεί την καρδιά”.
Στην αρχή της πανδημίας, οι ερευνητές και οι ειδικοί λοιμωδών νοσημάτων ανέφεραν ότι ο ιός φαίνεται να μην προσβάλλει τα παιδιά, με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχονται οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Έκτοτε, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά περνούν την ασθένεια και μπορούν να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της, ακόμη και αν δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα που τείνουν να εντείνουν τα συμπτώματα. Τα περισσότερα παιδιά βιώνουν συμπτώματα του αναπνευστικού, όπως πυρετό, ξηρό βήχα και εξάντληση. Ωστόσο, ορισμένα μπορούν να ασθενήσουν βαριά, εμφανίζοντας ένα φλεγμονικό σύνδρομο που θυμίζει τη νόσο Καβασάκι.
Τα περισσότερα παιδιά που εμφάνισαν αυτό το σύνδρομο είναι ηλικίας 5 έως 9 ετών, σύμφωνα με την Barbot.
Το σύνδρομο είναι όμοιο με τη νόσο Καβασάκι, μια ασθένεια που είναι πιο συνηθισμένη μεταξύ των νεαρών παιδιών και προκαλεί υψηλό πυρετό και οίδημα των αιμοφόρων αγγείων. Τα παιδιά ενδέχεται να παρουσιάσουν και εξάνθημα, πόνο στο στομάχι και εμετούς.
Ωστόσο, η Barbot σημειώνει ότι αν και το σύνδρομο θυμίζει τη νόσο Καβασάκι, στην πραγματικότητα “είναι χειρότερο. Το αποκαλούμε παιδιατρικό πολυσυστημικό φλεγμονικό σύνδρομο”.
Ανέφερε ότι ο όρος αποτελεί “περιγραφική διάγνωση” και ότι οι ειδικοί εξακολουθούν να “μαθαίνουν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τα παιδιά ο κοροναϊός”.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη θεραπεία του, προειδοποιεί η Barbot.
Παρότρυνε τους γονείς να ελέγξουν τα παιδιά τους για αντισώματα στον κοροναϊό, στην περίπτωση που τα τεστ βγαίνουν αρνητικά όμως παρουσιάζουν συμπτώματα που θυμίζουν τη νόσο Καβασάκι. Αυτά συμπεριλαμβάνουν τον επίμονο και υψηλό πυρετό, το εξάνθημα, τον πονόλαιμο και τα πρησμένα χέρια ή πόδια. Οι γιατροί παρατηρούν ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο παρουσιάζεται μετά την ανάρρωση των παιδιών από τον κοροναϊό.
“Αν το ανακαλύψεις εγκαίρως και το θεραπεύσεις εγκαίρως, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του για τα παιδιά είναι αμελητέες”, σημειώνει.
Την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο δήλωσε ότι η πολιτεία του ερευνά τις συνέπειες του κοροναϊού στα παιδιά, μετά τον θάνατο ενός πεντάχρονου αγοριού στη Νέα Υόρκη, από συμπτώματα που συνδέονται με την ασθένεια.
Η πολιτεία εξετάζει τουλάχιστον 85 περιπτώσεις παιδιών που ασθένησαν σοβαρά από το εν λόγω σύνδρομο, ανέφερε ο Κουόμο την Κυριακή. Τουλάχιστον τρία έχουν πεθάνει από αυτό, ενώ από την Κυριακή ερευνώνται και οι συνθήκες θανάτου άλλων δύο παιδιών, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του.
“Πρόκειται για τον εφιάλτη κάθε γονιού, έτσι δεν είναι; Ότι το παιδί σου μπορεί πράγματι να προσβληθεί από τον ιό. Όμως πρόκειται για κάτι που πρέπει να εξετάσουμε επισταμένως αυτή τη στιγμή”, τόνισε ο κυβερνήτης.
Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο ανέφερε ότι οι ειδικοί είχαν εντοπίσει τουλάχιστον 15 ακόμη περιπτώσεις του φλεγμονικού συνδρόμου σε παιδιά. Τέσσερις από τους μικρούς ασθενείς βγήκαν θετικοί στο τεστ για κοροναϊό, ενώ οι υπόλοιποι έντεκα βγήκαν αρνητικοί. Ωστόσο, έξι εξ αυτών είχαν αντισώματα απέναντι στον ιό.
Η πολιτεία και η πόλη της Νέας Υόρκης σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα για την ασθένεια. “Καθώς προκύπτουν νέα επιστημονικά δεδομένα, αν χρειαστεί θα προσαρμόσουμε τις οδηγίες μας. Ωστόσο, προς το παρόν συνεχίζουμε να καλύπτουμε τα πρόσωπά μας, να μένουμε στο σπίτι όσο περισσότερο γίνεται και να μην καθυστερούμε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια όταν χρειάζεται”, τόνισε η Barbot.
Πηγή: www.cnbc.com
- «Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»