ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνία και επιχειρήσεις πληρώνουν την απραξία Μητσοτάκη
Κοινωνία και επιχειρήσεις πληρώνουν την απραξία Μητσοτάκη είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γολγοθάς για τις επιχειρήσεις. Μόνο μία στις 70 θα ενισχυθεί από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας σημείωσε ο Ν. Παππάς. Ανεπαρκείς οι ενέργειες της κυβέρνησης για την οικονομία είπε ο Αλέξης Χαρίτσης
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Κοινωνία και επιχειρήσεις πληρώνουν την απραξία Μητσοτάκη είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι μόνο μία στις 70 επιχειρήσεις θα ενισχυθεί από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και έκανε λόγο για Γογλοθά του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις ενέργειες της κυβέρνησης για την οικονομία.
Εβδομάδα των Παθών για τις επιχειρήσεις
Μόνο μία στις 70 επιχειρήσεις θα ενισχυθεί από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), όπως υποστήριξε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνεντεύξεις του, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση:
«Αρχίζουμε να πληρώνουμε την απραξία Μητσοτάκη στην οικονομία, έχοντας μπροστά μας μια βαθιά ύφεση και την ανέχεια της κοινωνίας».
Ειδικότερα, μιλώντας στο Open, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «διανύουμε την «Εβδομάδα των Παθών» για τις επιχειρήσεις, καθώς τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν αν μπορούν να λάβουν δάνειο από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, από το οποίο αναμένεται να ενισχυθούν μόνο 10.000 επιχειρήσεις από τη μεγάλη θάλασσα των 700.000 επιχειρήσεων της χώρας».
«Με δεδομένο τον αποκλεισμό της πλειονότητας αυτών και από την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους Γολγοθά», σημείωσε, προσθέτοντας πως «οι εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες είναι υπερβολικές, καθώς υφίσταται ήδη κρατική εγγύηση για την ενίσχυση από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ».
Επιπλέον, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ότι «δύο μήνες μετά την επιβολή των διοικητικών μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και των μετακινήσεων, αρχίζουμε να πληρώνουμε την απραξία Μητσοτάκη στην οικονομία, έχοντας μπροστά μας μια βαθιά ύφεση και την ανέχεια της κοινωνίας».
Να πιέσει τις τράπεζες
Τόνισε πως πρέπει η πολιτεία να πιέσει τις τράπεζες να αλλάξουν πολιτική σε σχέση με τις ζητούμενες εγγυήσεις και να μην αξιοποιούν το εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας με τα δικά τους κριτήρια.
«Τα χρήματα διοχετεύονται στην αγορά κατά πώς επιθυμούν οι τραπεζικές διοικήσεις και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μένουν να ακούν για λεφτά και λεφτά να μην βλέπουν», συμπλήρωσε.
Τέλος, σε σχέση με την ενίσχυση της απασχόλησης, ο κ. Παππάς επισήμανε ότι «η χώρα συνάντησε τον κοροναϊό έχοντας διαμορφωθεί από τη ΝΔ ένα πλαίσιο που έδινε την «εύκολη λύση» των απολύσεων σε όσες επιχειρήσεις δέχονται την πίεση των οικονομικών εξελίξεων» και πως «σήμερα τα διαθέσιμα χρήματα για τη στήριξη των μισθών μετατρέπονται σε επιδότηση για τη μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία».
Η κοινωνία αγωνιά για το αύριο της οικονομίας
«Σε όλη την περίοδο της κρίσης, σύσσωμη η αντιπολίτευση κράτησε στάση υπευθυνότητας, στηρίζοντας τα μέτρα που πρότεινε στο υγειονομικό σκέλος η επιστημονική επιτροπή, συμβάλλοντας έτσι στη συμμόρφωση των συμπολιτών μας σε αυτά.
Αλλά όσον αφορά στην οικονομία δεν μπορεί παρά οι πολιτικές δυνάμεις να ασκήσουν την κριτική τους απέναντι στην ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της επερχόμενης πρωτοφανών διαστάσεων ύφεσης».
Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον Real Fm, σημειώνοντας ότι και από τις τηλεδιασκέψεις που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση με φορείς του επιχειρηματικού κόσμου και εργαζόμενους, προκύπτει «πολύ μεγάλη αγωνία και ανησυχία» στην κοινωνία για το αύριο της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε ότι «εγκαίρως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάθεση μιας ολοκληρωμένης, αναλυτικής και κοστολογημένης οικονομικής πρότασης για τα δύσκολα που έρχονται, για να προλάβουμε κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις της ύφεσης» και πως με το «Μένουμε Όρθιοι» ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχησε τις δημοσιονομικές δυνατότητες των επόμενων έξι μηνών με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
Ρυθμίσεις σε βάρος εργαζομένων και επιχειρήσεων
«Ζητήσαμε εξαρχής την πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, προτείναμε μη επιστρεπτέες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και ένα δίχτυ προστασίας των πιο ασθενέστερων», τόνισε και επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.
«Σαράντα πέντε μέρες έχουν περάσει και η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να απορρίψει συλλήβδην την πρόταση αντί να την συζητήσει, χωρίς όμως να έχει αντιπροτείνει κάτι ανάλογο», πρόσθεσε.
Άσκησε, δε, κριτική για τις «ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων», φέρνοντας ως πιο πρόσφατο παράδειγμα «την ΚΥΑ του κ. Βρούτση, που προαναγγέλλει ψαλίδι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, προτείνει νέο υπακατώτατο μισθό και επιτρέπει τις απολύσεις 45 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής συμβάσεων εργασίας».
Μεγαλύτερη πίεση στην ΕΕ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση όφειλε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση και να είναι πιο επιθετική απέναντι στην ΕΕ, «θα όφειλε να προβεί ακόμη και στο μπλοκάρισμα συγκεκριμένων αποφάσεων, όπως για παράδειγμα για το ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού, ώστε να πετύχει τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας με ρευστότητα αλλά και κλάδων ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός».
«Αντιθέτως, στελέχη της κυβέρνησης διατηρούν μια υπέρμετρη αισιοδοξία όσον αφορά την πορεία του τουρισμού, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα από όσο λένε τα στελέχη της», επισήμανε.
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη «αντιμετωπίζει με πρωτοφανή ανεπάρκεια την κρίση, η οποία μπορεί να είναι συμμετρική για όλες τις χώρες, αλλά οι επιπτώσεις της για τις χώρες της περιφέρειας και του Νότου θα είναι κολοσσιαίες».
Όπως σημείωσε, θα έπρεπε να ανακοινώσει «μέτρα θαρραλέα για τις οικονομίες που βρίσκονται στο κέντρο της ύφεσης αλλά και ένα σχέδιο για τη σταδιακή επαναφορά κλάδων, όπως ο τουρισμός, στην κανονικότητα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις