ΕΕ: Μείωση κατά 85% της παράνομης μετανάστευσης λόγω της πανδημίας
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Frontex, αυτή η μείωση ρεκόρ οφείλεται κυρίως στην πανδημία του κοροναϊού, αλλά και σε καθυστερήσεις στη μεταφορά δεδομένων από τις εθνικές αρχές.
Ο αριθμός των παράνομων διασυνοριακών διαβάσεων που εντοπίστηκαν στις κύριες μεταναστευτικές οδούς στην Ευρώπη μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 85% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας περίπου τις 900, ανακοίνωσε σήμερα η Frontex.
Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που αυτός ο ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχου συνόρων ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία των συνοριακών διαβάσεων το 2009.
Στην πανδημία οφείλονται οι αριθμοί
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Frontex, αυτή η μείωση ρεκόρ οφείλεται κυρίως στην πανδημία του κοροναϊού, αλλά και σε καθυστερήσεις στη μεταφορά δεδομένων από τις εθνικές αρχές.
Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η υπηρεσία Τύπου του οργανισμού τόνισε ότι αυτές οι καθυστερήσεις δεν ήταν αρκετά σημαντικές για να αλλάξουν την τάση.
Ωστόσο, για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, ο συνολικός αριθμός των παράνομων διασυνοριακών διαβάσεων παρέμεινε συγκρίσιμος με αυτόν της ίδιας περιόδου πέρυσι και έφτασε τις 26.650.
Η μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των παράνομων συνοριακών διαβάσεων που εντοπίστηκε στην Ευρώπη σημειώθηκε τον Απρίλιο στη μεταναστευτική διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου.
Τον περασμένο μήνα, καταγράφηκαν 40 απόπειρες παράνομων διαβάσεων, 99% λιγότερες από τον Μάρτιο.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, περισσότερες από 11.200 παράνομες διασυνοριακές διαβάσεις εντοπίστηκαν σε αυτήν τη διαδρομή, μείωση κατά 18% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι Αφγανοί ήταν η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών.
Στην κεντρική Μεσόγειο, αναφέρθηκαν περίπου 250 περιπτώσεις τον Απρίλιο, μείωση 29% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών του έτους, ο συνολικός αριθμός των διαβάσεων που εντοπίστηκαν σε αυτήν την περιοχή έφτασε σχεδόν τις 4.100, μια τριπλάσια αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, σύμφωνα με την Frontex. Οι περισσότεροι μετανάστες ήταν Ιβοριανοί, Μπαγκλαντεσιανοί και Μαροκινοί.
Στη δυτική Μεσόγειο, οι εντοπισμοί μειώθηκαν κατά 82% συγκριτικά με τον Μάρτιο. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, το συνολικό ποσοστό αυξήθηκε σε πάνω από 3.000, μείωση άνω του 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι Αλγερινοί και οι Μαροκινοί αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες εθνικότητες.
Στα Δυτικά Βαλκάνια, η μείωση ανέρχεται σε 94% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός τους αυξήθηκε κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες +60% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, φθάνοντας σχεδόν τις 6.000.
- Ρίτσαρντ Ράιτ: Ένας μαύρος Αμερικανός στο υπόγειο του Ντοστογιέφσκι
- Ανδρουλάκης: Άμεσα πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
- Black Friday: Πώς κινήθηκαν οι αγοραστές – Σε ποια προϊόντα έδειξαν προτίμηση
- LIVE: Αστέρας Τρίπολης – Άρης
- Άκρως Ζωδιακό: Τα do’s και don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.12.2024]
- Παντρεύτηκε ο Σωκράτης Φάμελλος – Με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης