Ιταλία : Στις περιφέρειες η απόφαση για περαιτέρω άρση του lockdown
Αν και κάποια μέτρα έχουν χαλαρώσει, πολλές περιφέρειες δυσφορούν για τον βραδύ ρυθμό της επανόδου στην ομαλότητα
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Τι είπαν για τις εμπορικές σχέσεις
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Ισχυροί άνεμοι στη Φθιώτιδα ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες - Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ
Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανήγγειλε ότι θα εκχωρήσει στις περιφέρειες τη δικαιοδοσία να αίρουν περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού, κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει στην ανάκληση των περισσότερων από τους εναπομείναντες περιορισμούς την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου επιβλήθηκε lockdown σε εθνικό επίπεδο, τον Μάρτιο. Αν και κάποια μέτρα έχουν χαλαρώσει, πολλές περιφέρειες δυσφορούν για τον βραδύ ρυθμό της επανόδου στην ομαλότητα και αξιώνουν τον έλεγχο της διαδικασίας.
Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα. Όμως μπαρ, εστιατόρια και κομμωτήρια θεωρητικά δεν θα ανοίξουν πριν από την 1η Ιουνίου το νωρίτερο.
Αρση της… δυσφορίας
Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ υπουργών και τοπικών αιρετών χθες, όμως, η κυβερνητική συμμαχία συμφώνησε οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας να κινηθούν η καθεμιά με τον δικό της ρυθμό, σβήνοντας έτσι το φιτίλι της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την πλειοψηφία.
«Λέγαμε πάντα ότι αν τα δεδομένα σχετικά με τη διασπορά (του κοροναϊού) ήταν ενθαρρυντικά, θα επισπεύδαμε την επανεκκίνηση» της οικονομικής δραστηριότητας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο.
«Οι περιφέρειες θα λάβουν (σύντομα) οδηγίες για να ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια, κομμωτήρια και κλινικές αισθητικής από τη 18η Μαΐου», πρόσθεσε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Επιβραδύνεται η πανδημία
Η Ιταλία θρηνεί σχεδόν 31.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός, αφότου διαπιστώθηκε πως ο ιός ξαπλωνόταν ταχύτατα στην επικράτειά της, την 21η Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αυτός είναι ο τρίτος βαρύτερος στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτούς στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.
Ωστόσο, η εξάπλωση της πανδημίας μοιάζει να επιβραδύνεται. Χθες Δευτέρα καταγράφηκαν 744 νέα κρούσματα μόλυνσης. Επρόκειτο για τη μικρότερη ημερήσια αύξηση από την 4η Μαρτίου. Ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση (179) που ανακοινώθηκε χθες ήταν ελαφρά υψηλότερος της προηγουμένης (165) αλλά παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κάτω από το όριο των 200, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.
Εξάλλου, χθες ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έπεσε χθες κάτω από τους 1.000 — στους 999, για την ακρίβεια — για πρώτη φορά από τη 10η Μαρτίου, δηλαδή την επομένη της απόφασης να επιβληθεί το lockdown σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ είχε κορυφωθεί την 3η Απριλίου, όταν ανερχόταν σε 4.068. Εκείνη τη στιγμή, το σύστημα υγείας στη βόρεια Ιταλία έμοιαζε να καταρρέει.
H αιτία της δυσφορίας
Η πανδημία έπληξε ορισμένες περιφέρειες πολύ βαριά, ειδικά τη Λομβαρδία, στον βορρά, όπου καταμετρώνται σχεδόν οι μισοί θάνατοι. Άλλες περιφέρειες έμειναν συγκριτικά αλώβητες.
Η αναντιστοιχία έθεσε υπό αμφισβήτηση την προσέγγιση «one-size-fits-all» που υιοθέτησε η κυβέρνηση Κόντε και αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τη χθεσινή απόφαση.
«Ο πρωθυπουργός Κόντε αποδέχθηκε το αίτημά μας για αυτονομία», υπερθεμάτισε ο Τζοβάνι Τότι, ο κεντροδεξιός περιφερειάρχης της Λιγουρίας. «Προχωρώντας μπροστά με κοινή λογική, μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι μαζί», διαβεβαίωσε.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια για να εμποδίσει τη νότια περιφέρεια της Καλαβρίας να επιτρέψει να ανοίξουν ξανά εστιατόρια και μπαρ με τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, επιχειρηματολογώντας πως αυτό ήταν πολύ πρόωρο.
Η αντίδραση στα μέτρα περιορισμού προερχόταν ειδικά από περιφέρειες που ελέγχουν παρατάξεις της δεξιάς, που αποτελούν μεν μειοψηφία στη Ρώμη αλλά ελέγχουν τις περισσότερες αυτοδιοικήσεις. Περιφερειάρχες της κεντροαριστεράς μεσολάβησαν κι έπεισαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την αποκέντρωση ως προς τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις