Πως να αποφύγετε το… κορονο-διαζύγιο – Οι Ιάπωνες βρήκαν την λύση
Μια εταιρεία στην Ιαπωνία είχε μια ιδέα για το πώς μπορούν να παντρεμένα ζευγάρια να σώσουν τον γάμο τους.
Ο μόνιμος εγκλεισμός μέσα στο σπίτι λόγω των lockdown που κηρύχτηκαν σε πολλές χώρες του κοροναϊού, είχε ως αποτέλεσμα πολλά καυγαδάκια.
Έρευνες μάλιστα που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν πως πολλά παντρεμένα ζευγάρια αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Μια εταιρεία στην Ιαπωνία είχε μια ιδέα για το πώς μπορούν να παντρεμένα ζευγάρια να σώσουν τον γάμο τους.
Όταν ο Κεϊσούκε Αράι άρχισε, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού να εργάζεται από το σπίτι, άρχισε και να τσακώνεται περισσότερο με τη μακροχρόνια σύντροφό του. Υποπτεύτηκε -και σωστά- ότι δεν είναι ο μόνος στο Τόκιο που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση. Ο Αράι, που είναι τουριστικός πράκτορας, άρχισε να αναρωτιέται πώς τα βγάζουν πέρα τα ζευγάρια στην Ιαπωνία που είναι αναγκασμένα να βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη 24 ώρες το 24ωρο.
Στις 3 Απριλίου πήρε την απάντησή του, όταν το χάσταγκ #coronadivorce (κορονο-διαζύγιο), κάτω από το οποίο οι άνθρωποι κυρίως διαμαρτύρονταν και γκρίνιαζαν για τους συντρόφους τους, άρχισε να κάνει θραύση στα social media.
Τα ζευγάρια χρειάζονται τον χώρο τους
Αμέσως, η εταιρεία του Αράι, η Kasoku, άρχισε να διαφημίζει δωμάτια ξενοδοχείων που απευθύνονταν σε ζευγάρια με προβλήματα στη συμβίωσή τους. «Θέλαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μην χωρίσουν», λέει ο Αράι στο CNNi. «Η ιδέα πίσω από αυτή την κίνηση ήταν να δώσουμε στα παντρεμένα ζευγάρια το χρόνο και το χώρο να μείνουν χωριστά και να σκεφτούν για τη σχέση τους».
Ο τουριστικός τομέας στην Ιαπωνία ήταν από εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο, καθώς η χώρα ήταν τον Απρίλιο στο έλεος του κοροναϊού. Στις 4 Μαΐου υπήρχαν 14.877 κρούσματα και 487 θάνατοι στη χώρα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις. Και, καθώς δεν διαφαίνεται η άκρη αυτού του τούνελ και κανείς δεν ξέρει πότε θα αρθούν τα μέτρα στη χώρα, ο Αράι σκέφτηκε έναν τρόπο να βγάλει χρήματα και ταυτόχρονα να σώσει και μερικές σχέσεις.
Την τελευταία δεκαετία το σύστημα στην Ιαπωνία προσπαθεί να πετύχει μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική ζωή και την εργασία των ανθρώπων. Παρότι στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 οι Ιάπωνες δούλευαν εξαντλητικά προκειμένου να επιτύχουν το οικονομικό θαύμα της χώρας, σήμερα περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους.
Μερικοί σύζυγοι, όμως, περνούν ακόμα πολλές ώρες στα γραφεία τους, όχι επειδή τους αναγκάζει το αφεντικό τους, αλλά επειδή θέλουν να αποφύγουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον Τζεφ Κίνγκστον, του Πανεπιστημίου Temlpe του Τόκιο.
«Πιστεύω ότι πολλοί Ιάπωνες άντρες θέλουν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις του σπιτιού, ή απλώς δεν θέλουν τα παιδιά τους στα πόδια τους», λέει ο Κίνγκστον.
Το lockdown, όμως, άλλαξε και πάλι τις ισορροπίες, κυρίως για εκείνους που σχεδόν ζούσαν στα γραφεία τους. Τα ζευγάρια έχουν βρεθεί σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, να είναι συνέχεια μαζί, κάτι που προηγουμένως προσπαθούσαν να αποφύγουν.
Σε ιστορικό υψηλό το 2019 η ενδοοικογενειακή βία
Υπάρχουν, όμως, και άλλοι, πιο σοβαροί λόγοι για τους οποίους κάποια ζευγάρια ίσως χρειάζονται να μείνουν χωριστά. Η Γκιέ Γκότο, δικηγόρος διαζυγίων από το Χιόγκο, λέει ότι υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για κάποιες γυναίκες να γίνουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η εταιρεία του Αράι, ανάμεσα στα άλλα, δίνει σε αυτές τις γυναίκες μια διέξοδο και τις βοηθάει να βρουν ένα μέρος μέσα στο μπάτζετ τους για να μείνουν. Η ενδοοικογενειακή βία στην Ιαπωνία έφτασε σε ιστορικό υψηλό το 2019.
Η εταιρεία προσφέρει 500, πλήρως επιπλωμένα δωμάτια σε ξενοδοχεία και πανδοχεία σε όλη την Ιαπωνία. Οι φιλοξενούμενοι μπορούν να μείνουν από μια μέρα έως έξι μήνες σε όποιο από αυτά επιλέξουν. Μια μονάδα κοστίζει περίπου 40 δολάρια την ημέρα ή 850 δολάρια το μήνα.
Έχει ήδη λάβει 140 ατήματα, κυρίως από γυναίκες 30-40 ετών, που αναζητούν ένα ήσυχο μέρος για να εργάζονται ή για να ξεφύγουν από το σύντροφό τους. Μέχρι τώρα 37 άνθρωποι έχουν νοικιάσει κάποιο δωμάτιο.
Στην Ιαπωνία τα διαζύγια φτάνουν τα 2 ανά 1.000 κατοίκους το χρόνο. Στις ΗΠΑ τα 3 και στη Ρωσία τα 4,5. Συνεπώς η χώρα είναι ακόμα χαμηλά στο δείκτη, όμως στα social media καταγράφεται η δυσφορία των ανθρώπων εν μέσω της πανδημίας. Γίνεται πλέον ευθέως λόγος για «κορνο-διαζύγια». Πολύ σημαντικός παράγοντας τριβών είναι και η ενδεχόμενη διαφορετική στάση που έχουν τα ζευγάρια απέναντι στην ίδια την πανδημία. Μια χρήστης του Twitter, κάτω από το χάσταγκ #coronadivorce έγραψε: «Όσες φορές και να πω στο σύζυγό μου να φορέσει γάντια και μάσκα, με αγνοεί».
Η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια αβεβαιότητα για το μέλλον και συχνά οι άνθρωποι νοιώθουν σαν να στροβιλίζονται εκτός ελέγχου, λέει η Άλισον ΜακΚλέιμοντ, ψυχοθεραπεύτρια που έχει τη βάση της στο Χονγκ Κονγκ.
«Όταν βλέπουμε γύρω μας την καταστροφή, κάνουμε προβολή και στα σπίτια μας, γινόμαστε πιο απότομοι, δυσοίωνοι και κακότροποι», λέει. «Όταν δεν μπορούμε να είμαστε ως φυσικές παρουσίες μακριά από κάποιον, πρέπει να το κάνουμε με το μυαλό μας», λέει ο Μάικλ Νέβανς, διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Τόκιο. Συστήνει στα ζευγάρια να ζουν τη ζωή τους σαν να είναι μακριά ο ένας από τον άλλον, στις δουλειές τους και να «συναντιούνται» ξανά στο τέλος της ημέρας.
Για κάποιους άλλους, βέβαια, η πανδημία ίσως είναι η ευκαιρία τους να δεθούν περισσότερο.
«Πριν την πανδημία οι άνθρωποι ήταν τόσο απασχολημένοι με τις δουλειές τους και τις καθημερινές τους υποχρεώσεις που δεν είχαν χρόνο να ζήσουν μαζί σαν οικογένεια. Ίσως το λοκντάουν να τυς βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους στη ζωή», λέει η ΜακΚλέιμοντ.
Και κάπως έτσι, μαζί με το χάσταγκ #Coronadivorce, εμφανίστηκε και το #Coronamarriage…
- Αντώνης Σαμαράς: Πώς αντέδρασαν τα social media στη διαγραφή του
- Καιρός να καταρριφθούν αυτοί οι 7 μύθοι για το σεξ
- Ισοπαλία στο ημίχρονο (0-0) στο ματς της Αγγλίας με την Ιρλανδία
- Φαν Πέρσι: «Δεν πιστεύω ότι θα δουλέψω ποτέ στην Άρσεναλ, είναι ένα ευαίσθητο θέμα»
- Ο σκύλος και η γάτα μπορεί να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ – Η πρόληψη είναι η καλύτερη «θεραπεία»
- LIVE: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός