Βρετανία : Αναπόφευκτες οι νέες εξάρσεις της πανδημίας αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει στρατηγική
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν η βρετανική κυβέρνηση δεν επανεξετάσει την προσέγγισή της, τα αλλεπάλληλα lockdown αποτελούν μονόδρομο
Μια ανεξάρτητη ομάδα Βρετανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον Sir Ντέιβιντ Κινγκ, πρώην επιστημονικό σύμβουλο, ωθεί τους Βρετανούς υπουργούς να επανεξετάσουν την “επικίνδυνη” στρατηγική τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού και να υιοθετήσουν τα εκτεταμένα και αποκεντρωμένα μαζικά τεστ, τις ιχνηλατήσεις και την απομόνωση ασθενών για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλη τη χώρα.
Η ομάδα προστίθεται στις αυξανόμενες φωνές που επικρίνουν το ασαφές μήνυμα “μείνετε σε εγρήγορση” ενώ αναφέρουν ότι οι συμβουλές στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας να “ελέγξουν τον ιό” δεν είναι παρά ένα “ανούσιο σλόγκαν”.
Ο Κινγκ δημιούργησε αυτό το εναλλακτικό σώμα στο επίσημο Επιστημονική Συμβούλιο για Έκτακτες Ανάγκες (Sage) εν μέσω ανησυχιών για τη διαφάνεια των ανεξάρτητων επιστημονικών συμβουλών που έφταναν στους αρμόδιους υπουργούς μέσω του Sage.
Τι αναφέρει η ομάδα επιστημόνων
Σε έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη, η ομάδα προειδοποιεί ότι η απλή εξασφάλιση ότι το NHS δεν δέχεται υπερβολικές πιέσεις, δεν μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, ενώ μπορεί να καταστεί έως και επικίνδυνη. Χωρίς αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των λοιμώξεων, “αναπόφευκτα θα βιώσουμε μια ραγδαία επιστροφή τοπικών επιδημιών, οι οποίες θα καταλήξουν σε περισσότερους θανάτους και περισσότερα επιμέρους ή εθνικά lockdown”, αναφέρουν.
Μάλιστα, σε συνέντευξη τύπου για την έκθεση, ο Κίνγκ τόνισε ότι θεωρεί ανόητο το να στηριζόμαστε στην άμεση ανάπτυξη εμβολίου, και ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη για επαναλαμβανόμενες τοπικές εξάρσεις, τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο.
Η έκθεση πρόκειται να αποσταλεί στους επικεφαλής του Sage, ενώ περιλαμβάνει και 19 προτάσεις για τον περιορισμό της πανδημίας.
Οι ειδικοί καλούν τους υπουργούς να επανεξετάσουν την απόφαση της 12ης Μαρτίου για εγκατάλειψη των προσπαθειών για τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων και να αντικαταστήσουν τη σημερινή προσέγγιση για τα τεστ, η οποία στηρίζεται έντονα στον ιδιωτικό τομέα. Στη θέση της, η ομάδα προτείνει μια αποκεντρωμένη στρατηγική που θέτει τους γιατρούς και τις τοπικές ομάδες υγείας στην καρδιά του ελέγχου των εξάρσεων. Η έκθεση αναφέρει ότι “η υπερβολική εξάρτηση από τρίτους” δεν είναι βιώσιμη.
Στο πλαίσιο της πρότασής τους, ο έλεγχος των επιμέρους περιοχών θα εστιάζει σε τοποθεσίες υψηλού ρίσκου, όπως τα νοσοκομεία και οι οίκοι ευγηρίας, και θα χρησιμεύει ως πρώιμη προειδοποίηση για εξάρσεις. Αυτή με τη σειρά της θα οδηγεί σε άμεσους, εκτεταμένους ελέγχους, ιχνηλάτηση επαφών και απομόνωση των ασθενών.
“Η άμεση, επιτόπια αντίδραση στις εξάρσεις δεν μπορεί να οργανωθεί κεντρικά. Υπάρχει ανάγκη για τη συμμετοχή των ντόπιων γιατρών και επαγγελματιών υγείας”, τονίζει ο Ντίναν Πίλεϊ, καθηγητής ιολογίας στο UCL και μέλος της ομάδας του Κινγκ.
Ως πρώτο βήμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει άμεσα σε μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε τοποθεσίες υψηλού κινδύνου, όπως οι οίκοι ευγηρίας, τα νοσοκομεία και τα κέντρα κράτησης μεταναστών, όπως επίσης και στις κατοικίες όπου πολίτες διαφορετικών γενιών ζουν σε συνθήκες συνωστισμού.
Σκληρή κριτική προς τη στρατηγική της κυβέρνησης
Η έκθεση συνεχίζει επικρίνοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε “ανακριβή, ημιτελή και επιλεγμένα δεδομένα”, όπως επίσης και τα ασαφή μηνύματα που στέλνει στο κοινό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σύνθημα “μένουμε σε εγρήγορση” και αναφέρει ότι οι υπουργοί φαίνονται να αγνοούν τις συμβουλές των συμβούλων συμπεριφορικών επιστημών.
“Δεν είναι ξεκάθαρο ως προς τι θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση οι πολίτες, ούτε και το τι θα πρέπει να κάνουν από τη στιγμή που όντως μένουν σε εγρήγορση. Κατά τον ίδιο τρόπο το κενό σλόγκαν “ελέγξτε τον ιό” δεν προσφέρει κανένα στοιχείο για τον τρόπο που μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Κανείς δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί για το μήνυμα “σώστε ζωές”, όμως αν δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένο πλαίσιο, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχει έμπρακτη επίδραση”, τονίζει η έκθεση.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις