Moody’s : Υποβάθμισε σε σταθερές τις προοπτικές του αξιόχρεου πέντε ελληνικών τραπεζών
Ο βασικός λόγος για την αλλαγή των προοπτικών είναι ότι περιμένει να καθυστερήσει η εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων τους για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας τους το 2020 - 2021, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του κοροναϊού
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε σήμερα σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (outlook) των καταθέσεων πέντε ελληνικών τραπεζών – της Alpha Bank, της Attica Bank, της Εθνικής Τράπεζας, της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι επιβεβαίωσε όλες τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των πέντε τραπεζών και προσθέτει ότι ο βασικός λόγος για την αλλαγή των προοπτικών είναι ότι περιμένει να καθυστερήσει η εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων τους για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας τους το 2020 – 2021, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία.
Η ύφεση θα επηρεάσει αρνητικά κέρδη και κόκκινα δάνεια
Σύμφωνα με τον οίκο, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κοροναϊού όχι μόνο θα επηρεάσει αρνητικά τα ήδη αδύναμα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα δυσχεράνει σημαντικά την ικανότητά τους να μειώσουν τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs).
Τα μέτρα στήριξης και η εποπτική ελάφρυνση θα αντισταθμίσουν σε κάποια έκταση τη δυσμενή επίπτωση στην ποιότητα των δανείων τους, προσθέτει η Moody’s.
Επιπλέον, ο οίκος αναμένει μία περιορισμένη επιδείνωση των τραπεζικών κεφαλαίων, αλλά προβλέπει ότι θα παραμείνουν σε επίπεδο υψηλότερο από τις χαλαρωμένες απαιτήσεις των ρυθμιστικών Αρχών.
«Οι αναθεωρημένες προοπτικές λαμβάνουν επίσης υπόψη τις βελτιώσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών, που είναι απίθανο να επηρεασθούν σημαντικά από την πανδημία», σημειώνει ο οίκος, ο οποίος θεωρεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά περίπου 5% το 2020 και να ανακάμψει με ένα ρυθμό αύξησης 4% το 2021.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις