Άρση μέτρων: Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες ενόψει καύσωνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ ενόψει καύσωνα όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες που θα επιλέξουν αυτήν την έξοδο.
Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες, όπως αποφάσισαν οι αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ ενόψει καύσωνα όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες που θα επιλέξουν αυτήν την έξοδο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το μεσημέρι αναμένεται να ενημερωθούν οι δήμαρχοι των περιοχών που υπάρχουν οργανωμένες παραλίες για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουν οι διαχειριστές των πλαζ προκειμένου να υποδεχθούν με ασφάλεια τους λουόμενους.
Πώς έφτασε σε αυτή την απόφαση η Επιτροπή του υπ. Υγείας
Το θέμα όπως είχαν αναφέρει και μέλη της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας είχε πέσει στο τραπέζι από την αρχή της εβδομάδας, καθώς όπως αποδεικνύεται ο μίνι καύσωνας που καταφθάνει στην Ελλάδα με πρωτοφανή για την εποχή ρυθμό έβαλε τους επιστήμονες σε σκέψεις.
Τόσο οι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση είχαν ακόμη μία πίεση τις τελευταίες μέρες, η οποία ερχόταν από τις παραλίες και συγκεκριμένα τις οργανωμένες πλαζ.
Οι ιδιοκτήτες τους αλλά και οι δήμαρχοι της Αττικής είχαν κάνει σαφές πως αν ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ, δεν θα υπάρξουν και εικόνες συνωστισμού όπως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπου δεν υπήρχε καν καύσωνας.
Το θέμα λοιπόν εξέτασε λεπτομερώς η επιτροπή για τον νέο κοροναϊό από το υπουργείο Υγείας η οποία και τέλος αποφάσισε και εισηγήθηκε το άνοιγμά τους.
Οι πιέσεις των δημάρχων απέδωσαν καρπούς
Το μέρος όλων όσων θέλουν να τρέξουν στις παραλίες αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά φοβόντουσαν πήραν και οι δήμαρχοι πολλών παράκτιων περιοχών, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις στην κυβέρνηση τονίζοντας πως συμφωνούν όλοι με το άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ.
Ειδικότερα οι δήμαρχοι ζήτησαν να παρθεί αυτή η απόφαση ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις ανοικτές παραλίες, κάτι που ενδεχομένως να δημιουργούσε πισωγύρισα, σε ότι αφορά την πορεία του κοροναϊόυ στην Ελλάδα.
Εξάλλου, το περασμένο Σαββατοκύριακο, το πρώτο χωρίς περιοριστικά μέτρα, οι Έλληνες σε όλη την επικράτεια συνέρευσαν στις παραλίες, δημιουργώντας συνθήκες που μπορούν να μετατραπούν σε υγειονομική βόμβα.
Το αίτημα για άμεσο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών υποστήριξαν μέσω MEGA ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο δήμαρχος Νέας Προποντίδος, στην Χαλκιδική, Μανώλης Καρράς.
Αμφότεροι, συμφώνησαν στην ανάγκη, για την άμεση επαναλειτουργία των οργανωμένων παραλιών, αναμένοντας μάλιστα και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνει.
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες μέρες την ίδια άποψη είχε συμμεριστεί και ο δήμαρχος Γλυφάδας.
Τσιόδρας: Σας κατανοούμε, αλλά…
Πάντως για το θέμα του συνωστισμού στις παραλίες είχε αναφερθεί και στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας πως υπάρχει μία κατανόηση, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως ήρθε η ώρα να αγνοούμε τον κίνδυνο και να υποτιμάμαι την κατάσταση.
«Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας πως «μας ενδιαφέρει ο συγχρωτισμός. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για παραλίες και ανοιχτούς χώρους είναι σε αυτό το πλαίσιο».
Επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία μελετών που δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα – μικρότερη μεν σε σχέση με τους κλειστούς χώρους αλλά υπαρκτή – να κολλήσει κάποιος τον κοροναϊό και σε ανοιχτό χώρο, εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις.
«Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» είπε ο κ. Τσιόδρας.
Βατόπουλος: Έτσι θα κάνουμε μπάνιο – Τι ισχύει για άμμο και θάλασσα
Οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές για το τι θα πρέπει να προσέχουμε στις παραλίες, οργανωμένες και μη, έδωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξήγησε ότι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες καθώς το μεγάλο πρόβλημα είναι συνωστισμός λόγω των σταγονιδίων και σε μικρότερο βαθμό οι χειραψίες και οι επιφάνειες. Δεν αποτελεί πρόβλημα, η άμμος, το νερό και ο αέρας. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει καθαριότητα στις ντουζιέρες.
«Καλό είναι άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους να μην έρχονται σε στενή επαφή», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος και τόνισε ότι το θέμα είναι κυρίως έξω στην παραλία καθώς μέσα στη θάλασσα οι άνθρωποι κρατούν πάντα μια απόσταση.
Ερωτηθείς εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ζώνες ωρών κατά τις οποίες θα πηγαίνουν στις παραλίες οι ηλικιωμένοι, τόνισε ότι τα σενάρια είναι διάφορα για την αποφυγή του συγχρωτισμού αλλά το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι να μην υπάρχει πολύς κόσμος στην παραλία.
«Στην πισίνα είναι πιο εύκολο», εξήγησε ο καθηγητής, καθώς ήδη ισχύουν κανόνες για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν συγχρόνως και μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί η μείωση του αριθμού τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις