Κοροναϊός: Πώς θα ταξιδέψουμε στα νησιά – Οι «χρυσοί» κανόνες Τσιόδρα για τον τουρισμό
Τι πρέπει να προσέχουμε, ποια μέτρα πιθανώς να ισχύσουν.
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
«Σίγουρα δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα του τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας».
Με αυτά τα λόγια ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ για τον τουρισμό και τον κοροναϊό και πρόσθεσε: «θεωρώ ότι θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες. Τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα.
Αν φτάσουμε σε μια κατάσταση που θα επιτρέπεται ο τουρισμός θα υπάρχουν κανόνες που θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο ιδίως αν αυτός μπορεί να διασφαλίσει ότι κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου όταν ταξιδεύει ή έχει περάσει τη νόσο».
Ένας δεύτερος κανόνας είναι ότι η μετακίνηση θα γίνεται με χρήση μάσκας αλλά και με μέτρα αντιμετώπισης ενός υπόπτου περιστατικού σε μέσο μεταφοράς.
Και ένας τρίτος κανόνας όπως ανέφερε ο κος Τσιόδρας είναι η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου και «φαντάζομαι δεν θα ρισκάρουμε σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα ο ιός, τη μεταφορά τους σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι στο χωριό στο οποίο μένουν άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο».
Αναφερόμενος στο μέσο μεταφοράς που θα μας πάει στο χώρο των διακοπών είπε ότι είτε αυτό είναι αεροπλάνο είτε πλοίο « παντού θα χρειάζεται η προσοχή και η τήρηση των μέτρων, εάν και εφόσον γίνει η εφικτή η διαδικασία του τουρισμού και κυρίως η τήρηση των αποστάσεων».
Ο κος Τσιόδρας κατέληξε υπενθυμίζοντας ότι η παγκόσμια διασπορά του ιού ξεκίνησε από εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες όπως είπε.
Και πρόσθεσε: «Ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις. Μπορούμε να σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο τον εσωτερικό τουρισμό αν παραμείνουμε σε μια καλή κατάσταση και εύχομαι τα οποία προβλήματα – γιατί θα υπάρξουν προβλήματα – να μπορούν να αντιμετωπίζονται ταχύτερα με τη διαδικασία του εργαστηριακού ελέγχου, της απομόνωσης και της ιχνηλάτισης των επαφών και πρόσβασης στο ΕΣΥ».
«Πολλά συζητούνται αλλά τίποτα προς το παρόν δεν έχει αποφασισθεί και δεν είναι σίγουρο, κατέληξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
18 νέα κρούσματα, ένας επιπλέον θάνατος το τελευταίο 24ωρο
O Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε χτες 18 νέα κρούσματα, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και 7 αφορούν την ίδια οικογένεια.
Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τους 2.744 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 608 σχετίζονται με ταξίδι και 1.378 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 32 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το τελευταία 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 152 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες. Ογδόντα οκτώ άνθρωποι έχουν ήδη βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Πότε «μπήκε» ο ιός στην Ελλάδα
Τέλος ο καθηγητής εκτίμησε ότι ο ιός πιθανότατα μπήκε στη χώρα μας στα μέσα Φεβρουαρίου και προϋπήρχε τουλάχιστον 10 ημέρες πριν καταγραφεί το κρούσμα μηδέν.
Βέβαια όπως εξήγησε υπήρχαν άνθρωποι με γρίπη «που αξίζει να ανατρέξουμε σε αυτούς για να δούμε αν πέρασαν τον κοροναϊό».
Για παράδειγμα όπως είπε μπορεί να βρούμε κάποιον που πέρασε τον κοροναϊό στο τέλος Ιανουαρίου αλλά τον μετέδωσε σε ελάχιστους και γι’ αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε τότε αντιληπτό από την επιστημονική κοινότητα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις