Κοροναϊός : Σε τροχιά Ιταλίας η Γερμανία; – Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα
Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση με την εξάπλωση του κοροναϊού στη Γερμανία, όπου σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 101 νέοι θάνατοι από τον φονικό ιό και 798 νέα κρούσματα.
Έχοντας σταδιακά άρει τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν τον Μάρτιο, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας, καθώς οι πολίτες δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης, βγαίνουν έξω και συνωστίζονται άναρχα.
Σε τροχιά Ιταλίας;
Ακόμη και στη Γερμανία είναι πιθανές καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες στην Ιταλία, είχε προειδοποιήσει στο τέλος Μαρτίου ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ.
Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, ο κύριος δείκτης R, ο οποίος αποτυπώνει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από κάποιον άλλον ξεπέρασε το Σαββατοκύριακο το κρίσιμο όριο του 1 και έφτασε μέχρι το 1,13.
Αυτό σημαίνει, ότι στατιστικά ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τον ιό τουλάχιστον σε 1,13 ανθρώπους ακόμη. Και αυτό, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ρυθμός μετάδοσης ήταν μόλις στο 0,65.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ δήλωσε ότι μονάχα εάν η τιμή R αυξηθεί πάνω από το 1,2 ή 1,3 για αρκετές ημέρες θα ανησυχήσει.
Οι φόβοι
Παρόλα αυτά είναι γεγονός η υπέρβαση του ορίου των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, που σημειώθηκε σε τουλάχιστον πέντε περιοχές της Γερμανίας, τροφοδοτώντας το φόβο για το ενδεχόμενο η χώρα να ακολουθήσει την παλινδρόμηση που σημειώθηκε στη Νότια Κορέα. Εκεί, τουλάχιστον 85 νέα κρούσματα συνδέονται με την ανίχνευση των επαφών ενός άντρα που επισκέφθηκε νυχτερινά κέντρα της πρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα.
Η επιδημιολογική ομάδα της Γερμανίας ανησυχεί με την απειθαρχία και μία γενικότερη ανεμελιά που παρατηρείται. Σε αντίθεση με την Ιταλία, η χώρα δεν βίωσε δραματικά την πανδημία και έτσι οι πολίτες της δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Οι Γερμανοί ελέω καλού καιρού πλημμύρισαν τις πλατείες, τα πάρκα αλλά και τα μπαρ.
Επιπλέον, σημειώθηκαν και μαζικές διαμαρτυρίες κατά του lockdown, με διαδηλωτές να διαμαρτύρονται είτε για την καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών, είτε να διατυπώνουν ανησυχίες για την οικονομία.Υπήρχαν δε και κάποιοι εκκεντρικοί που διατύπωναν θεωρίες συνομωσίας.
Την ίδια στιγμή στη Γερμανία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κοροναϊού 7.634 άνθρωποι, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 171.306.
Η χαλάρωση των μέτρων
Όλα αυτά, συμβαίνουν ενώ η χώρα, έχει χαλαρώσει τα μέτρα, διανύοντας μία μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα.
Τα εστιατόρια και τα καταστήματα πήραν το πράσινο φως να ανοίξουν ξανά και υπάρχει μία σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες απόστασης και υγιεινής. Ηλικιωμένοι σε γηροκομεία και ασθενείς στα νοσοκομεία έχουν πάλι το δικαίωμα να δέχονται την επίσκεψη ενός και μόνο ατόμου.
Στους δημόσιους χώρους επιτρέπεται η επαφή ατόμων, αλλά με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, ενώ και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μέχρι τις 5 Ιουνίου. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα ξεκινήσουν στα μέσα Μαΐου και θα διεξάγονται χωρίς τη συμμετοχή θεατών. Εως τις 31 Αυγούστου απαγορεύονται μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως συναυλίες.
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
- Σε ποιόν πολιτισμό άνδρες και γυναίκες ξεδοντιάζονταν για να αρέσουν;
- ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: Και τώρα οι δυο τους
- Γερμανία: Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
- Τύμπανα πολέμου
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ