Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η Γενιά Ζ και οι Millennials επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών επιπτώσεων

Κοροναϊός : Η Γενιά Ζ και οι Millennials επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών επιπτώσεων

Με τον πλανήτη να κινείται ολοταχώς προς τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση που έχει σημειωθεί από τη δεκαετία του 1930, συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες αναμένεται να βιώσουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλούς μισθούς

Μεγαλύτερο θύμα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας φαίνεται πως θα είναι η «Γενιά Ζ», δηλαδή τα άτομα που έχουν γεννηθεί μετά το 1997, σύμφωνα με τον ορισμό του Κέντρου Ερευνών Pew. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εκπρόσωποι αυτής της γενιάς ολοκληρώνουν τώρα τις σπουδές τους, για να εισέλθουν σε μια αγορά εργασίας που έχει συντριβεί από την προέλαση του κοροναϊού.

Αν και η ασθένεια πλήττει δυσανάλογα πολύ τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι νεότεροι είναι εκείνοι που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρους των επιπτώσεων του οικονομικού χάους.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, είναι πιθανότερο να απασχολούνται σε βιομηχανίες που έκλεισαν εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ερευνών Pew και του Resolution Foundation,.

Οι προοπτικές της γενιάς Ζ για το μέλλον φαντάζουν δυσοίωνες, καθώς σύμφωνα με την ανάλυση του Resolution Foundation οι απολύσεις που συνδέονται με την πανδημία αναμένεται να επηρεάσουν τους μισθούς και τις επαγγελματικές ευκαιρίες των νεότερων πολιτών.

Ο πλανήτης βρίσκεται ακόμη στην αρχή της χειρότερης οικονομικής κρίσης από τη δεκαετία του 1930, με τα μέτρα του lockdown, την κοινωνική αποστασιοποίηση και τον χαμό μεγάλου μέρους της παραγωγής να πυροδοτούν παγκόσμια ύφεση. Στη Βρετανία, η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 14% για το έτος που διανύουμε, ενώ η ανεργία να αγγίξει το 9%.

Οι επιπτώσεις της ανεργίας στο πλαίσιο της ύφεσης, γίνονται πιο έντονες για εκείνους που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Λιγότερες θέσεις για εργασία ή πρακτική άσκηση θα είναι διαθέσιμες για τους νέους που αναζητούν εργασία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η εστίαση, τα ταξίδια και η λιανική πώληση, που παρέχουν μεγάλους αριθμούς εισαγωγικών θέσεων εργασίας και οι οποίοι έχουν πληγεί εντονότερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις προσπάθειες για τον έλεγχό της.

Στη Βρετανία, ο δείκτης ανεργίας για τα άτομα 18-24 ετών αναμένεται να αγγίξει το τρομερό ποσοστό του 27% για το τρέχον έτος, σε σχέση με το 10,5% που είχε σημειωθεί για το 2019, σύμφωνα με ανάλυση του Resolution Foundation.

Αυτό συνεπάγεται ότι 640.000 επιπλέον άτομα αυτής της γενιάς είναι πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους.

Η κρίση θα μπορούσε να αφήσει σημάδια με μεγάλη διάρκεια. Χάρη στην εκτίναξη του δείκτη ανεργίας στη Βρετανία, οι σημερινοί απόφοιτοι πανεπιστημίων έχουν 13% λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σε σχέση με τις προοπτικές τους πριν την πανδημία.

Εκείνοι που διαθέτουν πιστοποίηση μεσαίου επιπέδου θα δουν τις πιθανότητές τους να μειώνονται κατά 27%, ενώ οι ανειδίκευτοι ενήλικες κατά 37%.

Αντίστοιχα δείχνουν να εξελίσσονται τα πράγματα και για τις ΗΠΑ, όπου οι εργαζόμενοι κάτω των 24 έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις απολύσεις που συνδέονται με τον κοροναϊό, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Φράι, ερευνητή του Κέντρου Pew.

Το κλείσιμο της αγοράς πυροδότησε την εκτίναξη της ανεργίας στις ΗΠΑ, με την οικονομία της χώρας να χάνει 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από όταν η κυβέρνηση άρχισε να κρατά σχετικά αρχεία, το 1939.

Σύμφωνα με το Στατιστική Υπηρεσία για την Εργασία, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε σημαντικά για όλα τα επαγγέλματα τον Απρίλιο. Ο δείκτης ανεργίας για τους εφήβους ηλικίας 16-19 ετών ήταν ο υψηλότερος σε σχέση με όλες τις ηλικιακές ομάδες, φτάνοντας στο 31,9%.

Για τους ενήλικες άνδρες ο δείκτης έφτασε στο 13%, ενώ τα ίδια στοιχεία για τις γυναίκες αναφέρουν ανεργία της τάξης του 15,5%.

Επιπλέον, οι νέοι αποτελούν το 24% των εργαζόμενων σε βιομηχανίες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο «λουκέτου» εν μέσω της πανδημίας, όπως είναι εκείνες της λιανικής πώλησης, της εστίασης, της φιλοξενίας και της φροντίδας παιδιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Φράι, η γενιά Ζ έχει λόγους να συνεχίσει να ελπίζει. Κατά τα λεγόμενά του, οι νεότεροι έχουν περισσότερο χρόνο να αναρρώσουν από τις επιπτώσεις του ιού, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους Millenials, δηλαδή την αμέσως προηγούμενη γενιά των σημερινών τριαντάρηδων.

Πάντως, έρευνα του Resolution Foundation δείχνει ότι εκείνοι που εισάγονται στην αγορά εργασίας εν μέσω κρίσης, υποφέρουν από ανεργία και χαμηλούς μισθούς για περισσότερα χρόνια.

Παράλληλα, ανεκδοτολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι νεαροί ενήλικες στηρίζονται στους οικογενειακούς πόρους για να επιβιώσουν, συχνά επιστρέφοντας στα σπίτια των γονιών τους.

Αυτή η δυνατότητα δεν υφίσταται για πολλούς Millennials που πλέον διαθέτουν τις δικές τους οικογένειες.

Δεύτερο πλήγμα για τους Millennials

Αν η κρίση αναμένεται να διαταράξει τα σχέδια της γενιάς Ζ για τις σπουδές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση, για τους Millennials είναι το πιο πρόσφατο από μια μακριά σειρά χτυπημάτων. Η συγκεκριμένη γενιά, που αποτελείται από άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ του 1981 και του 1996 έχει διαμορφωθεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και την αργή οικονομική ανάκαμψη που την ακολούθησε.

Το 2014, οι άνδρες οικογενειάρχες στις ΗΠΑ που ανήκουν στη γενιά των Millennials, είχαν 10% χαμηλότερα έσοδα, από ό,τι τα άτομα αντίστοιχης ηλικίας το 1978, σύμφωνα με μελέτη του US Federal Reserve Board. Οι γυναίκες millennials τα πήγαιναν ελαφρώς καλύτερα από τις γυναίκες της γενιάς του baby boom, όμως εξακολουθούσαν να αποκομίζουν 3% λιγότερα χρήματα σε σχέση με εκείνες που ανήκαν στην γενιά Χ το 1998.

Το Κέντρο Ερευνών Pew ορίζει τα μέλη της γενιάς Χ ως εκείνους που αυτή τη στιγμή είναι 39 – 54 ετών και τους baby boomers ως άτομα ηλικίας 55 με 73 ετών.

Η γενιά των millennials έχει ήδη υποστεί τεράστιο πλήγμα στα χρόνια που αναμενόταν να σχηματίσει οικογένεια και να είναι πιο παραγωγική εργασιακά. Διαθέτει λιγότερες αποταμιεύσεις και είναι πιο πιθανό να συγκατοικεί ή να ζει ακόμη στο σπίτι των γονιών.

Μάλιστα, στις ΗΠΑ, αναμένεται να είναι η πρώτη καταγεγραμμένη γενιά που συγκέντρωσε λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους γονείς της.

Πηγή: www.cnn.com

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024