Κοροναϊός : Τι συμβαίνει με την καταγραφή των νεκρών στη Ρωσία;
Η Μόσχα υπερασπίζεται την μεθοδολογία της, τη στιγμή που ο χαμηλός δείκτης θνητότητας όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία προκαλεί διεθνείς υποψίες.
Ως “εξαιρετικά ακριβή” περιγράφουν τη μέθοδο καταγραφής των θανάτων στη χώρα τους τα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης, επιχειρώντας να διαψεύσουν τις φωνές που κρίνουν ως ύποπτο τον χαμηλό δείκτη θνητότητας της πανδημίας στη Ρωσία.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, επέτρεψαν μια εκ των έσω ματιά στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία – η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο – προσμετρά τον αριθμό των νεκρών από την ασθένεια. Η διαδικασία διαφέρει σημαντικά από εκείνη που ακολουθούν οι περισσότερες δυτικές χώρες, όμως οι επικεφαλής του τομέα της υγείας στη Ρωσία την υπερασπίζονται ως ανώτερη.
Ο δείκτης θνητότητας στη Ρωσία βρίσκεται μόλις στο 0,9%, κάνοντάς την να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες που έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία.
«Ποτέ δεν «μαγειρεύουμε» τα νούμερα», τόνισε η Τατιάνα Γκολίκοβα, αρχίατρος της Ρωσίας, όταν ερωτήθηκε σε σχέση με μια ανάλυση των Financial Times για το ζήτημα. Στελέχη της κυβέρνησης έχουν επικρίνει και σχετικό δημοσίευμα των New York Times.
Ως μέρος της απάντησής του, το υπουργείο υγείας αποκάλυψε ότι περισσότεροι από το 60% των θανάτων ασθενών κοροναϊού που σημειώθηκαν στη Μόσχα δεν συμπεριλήφθηκε στα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των θανάτων από την ασθένεια, καθώς η νεκροψία έδειξε πως έχασαν τη ζωή τους από άλλα αίτια.
Αυτά τα στοιχεία συνεπάγονται ότι αν η Μόσχα κατέγραφε τους θανάτους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, όπου ένα θετικό τεστ των εκλιπόντων αρκεί για να καταγραφούν ως «νεκροί του κοροναϊού», ο αριθμός των θανάτων για τον Απρίλιο θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί. Το υπουργείο υγείας υπερασπίστηκε τη μεθοδολογία του την Τετάρτη ως «εξαιρετικά ακριβή», σημειώνοντας ότι έχει εκπονήσει νεκροψίες για το 100% των κρουσμάτων «σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου».
Όποια από τις δύο μεθοδολογίες και αν ακολουθούνταν, ο δείκτης θνητότητας θα παρέμενε χαμηλός σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία, αλλά και σε σχέση με τιςς ΗΠΑ.
Η Μόσχα αποδίδει τον εκπληκτικά χαμηλό αριθμό 2.305 θανάτων στη στρατηγική των μαζικών τεστ και την άμεση ανταπόκριση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η Γκολίκοβα, υπουργός υγείας της χώρας, ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι ο μέσος δείκτης θνητότητας στη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν 7,6 φορές χαμηλότερος σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η διαμάχη για τους αριθμούς αποκαλύπτει τις διαφωνίες σε σχέση με τις μεθόδους υπολογισμού των θανάτων της πανδημίας και αποτυπώνει τους λόγους για τους οποίους οι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι η «πλεονάζουσα θνητότητα», δηλαδή ο αριθμός των νεκρών που υπερβαίνει τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων για αυτή την περίοδο, είναι ο καλύτερος τρόπος να υπολογίσουμε το ανθρώπινο κόστος του ιού.
Πού οφείλονται οι διαφορές μεταξύ των κρατών
«Δεν αξίζει να συγκρίνουμε τους δείκτες θνητότητας μεταξύ των χωρών, καθώς χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους ταξινόμησης των αιτιών θανάτου», τόνισε η Τατιάνα Μιχαήλοβα, ερευνήτρια της Πορεδρικής Ρωσικής Ακαδημίας για την Εθνική Οικονομία και την Δημόσια Διοίκηση.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις διαφορές που παρατηρούμε, όπως τονίζουν οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων της στρατηγικής σε σχέση με τα τεστ, τους επιμέρους κανόνες για την ταξινόμηση θανάτων από κοροναϊό, τη διαφορετική ηλικιακή σύσταση των πληθυσμών, τα στάδια της πανδημίας, την διαθεσιμότητα κλινών, και πολλά άλλα.
Η πραγματική εικόνα ενδέχεται να διαφέρει
Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή από τη Μόσχα δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων στην πρωτεύουσα ήταν αυξημένος περίπου κατά 18% αυτό τον Απρίλιο σε σχέση με τον μέσο αριθμό θανάτων που καταγράφονται αυτό το μήνα τα τελευταία 10 χρόνια.
«Φυσικά πρόκειται για μια σημαντική αύξηση της θνητότητας», δήλωσε ο Βλάντιμιρ Σκόλνικοβ, δημογράφος του Ινστιτούτου Max Planck για τη Δημογραφική Έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των πλεονάζοντων θανάτων για τον φετινό Απρίλιο ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με αυτό που αναμενόταν με βάση τα ξεσπάσματα γρίπης στη Μόσχα κατά τη δεκαετία του 2010.
Με βάση τον μέσο όρο της δεκαετίας και τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός επιπλέον θανάτων στη Μόσχα για αυτό το μήνα ξεπερνά τους 1.700.
Ο αριθμός παραμένει μικρός σε σχέση με άλλες πληγείσες χώρες, όμως ξεπερνά κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη αιτία σημαντικής αύξησης του αριθμού των νεκρών πέρα από τον κοροναϊό και το επιπλέον βάρος που δέχθηκε το σύστημα υγείας λόγω της πανδημίας.
Ενδεικτικά, τη στιγμή που η Μόσχα, όπου σημειώθηκαν περίπου τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Ρωσία, σημείωσε αύξηση 1700 θανάτων για τον Απρίλιο, στη Νέα Υόρκη ο αντίστοιχος αριθμός εκτινάχθηκε στις 24.700 θανάτους μεταξύ της 11ης Μαρτίου και της 9ης Μαΐου, αύξηση της τάξης του 277%, σύμφωνα με τους New York Times.
Σύμφωνα με τον Σκολνίκοβ, ο σχετικά χαμηλός αριθμός επιπλέον θανάτων ενδέχεται να είναι συνέπεια της σχετικά καθυστερημένης έλευσης του ιού στη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι οι αριθμοί ίσως αυξηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες ή να σημαίνει ότι η χώρα κινείται προς μια πιο ήπια εξέλιξη της πανδημίας, όπως αυτή που σημειώθηκε στην Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις