Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
«Πράσινο φως» στο μηχανισμό ρευστότητας 240 δισ. ευρώ από τον ESM

«Πράσινο φως» στο μηχανισμό ρευστότητας 240 δισ. ευρώ από τον ESM

«Για τα επόμενα 2,5 χρόνια, ο ESM θα καταστήσει διαθέσιμα 240 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να διαχειριστούν την πανδημική κρίση», τόνισε ο Σεντένο. Πολύ ελκυστικοί οι όροι δανεισμού, υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης των κρατών- μελών της Ευρωζώνης, που πλήττονται από την πανδημία, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ESM.

Ειδικότερα το ΔΣ του ESM ενέκρινε τα χαρακτηριστικά και τους όρους του προγράμματος Pandemic Crisis Support, σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων στο Eurogroup της 8ης Μαΐου.

Στόχος της γραμμής πίστωσης είναι η χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών που προκύπτουν για υγειονομική περίθαλψη, θεραπεία και πρόληψη λόγω της κρίσης της COVID-19.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο βασίζεται στην υφιστάμενη γραμμή πίστωσης Enchanced Conditions Credit Line (ECCL).

«Για τα επόμενα 2,5 χρόνια, ο ESM θα καταστήσει διαθέσιμα 240 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να διαχειριστούν την πανδημική κρίση», τόνισε ο Σεντένο. Πολύ ελκυστικοί οι όροι δανεισμού, υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι όροι και τα χαρακτηριστικά των δανείων

Τα δάνεια του ESM θα χορηγούνται μέσω του μηχανισμού στήριξης σε προαιρετική βάση.

Η γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, ενώ η ωρίμανση των δανείων που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Σύμφωνα με την απόφαση κάθε χώρα θα μπορεί να ζητήσει ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ της. Στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

Κατόπιν των έντονων πιέσεων των χωρών του Βορρά τα δάνεια θα συνοδεύονται από όρους, που όμως, όπως τονίζουν οι Βρυξέλλες, δεν θα είναι μνημόνιο.

Ουσιαστικά οι θεσμοί και οι αρχές του κράτους που θα αιτείται στήριξη θα καταρτίζουν ένα ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας με σαφείς κανόνες.

Σεντένο: Ευνοϊκοί όροι δανειοδότησης που δεν συνδέονται με μνημόνιο

«Για τα επόμενα 2,5 χρόνια ο ESM θα έχει στη διάθεσή του 240 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να διαχειριστούν την κρίση της πανδημίας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης και χωρίς να είναι συνδεδεμένο με μακροοικονομικούς όρους.»

» Προχωρώντας στη σύστασή του σε χρόνο μηδέν οι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ότι ο ESM είναι ένας πραγματικός μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών με ευέλικτη εργαλειοθήκη που μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της εποχής μας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Mάριο Σεντένο.

Ρέγκλινγκ: Μόνος όρος τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν στον τομέα υγείας

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως με το νέο αυτό εργαλείο θα χρηματοδοτηθούν με ασφάλεια και πολύ χαμηλά επιτόκια οι μεγάλες δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα κράτη-μέλη.

«Ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των πρωτοφανών οικονομικών συνθηκών, οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για να καλύψουν τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες. Ως εκ τούτου, και οι 19 χώρες μέλη του ESM θα έχουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα φέτος.»

» Με τον μηχανισμό Pandemic Crisis Support, οι χώρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέρος αυτών των αναγκών με ασφαλή τρόπο και πολύ χαμηλά επιτόκια.»

» Αυτό είναι ελκυστικό, από τη στιγμή που ο μόνος όρος της χρηματοδοτικής στήριξης είναι η προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών στον τομέα υγείας, σε σχέση με την πανδημία», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Sports in

Ερυθρόλευκη «τρέλα»: Η φοβερή διαδρομή του ανοιχτού πούλμαν και η παράνοια του κόσμου του Ολυμπιακού! (vids)

Το επικό part 2 της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τους πανηγυρισμούς στον Πειραιά μετά την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024