Σεντένο : Καταγράψαμε πρόοδο, προχωρούν οι τρεις πυλώνες στήριξης της οικονομίας
Για πρόοδο σε ότι αφορά την απάντηση της ΕΕ στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της τηλεδιάσκεψης. Προχωρούν και οι τρεις πυλώνες στήριξης της οικονομίας
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Για σημαντική πρόοδο σε ότι αφορά την απάντηση της Ευρώπης στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της τηλεδιάσκεψης.
Αναφερόμενος στους τρεις πυλώνες στήριξης της οικονομίας της ΕΕ, είπε ότι η γραμμή στήριξης μέσω δανείων ESM είναι ήδη σε λειτουργία, για το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE υπάρχει πολιτική συμφωνία και απομένουν διαδικαστικά θέματα, ενώ και για τη στήριξη επιχειρήσεων μέσω δανείων της ΕΤΕπ υπήρξε πρόοδος στη συζήτηση, η οποία όπως εκτιμά θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Ωστόσο ο κ. Σεντένο δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι για την ανάκαμψη θα χρειαστούν περισσότερα και αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι αναμένει την πρόταση της Κομισιόν στα τέλη του μήνα.
Στις γενναίες αποφάσεις που θα χρειαστούν για την ανάκαμψη αναφέρθηκε και ο Επίτροπος Πάολο Τζετιλόνι, τονίζοντας ότι η οικονομία της ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο θα «βυθιστεί» σε ύφεση 12,2%, έναντι 3,8% μείωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο.
📢 Commissioner @PaoloGentiloni participates in the video conference of the #Eurogroup
🎥 Full video available here: https://t.co/u7Cd7vA9V7
— EC AV Service (@EC_AVService) May 15, 2020
Στη τηλεδιάσκεψη έγινε πολύωρη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εν όψει της κατάθεσης της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο εργαλείο στις 27 Μαΐου, η αποψινή τηλεδιάσκεψη, με την ευρεία σύνθεση (των «27»), ήταν μία ευκαιρία για τα κράτη-μέλη να αναδείξουν τις δικές τους προτεραιότητες για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί.
Ο κ. Σεντένο χαρακτήρισε τη συζήτηση για το Ταμείο «διερευνητική», αλλά είπε ότι «παρείχε μία καθοδήγηση για το που μπορεί να βρεθεί μία πολιτική ισορροπία σε αυτά τα ζητήματα».
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ακόμη ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση πως το σχέδιο ανάκαμψης θα πρέπει να αποτελέσει μέσο για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι υπάρχει «περίσσεια αποφασιστικότητα» στις τάξεις της Επιτροπής για ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα είναι επαρκώς φιλόδοξο για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, αναφερόμενος στο Ταμείο αυτό, επανέλαβε «την αναγκαιότητα αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά – κυρίως – κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση».
Συμφωνία για το SURE
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για την εφαρμογή του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 100 δισ. ευρώ, για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε ότι απομένει η υπογραφή από τις χώρες – μέλη των εγγυήσεων που πρέπει να δοθούν, ώστε να δανεισθεί η Κομισιόν από τις αγορές το παραπάνω ποσό.
Το Eurogroup ενημερώθηκε και για την πορεία όσον αφορά το πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 200 δισ. ευρώ, ενώ έγινε συζήτηση και για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το Σχέδιο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η αναφορά Ρέγλινγκ στην Ελλάδα
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει ο μηχανισμός ρευστότητας (Pandemic Crisis Support) του ESM, στα κράτη-μέλη για τη διαχείριση της πανδημίας μέσω δανείων με ασφαλή τρόπο και χαμηλά επιτόκια.
Μάλιστα αναφερόμενος στην Ελλάδα εκτίμησε ότι ως και 800 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε τόκους κατά τη διάρκεια ζωής των δανείων (10 χρόνια) θα πληρώσει η χώρα αν κάνει χρήση των πόρων της νέας πιστωτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Στην περίπτωση, είπε, που δοθεί το δάνειο, η Ελλάδα θα έπαιρνε το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ για μία 10ετία και με τα σημερινά επιτόκια στη δευτερογενή αγορά θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ, καθώς ο ESM δανείζεται με περίπου μηδενικό επιτόκιο.
Τζεντιλόνι: Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι φιλόδοξη
Η ΕΕ έδειξε σήμερα ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις, σημείωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα SURE για την προστασία των εργαζομένων, τόνισε ότι προβλέπει ποσό 100 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε τη σημασία λήψης των έκτακτων μέτρων καθώς η πανδημία έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση πολλών χωρών της Ευρώπης.
Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της στα τέλη Μαΐου.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι βούληση της Κομισιόν είναι η πρότασή της για το μέγεθος και τη διάρθρωσή του να είναι τόσο φιλόδοξη όσο απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι θα έχει στόχο τη διάθεση κεφαλαίου σε κρίσιμους τομείς και έχει στόχο να κινητοποιήσει και επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα.
Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, σημείωσε ο κ. Τζεντιλόνι και πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένα μέλος της Ευρώπης δεν θα μείνει μόνο του και αβοήθητο.
«Η ύφεση είναι ήδη βαθιά, το β’ τρίμηνο του 2020 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, άρα η απάντησή μας θα πρέπει να έχει μια έκταση που δεν θα έχει προηγούμενο», ανέφερε ο Ιταλός επίτροπος.
«Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η πανδημία δεν ακυρώνει αυτή την ανάγκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα θέσουμε τέτοιους όρους για τη χρήση των εργαλείων για την ανάκαμψη στις διάφορες χώρες της Ένωσης», ξεκαθάρισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις