Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
H δικαίωση της Ελένης Τοπαλούδη μάς συγκίνησε όλους – Βαρύς ο πέλεκυς για τους δολοφόνους της

H δικαίωση της Ελένης Τοπαλούδη μάς συγκίνησε όλους – Βαρύς ο πέλεκυς για τους δολοφόνους της

Η Ελένη Τοπαλούδη ήταν μία από εμάς. Έγινε φεμινιστικό σύμβολο και σύνθημα στα χείλη των απανταχού γυναικών. Η δικαίωση της ψυχής της και της χαροκαμένης οικογένειάς της ήταν η δικαίωση ενός ολόκληρου λαού.

Τα κορίτσια περίμεναν ιδρωμένα και με κομμένη την ανάσα. Τα πανό ήταν παρατημένα στο πάτωμα, οι φωτογραφίες του κοριτσιού με τις κοτσίδες και τα μεγάλα γυαλιά είχαν μπει στην τσάντα, τα δακρυσμένα βλέμματα ορισμένων ήταν στραμμένα στην είσοδο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Επιτέλους βγήκε η απόφαση για τους δύο κατηγορουμένους: ισόβια κάθειρξη για δολοφονία και 15 χρόνια για βιασμό. Αμέσως ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και συνθήματα: «Καμία άλλη δολοφονημένη. Ποτέ μην ξεχαστεί τι έκαναν στην Ελένη».

Η Ελένη Τοπαλούδη ήταν μία από εμάς. Θα μπορούσε να είναι αδερφή μας, κόρη μας, φίλη μας, συμφοιτήτριά μας. Η δικαίωση της ψυχής της και της χαροκαμένης οικογένειάς της ήταν η δικαίωση ενός ολόκληρου λαού απέναντι σε ένα σύστημα που δεν εμπιστεύεται, που συχνά χαρίζεται στον ένοχο και τιμωρεί τον αδικημένο.

Αλλά και εμείς θα μπορούσαμε να είμαστε στη θέση της 19χρονης φοιτήτριας: πόσα ξενύχτια κάναμε, γυρνώντας με ασφάλεια τα ξημερώματα στο σπίτι μας; Πόσα πειράγματα μάς πέταξαν άγνωστοι από τον δρόμο, τα οποία αγνοήσαμε; Πόσες φορές κοιτάξαμε πίσω μας σε ένα σκοτεινό δρομάκι και δεν ήταν κανείς;

Η Ελένη Τοπαλούδη δεν ήταν τόσο τυχερή. Απολάμβανε τα φοιτητικά της χρόνια στη Ρόδο, κολακεύτηκε από το ενδιαφέρον του Αλβανού, έδειξε εμπιστοσύνη στα λεγόμενά του. Βγήκε να φάει ένα σουβλάκι με τον άνδρα που τη φλέρταρε και έναν φίλο του και δεν γύρισε ποτέ. Δεν ήταν και η πρώτη, αφού ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους είχε στο παρελθόν βιάσει μία ανάπηρη 19χρονη.

Ο μαρτυρικός της θάνατος επαναλήφθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, εκεί όπου για πέντε μήνες οι λεπτομέρειες του βιασμού και της δολοφονίας αναφέρονταν λεπτομερώς. Εκεί όπου οι δύο κατηγορούμενοι άρχισαν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Εκεί όπου ακούστηκε η φράση «το έπαιζε δύσκολη» ως δικαιολογία για τη φρικτή δολοφονία.

Αλλά και ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι εξίσου ένοχα, καθώς προέβαλαν τους ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων και των οικογενειών τους. Ήταν καλά παιδιά από καλές οικογένειες, δεν είχαν δώσει δικαιώματα…

Η πολυσυζητημένη αγόρευση της εισαγγελέως ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Είτε συμφωνεί κάποιος με το ύφος της είτε όχι, η Αριστοτέλεια Δόγκα ξεσκέπασε τα ψέματα των κατηγορουμένων, τις δικαιολογίες των συνηγόρων τους και την υποκρισία μίας ολόκληρης κοινωνίας η οποία «δεν είδε, δεν άκουσε».

Και η δικαστική απόφαση έφερε μία – προσωρινή – δικαίωση στην οικογένεια που έχασε για πάντα το παιδί της και σε μία ολόκληρη κοινωνία που παρακολουθούσε με προσήλωση την υπόθεση που έφτασε ακόμα και στη Βουλή. Όμως, όπως είπε και ο πατέρας της Ελένης, το αίσθημα της ανακούφισης είναι μόνο στιγμιαίο: ένας νέος αγώνας θα αρχίσει όταν η υπόθεση πάει στο Εφετείο.

Η μνήμη πάντως της Ελένης Τοπαλούδης θα μείνει αθάνατη: η νεαρή φοιτήτρια μετατράπηκε σε σύμβολο, σε σύνθημα κατά των γυναικοκτονιών και της πατριαρχίας. Η εικόνα της γελαστής ψηλής κοπέλας με τα γυαλιά είναι μία υπενθύμιση της χαμένης αθωότητας και του γεγονότος ότι o κίνδυνος για τις γυναίκες παραμονεύει παντού…

Το χρονικό του φόνου που συγκλόνισε την κοινή γνώμη

Το σώμα της άτυχης νεαρής εντοπίστηκε νωρίς το πρωί της 28ης Νοεμβρίου 2018 στα παγωμένα νερά της θάλασσας στην παραλία “Φώκια”.

Οι δύο δύτες που την εντόπισαν μιλούν για μία εικόνα που τους σημάδεψε για πάντα. «Μια κοπέλα σχεδόν 1.90 την είχαν κατακρεουργήσει – Δεν υπάρχουν λόγια», λένε.

Στο Λιμεναρχείο Ρόδου σημάνει συναγερμός. Ακολουθώντας τα στοιχεία, οι αξιωματικοί οδηγούνται τελικά στην αναγνώριση της Ελένης από το τατουάζ στο πόδι της, βρίσκουν το σπίτι της, μιλούν με γείτονες και φίλους της. Την ίδια ώρα, ειδοποιούνται και οι γονείς της στο Διδυμότοιχο.

Ένα βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος δίπλα στο σπίτι της αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι. Ο Αλβανός φαίνεται να συναντά την Ελένη και να φεύγουν. Στο λευκό του βανάκι, περιμένει και ο φίλος του ο Ροδίτης.

Οι λιμενικοί οδηγούνται στον 19χρονο (τότε) Αλβανό, ο οποίος τα ομολογεί όλα. Πώς οδήγησαν την Ελένη στο σπίτι του 21χρονου (τότε) Ροδίτη στη Λίνδο. Πώς τη βίασαν και την βασάνισαν με χτυπήματα. Πώς έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα με ένα σίδερο που την άφησε αναίσθητη. Άξιο αναφοράς: στον ακριβώς από κάτω όροφο, η γιαγιά του Ροδίτη ούτε είδε ούτε άκουσε τίποτα.

Στη συνέχεια, οι δύο νεαροί έβαλαν την κοπέλα και την πέταξαν από γκρεμό στη θάλασσα. Τραγική λεπτομέρεια: ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι η 19χρονη ήταν ακόμα ζωντανή πριν την πετάξουν στη θάλασσα

Η δίκη

Ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία της Ελένης, η τραγωδία βρήκε επιτέλους την κατάληξή της. Η δίκη για την υπόθεσή της απασχόλησε ιδιαίτερα τη δημοσιότητα, ειδικά την εβδομάδα που πέρασε.

Δίχως καμία μεταμέλεια, οι δύο κατηγορούμενοι δεν είπαν ποτέ την αλήθεια: δεν παραδέχτηκαν ποτέ ότι βίασαν την Ελένη Τοπαλούδη, αλλά υποστήριξαν ότι η κοπέλα πήγε μαζί τους με τη θέλησή της. Όσον αφορά στη δολοφονία, ο ένας τα έριχνε στον άλλον. Ο ευκατάστατος Ροδίτης, μάλιστα, είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι είχε βαριά ψυχολογικά προβλήματα, ευτελίζοντας την όλη διαδικασία.

Η αγόρευση της εισαγγελέως ανήχθη σε πολιτικό θέμα

Εντύπωση προκάλεσε η αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία έδωσε προσωπικό και συναισθηματικό τόνο στην πρότασή της για ενοχή των δύο κατηγορουμένων.

«Το παιδί σας οδηγήθηκε ως πρόβατο ως επί σφαγή, αν μπορώ να απαλύνω το πόνο σας θα σας πω ότι η Ελένη ήταν μια ηρωίδα, δεν ήταν μόνο ένα δώρο ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ο πατέρας με κλάματα της δίνει λουλούδια και η εισαγγελέας κλαίει.

Συνεχίζει: « Με όνειρα ένα κορίτσι με πολύ υψηλούς στόχους που αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα  σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί είναι οι κατάρα της ζωής τους (τους έδειξε). Η κόρη σας σαν λαμπρό αστέρι θα μας δείχνει πάντα το δρόμο από εκεί που είναι. Εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω  το λόγο μου. Να κηρυχτούν ένοχοι όπως κατηγορούνται δεν έχω καμία αμφιβολία».

Η συναισθηματική αυτή αγόρευση προκάλεσε την παρέμβαση του υφυπουργού παρά πρωθυπουργού, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος ανέφερε ότι η κ. Δόγκα υπερέβη τα όρια του ψυχρού και αμερόληπτου σύμφωνα με το νόμο δικαστικού λειτουργού και ταυτίστηκε με τη μία πλευρά της δίκης. Μάλιστα, ανέφερε ότι τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε πολύ έντονα στην ανάρτηση του κ. Σκέρτσο, ζητώντας μάλιστα την αποπομπή του από τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εξέφρασε την ανησυχία της «για παρεμβάσεις και δημόσια σχόλια που λαμβάνουν χώρα σε εν εξελίξει δίκες».

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, με «πυρά» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπερασπίστηκε τον κ. Σκέρτσο λέγοντας ότι η ανάρτησή του εξέφραζε απλά μία προσωπική άποψη και όχι παρέμβαση.

Κανένα ελαφρυντικό

Την Παρασκευή έπεσε η αυλαία της πολύκροτης δίκης. Αρχικά, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχους και τους δύο κατηγορούμενους.

Πριν ανακοινωθούν οι ποινές, οι συνήγοροί τους ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Στο άκουσμα της πρότασης αυτής, η μητέρα της Ελένης, Κούλα Τοπαλούδη, κατέρρευσε, φωνάζοντας «Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου».

Η εισαγγελέας, ωστόσο, ήταν κάθετη: δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορουμένους. Η προτεινόμενη ποινή ήταν και η μέγιστη δυνατή, καθώς Ροδίτης και Αλβανός δικάζονταν σύμφωνα με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα: ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και 15 χρόνια για τον βιασμό.

Την ποινή αυτή ενέκρινε το δικαστήριο λίγα λεπτά αργότερα. Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, όπως είχε γίνει και πριν η αγόρευση της εισαγγελέως.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους βιαστές, οι οποίες φτάνουν και τα ισόβια.

Άνοιξε ο δρόμος περαιτέρω διώξεις – Ερωτηματικά για τον ρόλο των ψυχιάτρων στη Ρόδο

Την διερεύνηση ενδεχόμενης έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης από ιδιώτη ψυχίατρο και ηθικής αυτουργίας στην συνταγογράφηση φαρμάκων για τον ροδίτη που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη θα ζητήσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα διαβιβάσει την δικογραφία στην αρμόδια εισαγγελία, με την εντολή να διερευνηθεί ο ρόλος ιδιώτη ψυχιάτρου που φέρεται να άλλαξε την συνταγογράφηση των φαρμάκων του 23χρονου με την προσθήκη συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος, αλλά και ο ρόλος προσώπων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του στην επίμαχη συνταγογράφηση.

Το δικαστήριο με την απόφασή του αυτή, έκανε δεκτή εν μέρει την πρόταση της εισαγγελέως, που είχε ζητήσει να ελεγχθεί ο συγκεκριμένος γιατρός και ο πατέρας του κατηγορούμενου, θεωρώντας, όπως ανέφερε στην αγόρευσή της, ότι επιχείρησαν να αποδώσουν στον 23χρονο, ακαταλόγιστο ή μειωμένο καταλογισμό.

Δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο η εισαγγελική πρόταση κατά το σκέλος που αφορούσε την έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πατέρα και της γιαγιάς του 23χρονου, αλλά και της αδελφής του – αλβανικής καταγωγής – έτερου καταδικασθέντος για τη δολοφονία.

Σε βάρος των δύο μελών της οικογένειας του Ροδίτη κατάδικου, αλλά και σε βάρος άλλων δύο μαρτύρων της υπόθεσης προτίθεται να στραφεί η Πολιτική Αγωγή, σύμφωνα με τον συνήγορο Αλέξη Κούγια, ο οποίος προανήγγειλε με δήλωσή του, ότι θα καταθέσει μήνυση για ψευδή κατάθεση κατά των προσώπων αυτών. Δήλωσε επίσης, ότι θα μηνύσει και δύο ψυχιάτρους για ψευδή βεβαίωση σχετικά με γνωματεύσεις τους για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου.

Συγκλονίζουν ο πατέρας και η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη

Αναμενόμενη χαρακτήρισαν την απόφαση του δικαστηρίου οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, οι οποίοι όσο να ‘ναι δεν μπορούν να αισθανθούν πλήρως ικανοποίηση και δικαίωση όταν το παιδί τους δεν είναι πια εν ζωή.

Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη μετά το πέρας της δίκης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ήμουν σίγουρος ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της να μην πω στο 1,85 που ήταν η Ελένη η ακόμη καλύτερα μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη…»

«Λυπάμαι αλλά κάποιοι θα έπρεπε να δείξουν τον δέοντα σεβασμό στην οικογένεια μα . Έπρεπε σε αυτή την ιερή στιγμή που φτάνανε προς το τέλος να απευθυνθούν εκεί που έπρεπε να απευθυνθούν. Άκουσα δηλώσεις από πολλά άτομα χθες , υπουργούς παρά υπουργούς … εμείς είμαστε μακριά από κόμματα…» ανέφερε.

Ακούγοντας την απόφαση είπε ένιωσε μια «στιγμιαία ψυχική ανακούφιση.»

Η μητέρα της, από την άλλη, εξέφρασε την οργή της για το γεγονός ότι οι δύο κατηγορούμενοι με βάση τον παλαιό Ποινικό Κώδικα, ο οποίος είναι λιγότερο αυστηρός για το αδίκημα του βιασμού.

Εξερχόμενη από το δικαστήριο,με δάκρυα στα μάτια η Κούλα Τοπαλούδη φώναξε συνθήματα μαζί με τους συγκεντρωμένους για την Ελένη.

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024