Η Τοπική αυτοδιοίκηση ξέρει να στηρίζει τους συμπολίτες μας. Βλέπετε το διδακτορικό της το έκανε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έλαβε και πολύ καλό βαθμό. Το μόνο που χρειάζεται ο πιο κοντινός και σημαντικός θεσμός στον πολίτη είναι να αντιμετωπίζεται και ως τέτοιος. Η πανδημία και τα νέα δεδομένα δημιούργησαν επιπλέον φόρτο εργασίας στις δημοτικές δομές και στους αιρετούς όλης της χώρας όμως διαμαρτυρίες και κλάψες δεν καταγράφηκαν.

Διεισδύoντας λοιπόν τη ματιά και εστιάζοντας στα πρόσωπα που ωφελούνται των κοινωνικών δομών, διαπιστώνεις το πολύ σημαντικό, αλλά και δύσκολο έργο που έχουν επωμιστεί και εκτελούν οι δήμοι της χώρας.

Με διάθεση ενίσχυσης από την Κεντρική Διοίκηση, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της προσφοράς, η κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη αποτελεί βασικό στήριγμα για τους ευάλωτες πολίτες.

Η κρίση του covid-19 έφερε αναγκαστικά την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και οι δήμοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σε περιβάλλον ασάφειας την πρωτόγνωρη απειλή για τη δημόσια υγεία και να μετακυλήσουν τη βαρύτητά τους στη στήριξη και εξυπηρέτηση τόσο των ευπαθών ομάδων, όσο και του γενικότερου συνόλου της τοπικής κοινωνίας.

Μετά και την επέκταση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι οι υπηρεσίες και οι παροχές αυξήθηκαν συνολικά.

Αλληλεγγυη

Ένα παράδειγμα αλληλεγγύης στη πράξη αποτελεί ο Δήμος Βριλησσίων, ο οποίος τα τελευταία 5 χρόνια μέσα από ένα ευρύ φάσμα παροχών συγκαταλέγεται στις ισχυρές Κοινωνικές Δομές της Τ.Α.

«Είναι θεού χάρισμα», δηλώνει η συνταξιούχος κα Άννα Β., «να έχεις ανθρώπους να σε βοηθούν και να νοιάζονται για εσένα. Καθημερινά μου κάνουν τα ψώνια και όποτε χρειαστεί με συνοδεύουν στον γιατρό».

«Όσο ζω πρέπει να αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω», δηλώνει η συνταξιούχος κα Τερέζα Κ., «τώρα όμως είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους και θα πρέπει να προστατέψω την υγεία μου. Δέχομαι τα τρόφιμα από τη λαϊκή και το σούπερ μάρκετ, αλλά και τα φάρμακα από τους ανθρώπους του δήμου».

«Οι μεγάλοι άνθρωποι δεν είναι για πέταμα, είναι οι ρίζες μας, είμαστε εμείς. Το παιδί μου είναι το μέλλον και η ελπίδα μου» δηλώνει η κόρη του κ. Ηλία Π., ο οποίος αδυνατεί να φροντίσει τον εαυτό του λόγω βαριάς αναπηρίας. Τη δικαστική συμπαράσταση έχει αναλάβει η κόρη του και μητέρα ενός 8χρονου αγοριού. Μονογονεική οικογένεια με δυσκολίες οικονομικές. «Σε καθημερινή βάση οι εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι,  παρέχουν τις υπηρεσίες στην υγιεινή του πατέρα μου. Του εξασφαλίζουν τα  φάρμακα και του κρατούν συντροφιά» αναφέρει.

Ανθρώπινες ιστορίες, καθημερινές που οι άνθρωποι των κοινωνικών δομών του Δήμου Βριλησσίων γνωρίζουν προσωπικά τους πρωταγωνιστές και είναι για αυτούς οι «φύλακες – άγγελοι». Μάλιστα αρκετοί από αυτούς εθελοντές. ‘Άνθρωποι με περίσσιο απόθεμα ψυχής.

Φυσικά ο δήμος Βριλησσίων δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα. Μάθαμε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής και  έναν άλλο δήμο. Τον δήμο του Αγίου Δημητρίου.

Από την πρώτη στιγμή και εκεί, ενεργοποιήθηκε η γραμμή δημότη 15371, με 12ώρη λειτουργία ακόμη και τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να είναι ο Δήμος στην υπηρεσία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Όλες αυτές τις ημέρες, άτομα της πόλης του Αγίου Δημητρίου χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπονταν να μετακινηθούν από το σπίτι τους, όπως ηλικιωμένοι, ΑμεΑ και πάσχοντα από χρόνιες ασθένειες ευάλωτα στον κορωνοϊό, καλώντας στο 15371, είχαν και έχουν κάλυψη σε άμεσες ανάγκες που περιλαμβάνουν παράδοση τροφίμων και φαρμάκων ή άλλα επείγοντα ζητήματα. Τη γραμμή του δημότη πλαισίωσαν οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών του Δήμου, που με βάρδιες προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίε. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά κάποιες από τις ενέργειες των υπηρεσιών του δήμου.

  • Καθημερινή διανομή κατ’ οίκον 130 μερίδων φαγητού (κυρίως γεύμα, σαλάτα, ψωμί, φρούτο)
  • Διανομή κατ’ οίκον των προϊόντων Κοινωνικού Παντοπωλείου σε 206 ωφελούμενες οικογένειες ενταγμένες στη δομή.(στοιχεία Μαρτίου
  • Διανομή κατ’ οίκον των προϊόντων Κοινωνικού Παντοπωλείου σε 206 ωφελούμενες οικογένειες ενταγμένες στη δομή(στοιχεία Μαρτίου
  • Ξεκίνησε η κατ’ οίκον διανομή προϊόντων Κοινωνικού Παντοπωλείου σε 275 οικογένειες για τον Απρίλιο
  • Το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι όπως πάντα διαθέσιμο να καλύψει τις ανάγκες  των ωφελούμενων ατόμων

Στα δημοτικά Ιατρεία γινόνταν κανονικά η συνταγογράφηση από τους ιατρούς του Δήμου, αλλά και η υποστήριξη από υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας στα άτομα που αδυνατούσαν να προχωρήσουν σε άυλη συνταγογράφηση. Επίσης, ο Δήμος  έστησε μηχανισμό για την εκτέλεση συνταγών και τη διανομή των φαρμάκων κατ’ οίκον, από εργαζόμενους.

Τα λόγια κάποιων ωφελούμενων είναι χαρακτηριστικά:

Ο Α.Κ, ωφελούμενος του Κοινωνικού Συσσιτίου του Δήμου Αγίου Δημητρίου είναι ιδιαίτερα ευγνώμων για την παροχή πλήρους γεύματος και τα Σαββατοκύριακα, γεγονός που, όπως αναφέρει, τον έχει εκπλήξει ευχάριστα καθώς τις δύσκολες ημέρες τις πανδημίας ο Δήμος στάθηκε στο πλευρό του ουσιαστικά, όλες τις ημέρες και με κάθε μέσο.

Η Ν.Π, ωφελούμενη του Κοινωνικού Παντοπωλείου σχολίασε: «Η χαρά μας με το Πασχαλινό δωροπακέτο που μας έδωσε η Κοινωνική Υπηρεσία, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου ήταν τεράστια. Χωρίς αυτό, τόσο με τον κωρονοϊό, όσο και λόγω ανεργίας θα ήταν αδύνατο στην οικογένειά μας να καταφέρουμε να γιορτάσουμε με τραπέζι και το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα».