Οδικός χάρτης για τις οργανωμένες παραλίες – Τα μέτρα και οι χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς
Οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας, έχουν προβλεφθεί τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες ενώ οι αρχές θα περιπολούν για την τήρηση των μέτρων
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Με δεμένες τις ξαπλώστρες στις ομπρέλες για να μην μπορούν να μετακινηθούν, με την ευλαβική τήρηση των αποστάσεων αλλά και καφεδάκι μόνο με take away θα λειτουργήσουν από αύριο οι 515 πλαζ σε όλη τη χώρα.
Ήδη από τότε που επιστήμονες έδωσαν το πράσινο φως μιας και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να χτυπήσει μίνι καύσωνα πολλές περιοχές της Ελλάδας, έχει ξεκινήσει και ο αγώνας δρόμου για τους ιδιοκτήτες ώστε να είναι έτοιμοι στην ώρα τους και να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα.
Αγώνας δρόμου – Έτοιμες από σήμερα οι πλαζ
«Ήδη από απόψε θα είναι όλα στην εντέλεια. Μετρημένες οι αποστάσεις, δεμένες οι ξαπλώστρες στις ομπρέλες ώστε να μην μπορούν να τις μετακινήσουν. Θα έχουμε μια τάξη και δεν θα υπάρχει αυτό το χάος που πολλές φορές γίνεται», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.
Οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας, έχουν προβλεφθεί τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες ενώ οι αρχές θα περιπολούν για την τήρηση των μέτρων.
Υπενθυμίζεται πως αυτή δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο, έχοντας συμβουλευτεί τους ειδικούς θα ανακοινώσει όλα τα μέτρα για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές.
Πάντως σε κάθε περίπτωση τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» θα τεθούν σε ισχύ τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής περιόδου και θα παρέχουν πλήρεις οδηγίες σε ταξιδιώτες και επαγγελματίες του χώρου,
Τέλος μουσική, αλκοόλ, άθληση στην παραλία –Όλοι οι κανόνες
Στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ και η λειτουργίας της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα για το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.
Αναλυτικά οι οδηγίες για τις οργανωμένες πλαζ
Για το λόγο αυτό, «εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους, ας μην βιαστούν και ας μη ρισκάρουν» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας στους ενδιαφερόμενους ότι:
- Η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών ξεκινά στις 8 το πρωί του Σαββάτου.
- Ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., ανά στρέμμα, και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.
- Όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.
- Σχετικά με τις ξαπλώστρες, επιτρέπονται μέχρι 2 ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
- Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.
- Τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away.
- Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
- Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος.
- Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.
- Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
- Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
- Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
Ποια προβλήματα απασχολούν τους ιδιοκτήτες
προβλήματα που παρουσιάζονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα όλων των παραλιών της χώρας αποτυπώθηκαν στο ρεπορτάζ του «MEGA Mag».
Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης που εκμεταλλεύεται και μέρος της παραλίας της Περαίας στη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Παράσχου οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν αποφασίσει να μην διαθέσουν ξαπλώστρες στο κοινό.
«Δεν έχουν βγει οι άδειες για την εκμετάλλευση του αιγιαλού, καθώς ο ΚΑΔ για τις οργανωμένες παραλίες δεν καλύπτει εμάς» σημείωσε ο κ. Παράσχου, ενώ υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί λόγω κοροναϊού στη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων θα μειωθούν κατά 50% οι διαθέσιμες ξαπλώστρες.
«Έχουν ανοίξει τα πάντα και κρατούν κλειστά τα καταστήματα με εξωτερικούς χώρους» συμπλήρωσε ο κ. Παράσχου.
Την ίδια ώρα, στην Πάτρα, οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να βρεθούν σε κάποια οργανωμένη παραλία, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες σε όλο το νομό Αχαΐας.
Ωστόσο, οι κολυμβητές της Πάτρας καταφέρνουν να βρουν τρόπο να απολαύσουν το μπάνιο τους, όπως δηλώνουν ότι έκαναν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Γώγος: Η απόσταση μικρότερη του 1 μέτρου δημιουργεί πρόβλημα
Στην επανάληψη της σύστασης των ειδικών για τήρηση των αποστάσεων και στις παραλίες επέμεινε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος στον ΘΕΜΑ 104,6.
«Εάν είμαστε σε παραλία σε μικρότερη απόσταση του 1 μέτρου θα έχουμε θέμα πιθανής μετάδοσης κορωνοϊού» είπε ο κ. Γώγος τονίζοντας ότι «οι παραλίες πρσφέρονται για να υπάρχουν αποστάσεις».
«Δεν ζητάμε να μείνουν όλοι μέσα, ζητάμε να κρατούν αποστάσεις. Αν τηρείς τις αποστάσεις δεν θα έχεις πρόβλημα» επανέλαβε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας.
Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για την επανεκκίνηση του τουρισμού και ειδικά την πρόταση να μην υπάρχουν κενά μεσαία καθίσματα στα αεροπλάνα ο κ. Γώγος είπε ότι «είναι ένα θέμα προβληματισμού επειδή η καμπίνα είναι κλειστός χώρος».
«Οι μάσκες είναι ένα μέτρο που βοηθάει όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, βοηθάει η αντισηψία, βοηθάει η απολύμανση αλλά δεν εξαλείψει τον κίνδυνο. Για την είσοδο των τουριστών στην Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίζουμε την αρνητικότητα των τεστ που θα βγαίνουν γρήγορα» πρόσθεσε ο κ. Γώγος.
Απαντώντας, τέλος, σε ερωτήσεις ακροατών ο καθηγητής Γώγος εξήγησε ότι «όταν βγαίνουμε με τους δικούς μας ανθρώπους δεν χρειάζεται να τηρούμε αποστάσεις».
Σύψας: Αυτό είναι το Νο.1 που πρέπει να φοβόμαστε
Από την πλευρά του αναφορικά με τις παραλίες ο κ. Σύψας σχολίασε ότι «όλα είναι θέμα συνήθειας. Το βασικό είναι το μπάνιο. To ότι στριμωχνόμαστε σε ένα beach bar θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι». «Πρέπει να προσέξουμε τον συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν. Το αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα, από το νερό», είπε χαρακτηριστικά.
«Το πλαίσιο ασφαλείας δεν είναι τόσο δύσκολα εφαρμόσιμο, το ξενοδοχείο δεν μετατρέπεται σε νοσοκομείο, υπάρχουν κανόνες, αλλά σχετικά απλοί και εύκολα εφαρμόσιμοι για τα ελληνικά ξενοδοχεία», κατέληξε ο κ. Σύψας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις