Τράπεζα ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης από τον ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ θα εγκαινιάσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων και αδειών χρήσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε ιατρικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις που επιτυγχάνονται στον αγώνα κατά του νέου κορωναϊού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα εγκαινιάσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων και αδειών χρήσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε ιατρικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις που επιτυγχάνονται στον αγώνα κατά του νέου κορωναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του.
Με τους προέδρους της Κόστα Ρίκα, Κάρλος Αλβαράντο, και της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο Tέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάλεσε έναν μέγιστο αριθμό χωρών και ερευνητικών φορέων να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας συνεργασίας.
Τράπεζα δεδομένων ιατρικής τεχνολογίας
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, πρόκειται για τη δημιουργία «μιας τράπεζας δεδομένων ιατρικής τεχνολογίας για εμβόλια, φάρμακα, διαγνώσεις και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο» για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους μετά την εμφάνισή της στην Κίνα στα τέλη του 2019.
Σε αυτήν την πλατφόρμα θα μπορούν να ανταλλάσσονται δωρεάν «γνώσεις, δεδομένα και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε υπάρχοντα ή νέα εργαλεία», διευκρίνισε.
«Σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, πρέπει να απελευθερώσουμε την πλήρη δύναμη της επιστήμης, για να φέρουμε εξελισσόμενες, εύχρηστες καινοτομίες που να ωφελούν όλους, παντού, ταυτόχρονα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Κίνδυνοι ανισότητας στην πρόσβαση στα εμβόλια
Ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ένας αριθμός φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών ανησυχούν από την έναρξη της πανδημίας για τους κινδύνους ανισότητας στην πρόσβαση στα μελλοντικά εμβόλια ή θεραπείες, ενώ οι πλουσιότερες χώρες επιδιώκουν ήδη να εξασφαλίσουν προτεραιότητα στις προμήθειες.
Περισσότερα από 100 προγράμματα διενεργούνται παγκοσμίως και περίπου δέκα κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα φάρμακο για την ασθένεια.
Οι εν δυνάμει οικονομικές προκλήσεις είναι κολοσσιαίες και μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι δίνουν μάχη με τον χρόνο με την ελπίδα να είναι οι πρώτοι που θα διαθέσουν ένα εμβόλιο στην αγορά.
Ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός Sanofi προκάλεσε αγανάκτηση αυτήν την εβδομάδα στην Ευρώπη ανακοινώνοντας ότι μπορεί να διανείμει ένα πιθανό εμβόλιο κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επένδυσαν 30 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τις έρευνές του.
Αυτή η ανισότητα στην πρόσβαση έχει αντιμετωπιστεί και κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών, όπως στην έναρξη της επιδημίας του HIV και αυτής του H1N1 το 2009.
«Τα κλασικά μοντέλα της αγοράς δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πλανήτη. Η αλληλεγγύη στις χώρες και μεταξύ των χωρών με τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Τέντρος σήμερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις