Ευρωπαϊκό χαστούκι στην Τουρκία: Καταδίκη για τις ενέργειες σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο
Την ομόφωνη καταδίκη του στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, καθώς και για την εξορυκτική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Την ομόφωνη καταδίκη του στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, καθώς και για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έστειλε ισχυρό και σαφές μήνυμα προς την Άγκυρας σε υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τονίζεται πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από την Τουρκία, που περιλαμβάνει υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου».
Παράλληλα, «η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί το διάλογο».
Οι υπουργοί καλωσορίζουν την πρόσκληση της Κύπρου προς την Τουρκία να «διαπραγματευθούν καλή τη πίστη» τα όρια των θαλάσσιων οικονομικών τους ζωνών, ωστόσο τονίζουν ότι «οι πρόσφατες δράσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση».
Καταδίκη και από την Europol
Την ίδια στιγμή, η Europol, σε μια έκθεση καταπέλτη, καταγγέλλει τις τουρκικές ενέργειες στο μεταναστευτικό, κάνοντας λόγο για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας.
«Τον Φεβρουάριο του 2019 η Europol εντόπισε σε ομάδες συνομιλίας στο ίντερνετ παραινέσεις σε πρόσφυγες στην Τουρκία να προχωρήσουν προς τις χώρες της ζώνης Σένγκεν. Η ελληνική αστυνομία απέτρεψε τις ομάδες αυτές».
Ακόμα, η έκθεση κάνει λόγο για οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας να μεταφέρει μεγάλες ομάδες μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις αρχές του 2020.
«Οι πολιτικές της Τουρκίας είναι πιθανό να συνεχίσουν στην κατεύθυνση της προσπάθειας να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός μεταναστών στη χώρα. Η εμπλοκή στη Λιβύη συμβάλει στις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών. Αυτό θα επηρεάσει τις μεταναστευτικές ροές», αναφέρει η Europol και συνεχίζει:
«Αναμένουμε περισσότερες προσπάθειες να οδηγηθούν μετανάστες από την Τουρκία προς τα ελληνικά σύνορα, και σε μικρότερο βαθμό προς τα σύνορα με τη Βουλγαρία».
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια
- Γιατί η Barbie επέλεξε να γίνει άνθρωπος – και τι απέγινε ο Ken;
- Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών