Κοροναϊός: Αυτη είναι η χώρα της Ευρώπης που «ανακήρυξε» το τέλος της πανδημίας
Η κυβέρνηση της χώρας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, που γειτονεύει με την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία, κάνει λόγο για έναν απολογισμό 103 νεκρών εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.464 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακήρυξε το βράδυ της Πέμπτης το τέλος της πανδημίας του κοροναϊού στην επικράτειά της — έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που κάνει τέτοια αναγγελία — καθώς οι αρχές καταγράφουν λιγότερα από επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Οι άνθρωποι που θα φθάνουν στο εξής στη σλοβενική επικράτεια από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξάλλου δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα για επτά ημέρες, όπως όριζε μέτρο που είχε επιβληθεί στις αρχές του Απριλίου, πρόσθεσε η Λιουμπλιάνα.
Η κυβέρνηση της χώρας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, που γειτονεύει με την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία, κάνει λόγο για έναν απολογισμό 103 νεκρών εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.464 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας τη 12η Μαρτίου.
«Η Σλοβενία τιθάσευσε την επιδημία τους τελευταίους δύο μήνες (…). Σήμερα η Σλοβενία παρουσιάζει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου νωρίτερα χθες.
Η επίσημη κήρυξη του τέλους της επιδημίας σημαίνει πως ορισμένα μέτρα — ιδίως η χορήγηση οικονομικής στήριξης στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση που προκάλεσε — θα τερματιστούν στα τέλη του Μαΐου.
Η κυβέρνηση του Γιάνσα ξεκαθάρισε πως οι αλλοδαποί που παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα. Ενώ το μέτρο της καραντίνας για τουλάχιστον 14 ημέρες συνεχίζει να αφορά αλλοδαπούς από κράτη εκτός ΕΕ, εξαιρουμένων των διπλωματών και όσων εργάζονται σε μεταφορές φορτίων.
Ακόμη, οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν μερικούς βασικούς κανόνες για να αποτραπεί ο κίνδυνος να αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά ο κοροναϊός, ανέφερε η κυβέρνηση, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Μέχρι χθες οι πολίτες καλούνταν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και να απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν εισέρχονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Από τα μέσα του Μαρτίου η Λιουμπλιάνα έκλεισε όλα τα σχολεία, τα γυμναστήρια, τα γήπεδα, τα πολιτιστικά κέντρα, τα ξενοδοχεία και όλα τα καταστήματα πλην αυτών που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ανέστειλε τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ωστόσο το lockdown, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, άρχισαν να χαλαρώνουν ή να αίρονται από την 20ή Απριλίου. Οι συγκοινωνίες ξανάρχισαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ την επόμενη εβδομάδα μερίδα των μαθητών θα επιστρέψει στις τάξεις. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, καθώς και τα μικτά ξενοδοχεία δυναμικότητας έως 30 δωματίων, θα επιτραπεί επίσης να επαναλειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις