Μέτρα για την εμπορική επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του υπ. Τουρισμού με την ΕΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα συνεργασία με το υπουργείο
Ένα συμπαγές και πλήρες πακέτο μέτρων για την διάσωση και την στήριξη της εμπορικής επιχειρηματικότητας στην τουριστική και νησιωτική Ελλάδα, «η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 20%-25% του εμπορικού δυναμικού της χώρας, και ιδιαίτερα φέτος που αναμένεται κάθετη πτώση της κίνησης στην τουριστική σεζόν», ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα και το γενικό γραμματέα Τουρισμού Κώστα Λούλη.
Η συζήτηση, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, εστιάστηκε κυρίως στα εξής θέματα:
Επαναφορά του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στην νησιωτική χώρα (με μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα). Το συγκεκριμένο μέτρο μάλιστα, ενόψει των ειδικών συνθηκών του κορονοϊού, πρέπει να καταβληθεί σχετική προσπάθεια ώστε, μετά από τροποποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας, να επεκταθεί σε όλα τα νησιά της χώρας.
Επέκταση της προστασίας των επιταγών με την εισαγωγή ενός μοντέλου άτοκης δανειοδότησης του εκδότη, η οποία θα κατευθύνεται στην εξόφληση του κομιστή. Το μέτρο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι επιταγές των οποίων, λόγω του εποχικού τους χαρακτήρα, αρχίζουν να λήγουν και να πληρώνονται από τον Μάιο και μετά.
Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα είδη αργυροχρυσοχοΐας και στα είδη γουνοποιίας, τα οποία συνδέονται με τον τουρισμό, ένα μέτρο που έπρεπε ήδη να έχει νομοθετηθεί και εφαρμοστεί, λόγω και του μειωμένου δημοσιονομικού τους αποτυπώματος.
Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μέσω κουπονιών (voucher).
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα συνεργασία με το υπουργείο, ενώ επεσήμανε στον υφυπουργό την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στις πολλές εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν δίπλα στα μεγάλα ξενοδοχεία, οι οποίες κινδυνεύουν να περιέλθουν σε ουσιαστική 18μηνη απραξία, με τα έξοδα όμως και τις υποχρεώσεις τους να τρέχουν. Κατά συνέπεια, όπως αναφέρθηκε, έχει ιδιαίτερη αξία για τον εμπορικό κόσμο η στήριξη του υπουργείου στην ελάφρυνση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από φορολογικές, ασφαλιστικές και λειτουργικές υποχρεώσεις, μέσω απαλλαγών, μεγάλου αριθμού δόσεων και ειδικών προγραμμάτων αποπληρωμής δαπανών ρεύματος, νερού κλπ.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των τουριστικών αγορών, γενικότερα.
Η ΕΣΕΕ και το υπουργείο Τουρισμού συμφώνησαν να συνεργαστούν στο προσεχές μέλλον για τη στήριξη της εμπορικής επιχειρηματικότητας των τουριστικών και νησιωτικών περιοχών, καθώς έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και του τουριστικού προϊόντος της χώρας γενικότερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA