Κοροναϊός : Διαβητικός ένας στους τέσσερις νεκρούς των αγγλικών νοσοκομείων
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του NHS το 18% έπασχε από άνοια
Ένας στους τέσσερις ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό, έπασχε και από διαβήτη, όπως αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε το NHS για τη θνητότητα σε σχέση με τα υποκείμενα νοσήματα.
Από τους 22.300 ασθενείς που πέθαναν στα νοσοκομεία της Αγγλίας μεταξύ της 31ης Μαρτίου και της 12ης Μαΐου, 5.873, δηλαδή το 26% έπασχε από διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του NHS.
Ήταν η πιο συνηθισμένη ασθένεια που εντοπίστηκε από την ανάλυση των υποκείμενων νοσημάτων των ασθενών. Ακολουθούσαν η άνοια, με ποσοστό 18%, τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα με 15% και οι χρόνιες νεφρικές παθήσεις με 14%. Ένας στους δέκα υπέφερε από ισχαιμική καρδιοπάθεια.
Η ανακάλυψη σε σχέση με τον διαβήτη επιβεβαιώνει ανεκδοτολογικές εκθέσεις των γιατρών που εργάζονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, και οι οποίοι ανέφεραν ότι πολλοί από τους ασθενείς που φρόντισαν σε αυτό το διάστημα έπασχαν από διαβήτη, αλλά και μια έρευνα του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου και Ερευνών Εντατικής Θεραπείας της Βρετανίας.
Το NHS αναφέρει ότι αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε περίπτωση που νοσήσουν με κοροναϊό.
«Αυτή τη στιγμή εκπονείται πιο λεπτομερείς ανάλυση για την κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ των δύο παθήσεων, αν και τα αρχικά ευρήματα δείχνουν ότι η απειλή για τα άτομα κάτω των 40 ετών παραμένει πολύ περιορισμένη», τονίζει η καθηγήτρια Πάρθα Καρ, ειδική σύμβουλος του οργανισμού σε σχέση με την ασθένεια.
Η ανάλυση του NHS που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, δεν διευκρινίζει πόσοι από τους 5.813 διαβητικούς που πέθαναν από την ασθένεια είχαν διαβήτη τύπου 1, ένα αυτοάνοσο νόσημα που δεν συνδέεται με τον τρόπο ζωής, και πόσοι τύπου 2, ο οποίος συνδέεται έντονα με την παχυσαρκία. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιευθούν σε άρθρο επιστημονικού περιοδικού την επόμενη εβδομάδα.
Το NHS έχει προσπαθήσει να μειώσει τον επιπλέον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί, παρέχοντας διαδικτυακές υπηρεσίες προκειμένου να τους βοηθήσουν να θέσουν το πρόβλημα υγείας τους υπό έλεγχο, όπως επίσης και συμβουλευτική από ειδικούς μέσω βίντεο και μια γραμμή βοήθειας αφιερωμένη σε αυτό το σκοπό, αναφέρει η Καρ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αιτία αύξησης του κινδύνου των διαβητικών «κρύβεται» στην πίεση που προσθέτει ο διαβήτης στην καρδιά και άλλα όργανα.
«Το γεγονός ότι πάνω από το ένα τέταρτο των νεκρών που πέθαναν από κοροναϊό είχχαν διαβήτη, υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για εξασφάλιση μεγαλύτερης προστασίας και επιπλέον στήριξης για εκείνους που ανήκουν στις κλινικά ευάλωτες ομάδες», τονίζει η Μπρίτζετ Τέρνερ, διευθύντρια στρατηγικής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Diabetes UK.
Περισσότερη έρευνα απαιτείται για τη διαλεύκανση των λόγων που κάνουν τον διαβήτη να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από κοροναϊό, συνεχίζει. «Όμως, μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα, οι διαβητικοί θα πρέπει να έχουν υποστήριξη για τον έλεγχο της κατάστασής τους, να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους, είτε μέσω βίντεο είτε από κοντά, σε τοποθεσίες που προστατεύονται από τον κοροναϊό και, κυρίως, θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην τοπική κλινική ομάδα, σε περίπτωση που έχουν λόγους να ανησυχούν».
Τι συμβαίνει με τους ασθενείς με άνοια
Από την πλευρά του ο οργανισμός Έρευνας για το Αλτσχάιμερ στη Βρετανία αναφέρει ότι τα στοιχεία που θέλουν 4.048 από τους νεκρούς – δηλαδή, σχεδόν έναν στους πέντε – να είχαν άνοια «σοκαριστικά», ενώ πιστεύει ότι αυτό ενδέχεται να αυξήσει το φόβο. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το 88% των νεκρών αφορούν άτομα άνω των 65 ετών ενώ ο δείκτης θνητότητας είναι υψηλότερος μεταξύ των ατόμων άνω των 80 ετών.
Η Σαμάνθα Μπέναμ – Χέρμετζ, διευθύντρια στρατηγικής και δημοσίων σχέσεων του οργανισμού, τονίζει: «Αυτά τα σοκαριστικά νέα, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο φόβο μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια και των αγαπημένων τους προσώπων, εν μέσω μιας εποχής που ήδη θέτει διαρκείς προκλήσεις».
«Ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η σύνδεση μεταξύ του κοροναϊού και της άνοιας, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια είναι πιο ευάλωτοι σε ορισμένες λοιμώξεις. Η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την άνοια και καθώς οι ηλικιωμένοι είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα κοροναϊού, αυτό ίσως εν μέρει εξηγεί από μόνο του τον υψηλό αριθμό θανάτων. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ότι οι πάσχονται από άνοια να έχουν αυξημένες πιθανότητες έκθεσης στον ιό, εξαιτίας των υψηλών ρυθμών μετάδοσής του εντός των οίκων ευγηρίας», καταλήγει.
Πηγή: www.theguardian.com
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια