«Γιατί η Ελλάδα αγάπησε ξαφνικά την ΕΕ»
Η Ελλάδα εξελίσσεται σε εποικοδομητική φωνή στην ΕΕ, γράφει η Welt. Η FAZ ζητά κοινούς κανόνες κατά του ιού στον τουρισμό και το Spiegel φιλοξενεί συνέντευξη Χ. Β. Ζιν που προτείνει κούρεμα του ιταλικού χρέους.
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
«Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που η ΕΕ είχε στην Ελλάδα τη φήμη του δυνάστη και της αποικιοκρατικής δύναμης με επικεφαλής τη Γερμανία, η οποία χαρακτηρίζονταν υπεροπτική και ανήλεη. Ήταν η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης όταν η Αθήνα βρίσκονταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και οι δανειστές υπαγόρευαν όρους ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια», γράφει η Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα αγάπησε ξαφνικά την ΕΕ».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Και τώρα η χώρα πλήττεται από μια νέα κρίση. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερες από ότι σε άλλες χώρες-μέλη. Ενώ όμως η Ιταλία αντιδρά με μια εχθρική στάση έναντι της ΕΕ η Ελλάδα δεν το πράττει, διότι αναγνωρίζει ότι τα μέτρα, με τα οποία η ΕΕ αντιμετώπισε την ελληνική κρίση μετά το 2009, προστατεύουν τη χώρα από την αναμενόμενη ύφεση λόγω της πανδημίας».
O Μητσοτάκης απέδειξε ότι ξέρει να διαχειρίζεται επιτυχώς κρίσεις
«Όσο πικρή κι αν ήταν η εμπειρία με την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, το συμπέρασμα είναι ότι μόνο με τη βοήθεια των Βρυξελλών είναι εφικτή η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Αυτή τη φορά δεν ακούγονται στην Ελλάδα φωνές κατά της ΕΕ. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει. Η κυβέρνηση έχει γίνει πλέον μια εποικοδομητική φωνή στην ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση για τη διαχείριση της κρίσης. Η Αθήνα κατέθεσε ακόμα και προτάσεις για νέους κανόνες σχετικά με τον τουρισμό. Πλέον η Ελλάδα αναγνωρίζει την ΕΕ ως αρωγό σε καιρούς κρίσης και οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι η Αθήνα ξέρει πως να βοηθήσει τον εαυτό της.»
«Παρόλα αυτά όμως η κρίση καταφέρει στην Ελλάδα ισχυρό πλήγμα. Συχνά στο σημείο αυτό πολίτες εξεγείρονται και αμφισβητούν κυβερνήσεις ή τις ανατρέπουν. Κάπως έτσι, το 2015, ανήλθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπόσχεση ότι θα βάλει τέλος στα δεινά. Μέχρι στιγμής όμως η νέα οικονομική κρίση δεν δείχνει να απειλεί τη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εξασφαλίζει στις δημοσκοπήσεις το 43% της εμπιστοσύνης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει καθηλωμένος περίπου στο 20%. Το 63% των ερωτηθέντων θεωρούν τον Κ. Μητσοτάκη ως τον πλέον κατάλληλο για να βγάλει τη χώρα από τη κρίση.»
Πρόκληση για την Ελλάδα η διάσωση της καλοκαιρινής σεζόν
«Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι ο πρωθυπουργός απέδειξε για δεύτερη φορά από την εκλογή του ότι ξέρει να διαχειρίζεται με επιτυχία μια κρίση. Όταν η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της στέλνονταν χιλιάδες στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης δεν υποχώρησε. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα παρέμειναν ερμητικά κλειστά. Στο τέλος η Άγκυρα αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Με αποφασιστικότητα ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει και την κρίση του κορωνοϊού. Και οι Έλληνες επικροτούν τα περιοριστικά μέτρα. Ακόμα και μετά τη χαλάρωση στις 3 Μαΐου, το 91% δηλώνει ότι θα παραμείνει στα σπίτια του. Η επόμενη πρόκληση για την Ελλάδα είναι να διασωθεί η καλοκαιρινή περίοδος. Για το λόγο αυτό η Αθήνα ζήτησε άρση των ευρωπαϊκών περιορισμών στις μετακινήσεις και κοινούς κανόνες για τα ταξίδια. Οι σχετικές συστάσεις της Κομισιόν έγιναν σίγουρα δεκτές με ικανοποίηση στην Αθήνα».
FAZ: «Το νέο ταξιδεύειν»
«Στο σουπερμάρκετ και το λεωφορείο τη συνηθίσαμε ήδη. Στις πτήσεις θα πρέπει ακόμα να μάθουμε να φοράμε προστατευτική μάσκα», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Το νέο ταξιδεύειν». Η εφημερίδα γράφει: «Μετά την κορύφωση της πανδημίας πολλά θα γίνουν και πάλι εφικτά, υπό τη προϋπόθεση ότι δεν θα θέλουμε να επιτρέψουμε στην εποχή προ κορωνοϊού. Στην παρούσα φάση είναι σημαντικό να αποδεχθούμε τους νέους ισχύοντες κανόνες. Σε αυτό δεν θα συνέβαλλε όμως ένα συνονθύλευμα κανόνων. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι πανευρωπαϊκοί κανόνες προφύλαξης από τον ιό. Σε αυτούς δεν θα πρέπει να ανήκει η μέτρηση της θερμοκρασίας επιβατών, όπως και η ισχύς διαφορετικών κανόνων σε διασυνοριακά ταξίδια ανάλογα με το αν ταξιδεύεις με αεροσκάφος ή τραίνο».
Χανς-Βέρνερ Ζιν: Να εξεταστεί κούρεμα του ιταλικού χρέους
Ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν, υπέρμαχος του Grexit και αντίπαλος του ευρώ, το οποίο θεωρεί ιστορικό λάθος, μίλησε στο περιοδικό Der Spiegel με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που κρίνει εν μέρει αντισυνταγματική τη συμμετοχή της Μπούντεσμπανκ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κατά την εκτίμησή του, «λόγω της εντεινόμενης καχυποψίας της γερμανικής δικαιοσύνης στο μέλλον ΕΚΤ και ΕΕ θα επιλέξουν μια πιο μετρημένη στρατηγική».
Ο Χανς Βέρνερ Ζιν ερωτήθηκε και για τους τρόπους επίλυσης της ιταλικής οικονομικής κρίσης: «Θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ιταλία: ανοιχτά, ειλικρινά και εκτενώς. Η πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου για διεύρυνση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι σωστή, διότι έτσι δεν χρειάζεται ούτε η ΕΕ να προσφύγει σε νέο δανεισμό, ούτε η ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα. Σε περίπτωση που δεν αρκέσει αυτό τότε θα πρέπει να εξεταστεί ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ιταλικού χρέους. Η Λέσχη του Παρισιού έχει ορίσει σαφείς σχετικούς κανόνες. Έτσι θα μπορούσε να γίνε εφικτή μια νέα αρχή».
Στέφανος Γεωργακόπουλος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις