Ο Τζεφ Μπέζος μπορεί να είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον πλανήτη το 2026
Τα τρελά κέρδη του Τζεφ Μπέζος εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού και οι καταγγελίες των εργαζομένων του.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ο Τζεφ Μπέζος είναι στον δρόμο για να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που θα αγγίξει – και θα ξεπεράσει – το 1 τρισ. δολάρια, μέχρι το 2026, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ιστοσελίδας Comparisun.
Tα κέρδη της Amazon εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και ο ιδρυτής της έγινε πρώτο trend στο Twitter την περασμένη εβδομάδα μετά την κυκλοφορία μελέτης που διεξαγόταν εδώ και μερικούς μήνες από την Comparisun.
Η εταιρεία ανέλυσε τη κεφαλοποίηση των εταιρειών με τη μεγαλύτερη αξία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς και τους 25 πλουσιότερους ανθρώπους της Forbes. Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος ακινήτων Xu Jiayin είναι ο δεύτερος στη λίστα της μελέτης.
Σύμφωνα με το Forbes, αυτή τη στιγμή η περιουσία του 56χρονου ιδρυτή της Amazon ανέρχεται σε 142,8 δισ. δολάρια, είναι δηλαδή ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμους. Ωστόσο, έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο.
Μετρά κέρδη και χάνει ανθρωπιά
Ο Μπέζος διαθέτει 11,2% του μεριδίου της Amazon και η περιουσία του έχει αυξηθεί από τα περίπου 125 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο.
Η Amazon προβλέπεται να είναι ένας από τους νικητές της πανδημίας καθώς έχει εκτοξευτεί η ζήτηση για διαδικτυακές αγορές καθώς και υπηρεσίες streaming και παράδοσης.
Οι πωλήσεις το α’ τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος του κοροναϊού και περαιτέρω μέτρων lockdown θα μπορούσε να διατηρήσει τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα.
Ο Μπέζος εντάχθηκε στον κατάλογο των 400 πλουσιότερων Αμερικανών του Forbes το 1998, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της Amazon και η καθαρή του περιουσία ανερχόταν τότε στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η μετοχή της Amazon έχει »εκτοξευτεί» άνω του 28% μέχρι στιγμής φέτος.
Αλλά η εταιρεία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την »μεγαλύτερη πρόκληση» που έχει αντιμετωπίσει ποτέ της, δήλωσε ο Μπέζος τον Απρίλιο. Η εταιρεία προέβλεψε λειτουργικά κέρδη 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, αλλά τώρα δεσμεύει ολόκληρο το ποσό σε «έξοδα που σχετίζονται με τον κοροναϊό», όπως υψηλότεροι μισθοί, αγορά προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό και ανάπτυξη εγκαταστάσεων έρευνας για τον κοροναϊό.
Οι καταγγελίες των εργαζομένων
Η εταιρεία δέχτηκε »πυρά» από πρώην υπαλλήλους – τόσο από υπαλλήλους γραφείου όσο και από εργαζόμενους στις αποθήκες – για φερόμενη αποσιώπησή τους αναφορικά με δηλώσεις τους για έλλειψη προστασίας κατά του κοροναϊού. Η Amazon έχει απολύσει πολλούς υπαλλήλους, ισχυριζόμενη ότι παραβίασαν την εταιρική πολιτική.
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ξέσπασε η πανδημία, εργαζόμενοι της εταιρείας καταγγέλλουν την Amazon για «εργασιακή εκμετάλλευση», «ελλιπή μέτρα ασφαλείας» και «χαμηλούς μισθούς», αν και η εταιρεία υπεραμύνεται πως κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού της.
Ένα επιχείρημα που δεν βοηθά είναι και η πρόσφατη ανακοίνωση της Amazon, σύμφωνα με την οποία, από το τέλος Μαΐου, οι εργαζόμενοι θα πάψουν να πληρώνονται παραπάνω για τις υπερωρίες, ενώ θα παύσει και η πληρωμή «βαρέων και ανθυγιεινών», παρά τις αυξημένες απαιτήσεις, λόγω κορονοϊού.
Τον Φεβρουάριο, ο Μπέζος έβγαλε 3,1 δισ. δολάρια μετά την πώληση μετοχών αξίας 4 δισ. δολαρίων από τον Ιανουάριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις