Guardian: Η Ελλάδα θέλει να κεφαλαιοποιήσει την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας
Στις προσπάθειες των χωρών να σώσουν έστω και τώρα την τουριστική τους περίοδο αναφέρεται άρθρο της βρετανικής Guardian.
Στις προσπάθειες των χωρών να σώσουν έστω και τώρα την τουριστική τους περίοδο αναφέρεται άρθρο της βρετανικής Guardian.
Οι χώρες της Ευρώπης, κυρίως αυτές του Νότου, αγωνιούν για την τουριστικής τους βιομηχανίας που καταλαμβάνει περίπου το 10% του ΑΕΠ και κάνουν τον κατάλληλο σχεδιασμό για να σώσουν την τελευταία στιγμή την «παρτίδα».
Το άρθρο τη εφημερίδας με τίτλο: «Η Ευρώπη ετοιμάζει καλοκαιρινές διακοπές στο.. σπίτι μετά το lockdown για τον κοροναϊό» γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.
Οι δύο χώρες δίνουν μεγάλη βάση στον τουρισμό με έναν στους πέντε εργαζόμενους να απασχολούνται σε σχετικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρεται η Ελλάδα πέρυσι είχε ρεκόρ τουριστών με 33 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός τριπλάσιος του πληθυσμού της. Για την φετινή χρονιά -αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά- αυτός ο αριθμός θα πέσει στο ένα τρίτο.
Με το 65% των ξενοδοχείων να βρίσκονται κοντά στο λουκέτο, η Ελλάδα θέλει να κεφαλαιοποιήσει την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας ελπίζουν ότι θα εκτιμηθούν και θα φέρουν ξανά στα ταμεία έσοδα από τον τουρισμό.
«Εάν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανοίξουμε την 1η Ιουλίου», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συμπλήρωσε: «Η ευρωπαϊκή τουριστική πίτα θα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αυτό το καλοκαίρι θέλουμε ένα μεγαλύτερο μέρος της».
Εντός συνόρων διακοπές για τους Γάλλους
Η Γαλλία, ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, με σχεδόν 90 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο είναι η χώρα που χτυπήθηκε πιο σφοδρά από την πανδημία του κορωνοϊού. Μόνο στο Παρίσι υπολογίζεται πως ταξιδεύουν κάθε χρόνο σχεδόν 45 εκατ. τουρίστες, ενώ η Disneyland αποτελεί πόλο έλξης για 15 εκ εξ αυτών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε πακέτο στήριξης του τουρισμού, ύψους 18 δισεκ ευρώ, σε μια μάχη ώστε να μην καταρρεύσει ο αριθμός τουριστών. Οι Γάλλοι πολίτες θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όμως μόνο εντός των συνόρων της χώρας, από τον Ιούλιο.
Αντίθετα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιμένει πως οι Ιταλοί φέτος θα κάνουν διακοπές, με την Ιταλία να ανοίγει τις πύλες της και στον εξωτερικό τουρισμό από τις 3 Ιουνίου. Την ίδια μέρα θα επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ των περιοχών εντός της Ιταλίας στους Ιταλούς πολίτες.
Με διαφορετικές ταχύτητες η άρση μέτρων στην Ισπανία
Στην Ισπανία τα αυστηρά μέτρα ενάντια στη μετάδοση του κορωνοϊού παραμένουν, καθώς όποιος ταξιδεύει στη χώρα της ιβηρικής θα πρέπει να παραμένει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες πριν μπορέσει να μετακινηθεί εντός της ισπανικής επικράτειας.
Επιπλέον, η Ισπανία προχωρεί στην άρση μέτρων με διαφορετικές ταχύτητες από περιοχή σε περιοχή. Κάποια ξενοδοχεία έλαβαν άδεια να ανοίξουν και πάλι, όμως ελάχιστα αποφάσισαν τελικά να λειτουργήσουν και πάλι, καθώς δεν υπήρχε ζήτηση. Οι παραλίες στην Ισπανία θα μπορούσαν να ανοίξουν από τα μέσα Ιουνίου, αλλά παραμένει μυστήριο ο τρόπος που θα τηρηθούν σε αυτές τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις