Το μυστικό για τη θεραπεία κατά του κοροναϊού ίσως κρύβεται στα λάμα
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αντισώματα των λάμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία ανθρώπων που δεν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό.
Μια νέα έρευνα σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας θέλει τα λάμα να παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία για τον κοροναϊό.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αντισώματα των λάμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία ανθρώπων που δεν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό.
Και η λύση για τον κοροναϊό μπορεί να βρίσκεται στο πρόσωπο ενός και μόνο λάμα: της τετράχρονης Γουίντερ που ζει στο Βέλγιο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Cell διαπίστωσε ότι τα αντισώματα στο αίμα των λάμα θα μπορούσαν να προσφέρουν άμυνα ενάντια στον κοροναϊο.
Εκτός από τα μεγαλύτερα αντισώματα όπως και στους ανθρώπους, τα λάμα έχουν μικρά (αντισώματα) που μπορούν να γλιστρήσουν σε χώρους με ιικές πρωτεΐνες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι πολύ μικροσκοπικές για τα ανθρώπινα αντισώματα, βοηθώντας τα να αποτρέψουν την απειλή της μόλυνσης.
Η ελπίδα έγκειται στο γεγονός ότι τα αντισώματα των λάμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία ανθρώπων που δεν έχουν μολυνθεί.
Διεθνείς ερευνητές οφείλουν τα ευρήματά τους στην Γουίντερ. Τα αντισώματά της έχουν ήδη αποδειχθεί ικανά να καταπολεμήσουν τον Sars και τον Mers, οδηγώντας τους ερευνητές στην υπόθεση ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντίστοιχα και για τον Covid-19. Όπερ και εγένετο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις κυτταρικές καλλιέργειες, όπου τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά απέναντι στον ιό. Οι ερευνητές εργάζονται τώρα σε επίπεδο κλινικών δοκιμών.
«Αν αυτό δουλέψει, τότε αξίζει ένα άγαλμα στη Γουίντερ», δήλωσε ο Δρ Xavier Saelens, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Γάνδης και συγγραφέας της μελέτης, στους New York Times. Αυτά τα νέα δεν πρέπει να εκπλήσσουν ωστόσο, καθώς τα λάμα είναι ζώα που έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη φήμη για την πολύτιμη συμβολή τους στις θεραπείες. Τα αντισώματά τους είναι το επίκεντρο για την καταπολέμηση νόσων αρκετά χρόνια, με τους ερευνητές να διερευνούν τη δραστικότητα τους κατά διαφόρων ιών μεταξύ των οποίων και του HIV.
- «Πώς να γίνεις Σούπερ Ήρωας»: Μια διαδραστική παράσταση στο θέατρο Σταθμός
- ΑΑΔΕ: Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν απλήρωτοι
- Καβάλα: Τη ζωή του έχασε ηλικιωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του
- Συνταγή: Παραδοσιακά μελομακάρονα
- ΠΑΣΟΚ: Σταθεροποιείται αλλά δεν κλείνει η ψαλίδα με τη ΝΔ – Η υποδοχή στον Ανδρουλάκη από τους Σοσιαλιστές
- Η εκδίκηση του ποδοσφαίρου ή αλλιώς, πώς ο Σλοτ «μπλόκαρε» την πώληση της Λίβερπουλ!