Η σιγή και τα διλήμματα Μητσοτάκη για τις πρόωρες εκλογές
Αν για κάτι ξεχώρισε η σημερινή μέρα σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις είναι το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε να βάλει τέλος ο ίδιος στα σενάρια του ανασχηματισμού. Γιατί ωστόσο δεν πράττει το ίδιο για τα σενάρια πρόωρων εκλογών; Τα υπέρ και τα κατά όπως τα προσεγγίζουν στο Μαξίμου
Αν για κάτι ξεχώρισε η σημερινή μέρα σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να βάλει τέλος ο ίδιος στα σενάρια του ανασχηματισμού.
Έχει αποφύγει να διαψεύσει προσωπικά
Είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα, στην πανδημία, όπου ο κ. Μητσοτάκης έχει παρέμβει για να θέσει τέλος σε πολιτικά σενάρια που αφορούν την κυβέρνησή του.
Αντίθετα δεν έχει πράξει το ίδιο στα αντίστοιχα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Απεναντίας μάλλον τα έχει τροφοδοτήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την ερμηνεία που δόθηκε σε μια αποστροφή σε ένα εκ των διαγγελμάτων του την περίοδο του lockdown, όταν και μίλησε για «λογοδοσία».
Έκτοτε παρά τις ευκαιρίες που είχε είτε στη βουλή, είτε και με διαρροή όπως έγινε σήμερα για να διαψευστούν τα σενάρια ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός έχει αποφύγει να εμπλακεί προσωπικά για να διαψεύσει τις πρόωρες εκλογές.
Αυτό το καθήκον προς ώρας έχει ανατεθεί στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης όταν καλούνται να σχολιάσουν αυτά τα σενάρια.
Από μόνο του αυτό το γεγονός δείχνει αν μη τι άλλο ότι ως ενδεχόμενο οι πρόωρες εκλογές βρίσκονται στο τραπέζι των επιλογών του κ. Μητσοτάκη.
Καυτή πατάτα
Ωστόσο αποτελούν μια καυτή πατάτα καθώς υπάρχουν πολυσύνθετες παράμετροι που αλληλοεξουδετερώνονται στη ζυγαριά των υπέρ και των κατά μιας τέτοιας επιλογής.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατά διαστήματα εισηγήσεις που γίνονται είναι αντικρουόμενες, τόσο υπέρ όσο και κατά της πρόωρης προσφυγής.
Από καθαρά πολιτική σκοπιά υπάρχει η παράμετρος που λέει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και κατά συνέπεια η ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε πέρσι τον Ιούλιο.
Από την άλλη όμως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σημαίνει υπό τις παρούσες συνθήκες διπλές εκλογές καθώς οι πρώτες θα γίνουν με απλή αναλογική.
Υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως για τον κ. Μητσοτάκη –με βάση τα όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και στο βαθμό που αυτές ανταποκρίνονται με ακρίβεια στην πραγματικότητα- οι επόμενοι μήνες να είναι ο καταλληλότερος χρόνος για εκλογές προκειμένου να κεφαλοποιήσει εκλογικά το πολιτικό του προβάδισμα.
Τα υπέρ και τα κατά
Ωστόσο ακόμα και με άνοδο των ποσοστών και διατήρηση της αυτοδυναμίας με την απλή αναλογική, δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο είναι να διατηρήσει την σημερινή ευρεία πλειοψηφία των 158 εδρών, λόγω του εκλογικού συστήματος.
Από την άλλη πλευρά, η δημιουργία προεκλογικού κλίματος θα δημιουργήσει περεταίρω προβλήματα στην όποια ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής, ιδίως εν μέσω μιας θερινής περιόδου όπου ο τουρισμός και η εστίαση (από τους πλέον βασικούς κλάδους της οικονομίας) δίνουν την ύστατη μάχη να μην είναι ολοκληρωτικά χαμένη αυτή η σεζόν.
Ταυτόχρονα όμως όσοι εισηγούνται πρόωρες εκλογές στον κ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι αν αφήσει και χαθεί και άλλος χρόνος τότε τα πράγματα θα γίνουν πολιτικά πιο δύσκολα διαχειρίσιμα για τον ίδιο που θα πρέπει να διαχειριστεί μια ύφεση όπου οι συνέπειές θα αρχίσουν να φαίνονται στις τσέπες των πολιτών.
Σύμφωνα με την ίδια άποψη τώρα είναι και η ώρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα καταγράφεται η φοβία μέσω της άρνησης των πρόωρων εκλογών που δείχνουν τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και η Φώφη Γεννηματά.
Εξάλλου Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη έχουν εγκαλέσει το Μαξίμου για κυνισμό εν μέσω πανδημίας την τροφοδότηση προεκλογικών σεναρίων.
Το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια
Παράλληλα φαίνεται ότι σε κύκλους της κυβέρνησης και πέριξ αυτής έχει αποτιμηθεί οριστικά και αμετάκλητα ως λάθος του Γιώργου Παπανδρέου που δεν πήγε σε εκλογές το 2010 και σήκωσε μόνος του το βάρος του πρώτου μνημονίου.
Αντίθετα με την τύχη του ΠΑΣΟΚ, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν σωτήρια για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα την επιλογή του να πάει σε εκλογές το Σεπτέμβριο του 2015, όπως αντίστοιχα θεωρούν μάλλον σωστή τη θέση Σαμαρά το 2011 που ήθελε πρόωρες εκλογές για να αποφύγει να συρθεί –όπως και έγινε τελικά- στη λύση της τρικομματικής συγκυβέρνησης Παπαδήμου με αποτέλεσμα η ΝΔ το Μάιο του 2012 να πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 19%.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάντως η συζήτηση αυτή για τις πρόωρες εκλογές που συντηρείται ακριβώς γιατί διεξάγεται στα πολιτικά παρασκήνια δείχνει ότι επανερχόμαστε σε εποχές μνημονίων σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση.
Οδός διαφυγής σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης;
Ως εκ τούτου τα δύσκολα είναι μπροστά αρκεί κανείς να λάβει υπόψη του ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει επειδή αίρεται το lockdown και μια νέα υγειονομική κρίση είναι μπροστά καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κοροναϊου.
Η εξίσωση είναι δύσκολη και τα διλήμματα για τον κ. Μητσοτάκη εξίσου δύσκολα, παρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας…
Από τα μεγαλύτερα διλήμματα του πρωθυπουργού είναι μη και τυχόν η προκήρυξη των εκλογών εκληφθεί ως οδός διαφυγής από τα δύσκολα.
- Amazon: Πώς σκοπεύει να «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
- Στο Χριστουγεννιάτικο πάρτι του Φουρνιέ, τα δώρα άνοιξε ο «Πράσινος» Βιλντόζα…
- Λίβερπουλ – Λέστερ 3-1: Τρίποντο με ανατροπή και +7
- Περτούλι: Γιατί προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο
- Μπαρτζώκας: «H θέλησή μας ήταν το κλειδί της νίκης»
- Φουρνιέ: «Έχουμε μια σκληρή ομάδα, που είναι δύσκολο να την κερδίσεις»