Εκπλήσσομαι, εντυπωσιάζομαι και ενθουσιάζομαι κιόλας μερικές φορές με τα ινδάλματα που έχουν κάποιοι παίκτες…

Πριν από κάμποσα χρόνια είχα μείνει άφωνος από την αποκάλυψη του Χριστόφορου Στεφανίδη ότι είχε ως πρότυπο όχι κάποιον διάσημο παίκτη του ΝΒΑ, αλλά τον Σέρβο Ζόραν Σρετένοβιτς, που δεν ήταν βεβαίως τυχάρπαστος: τουναντίον το παλμαρέ του κοσμείται από τρία τρόπαια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (Γιουγκοπλάστικα) και δυο χρυσά μετάλλια στα Ευρωμπάσκετ 1991 και 1995 με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας.

Ενα ακόμη μεγαλύτερο σοκ αισθάνθηκα τις προάλλες που άνοιξα μια τέτοια κουβέντα με τον Γιώργο Καλαϊτζάκη, ο οποίος ανοίγει τις φτερούγες του με την προσδοκία να πετάξει προς το ΝΒΑ.

Με αφορμή λοιπόν την υποψηφιότητά του στο επικείμενο ντραφτ τον ρώτησα για τους αγαπημένους παίκτες του από το ΝΒΑ και ενώ οι πρώτες δύο επιλογές του ήταν φυσιολογικές και αναμενόμενες, η τρίτη με έκανε να πέσω από τα σύννεφα…

Ιδού λοιπόν η απάντησή του στο ερώτημα: «Εννοείται, ο Ντουράντ πάνω απ’ όλους. Επίσης ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά και ο Σον Λίβινγκστον, επειδή ήταν ξερακιανός και πληθωρικός στο παιχνίδι του»!

Ο Λίβινγκστον δεν ανήκει στη συνομοταξία των… πουθενάδων, αλλά δεν περίμενα κιόλας ότι θα αποτελεί ένα πρότυπο για τον Καλαϊτζάκη: το δίχως άλλο, αυτή είναι μια ψαγμένη επιλογή που μαρτυρά κιόλας τον τρόπο σκέψης του πολύφερνου 21χρονου ηρακλειώτη γκαρντ…

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα, ο λεγάμενος αποσύρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ηλικία 34 ετών, έπειτα από 15 σεζόν στο ΝΒΑ κι έχοντας κατακτήσει τρεις τίτλους με τους Γουόριορς: δεν υπήρξε ποτέ σούπερ σταρ, αλλά ήταν ο δίμετρος γκαρντ που κάθε προπονητής ήθελε στην ομάδα του, λόγω της νοοτροπίας, της αμυντικής προσήλωσης και της ευστροφίας του.

Συν τοις άλλοις ο Λίβινγκστον αποτελεί ένα παράδειγμα επιμονής, πείσματος και αυταπάρνησης, καθόσον το 2007 είδε το γόνατό του να διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη και μάλιστα άκουσε τους γιατρούς να τον προετοιμάζουν για το ενδεχόμενο ακρωτηριασμού! Πέρασαν μήνες μέχρι να ξαναπερπατήσει, αλλά στάθηκε όρθιος και βγήκε νικητής και πρωταθλητής!