Άρση μέτρων: Αισιοδοξία από τα στοιχεία για καταστήματα και σχολεία – Εστίαση και Τουρισμός τα επόμενα στοιχήματα
Ο φρέσκος αέρας κανονικότητας μετά την νέα άρση των μέτρων και τα δύο μεγάλα στοιχήματα που έρχονται.
Την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες έκαναν την πρώτη τους βουτιά το Σαββατοκύριακο εξαιτίας του πρωτόγνωρου καύσωνα για την εποχή, τα διεθνή ΜΜΕ δεν σταματούν τις τελευταίες μέρες να μας αποθεώνουν.
Το άνοιγμα των παραλιών, η άρση μετακίνησης εκτός νομού και φυσικά το γεγονός ότι πλέον είμαστε στην τρίτη φάση χαλάρωσης της καραντίνας όχι μόνο έχει προκαλέσει ζήλια στους Ευρωπαίους, αλλά πλέον για εκείνους είμαστε ένα πρότυπο για το πώς γίνεται σταδιακά και αργόσυρτα η άρση των μέτρων.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το παράδειγμα του αυστριακού Προέδρου Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος είπε στον λαό του πως δεν αρκεί μόνο να διασφαλιστούν τα… μπάνια του λαού, αλλά και να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα του, ώστε να έρθει το επόμενο βήμα.
Ο Πρόεδρος μάλιστα κάλεσε τους Αυστριακούς να δουν τα στατιστικά της Ελλάδας, η οποία ναι μεν άνοιξε τις παραλίες της, αλλά έχει καταφέρει και να μειώσει τα ημερήσια κρούσματα του κοροναϊού.
Μέσα λοιπόν σε δύο εβδομάδες άλλαξαν αρκετά στην καθημερινότητα μας καθώς από την προηγούμενη Δευτέρα έχουν επιστρέψει στα σχολεία οι μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, έχουν ανοίξει όλα τα καταστήματα –μικροεπιχειρήσεις, εμπορικά μαγαζιά και mall- ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφασίστηκε και η επαναλειτουργία των οργανωμένων πλαζ ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Τα στοιχεία που έφεραν μεγαλύτερη χαλάρωση του lockdown σε μία εβδομάδα
Σαφώς όλες αυτές οι αλλαγές δεν ήρθαν έτσι εύκολα, όσο εύκολα δηλαδή μπήκαν στη ζωή μας.
Το άνοιγμα των καταστημάτων έγινε σταδιακά σε τρεις φάσεις με την αρχή να γίνεται στις 4 Μαΐου, ενώ και στα τρία στάδια δεν παύουν να ισχύουν όλοι οι κανόνες, δηλαδή ο συγκεκριμένος αριθμός ατόμων σε κάθε κατάστημα και η αυστηρή τήρηση αποστάσεων και κανόνων ατομικής υγιεινής.
Ωστόσο στην περίπτωση ων οργανωμένων πλαζ, η απόφαση ήρθε κάπως ξαφνικά και σημαντικό ρόλο έπαιξε ο καύσωνας που χτύπησε τη χώρα μας το Σαββατοκύριακο.
Δεδομένου της πίεσης των δημάρχων της Αττικής ώστε να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ, αλλά και η ανάγκη να παρθούν μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού στις ελεύθερες παραλίες, την ώρα που πολλοί θα αναζητούσαν κάποιο δροσερό μέρος, η κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε το πράσινο φως από τους επιδημιολόγους, ώστε να ετοιμαστούν οι οργανωμένες πλαζ και να κάνουν κι αυτές πρεμιέρα κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα.
Στην περίπτωση των σχολείων, οι οδηγίες για την σταδιακή επιστροφή των μαθητών είχαν παρουσιαστεί αρκετό καιρό τώρα.
Ο κύριος Τσιόδρας ήδη ακόμη πριν ανοίξουν οι τάξεις για την Γ’ Λυκείου είχε καταστήσει σαφές πως η απόφαση να γυρίσουν στις τάξεις οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου βασίστηκε πάνω σε μεγάλες και σοβαρές μελέτες που υποστηρίζουν πως τα παιδιά δεν μολύνονται εύκολα και δεν μεταδίδουν με ευκολεία τον ιό όσο οι ενήλικες. Μάλιστα είχε γίνει σαφές πως αυτά τα στοιχεία δεν ήταν γνωστά όταν ο κοροναϊός έφτασε στη χώρα μας.
Αισιοδοξία για τις πρώτες δύο εβδομάδες
Για επιτυχή πορεία προς τη νέα κανονικότητα μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Το Σάββατο άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες και από την Κυριακή επαναλειτουργούν οι εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. Η γενική εικόνα και στις δύο περιπτώσεις είναι θετική», επισήμανε.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνέχισαν να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι φρόντισαν για την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων. Σήμερα δύο εβδομάδες μετά το πρώτο βήμα άρσης του lockdown, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Όλα τα βασικά στοιχεία από τα θετικά κρούσματα μέχρι -δυστυχώς- τα θύματα, έχουν ως μέσοι όροι παραμείνει σταθερά».
Προσέθεσε επίσης ότι «το ίδιο διάστημα οι νοσηλείες σε ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες. Παράλληλα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ. Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά κατά 33% μεσοσταθμικά το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν ήταν σε εφαρμογή τα πλέον περιοριστικά μέτρα».
Επισημαίνοντας πως η παραμονή στην κατοικία μειώθηκε κατά 26%, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με αύξηση 51%. Ακολούθησε η μετάβαση σε πάρκα και χώρους αναψυχής με αύξηση 47% ενώ η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς αυξήθηκε μεν πανελλαδικά αλλά συγκρατημένα, κατά 21%».
Ο κ. Πέτσας σημείωσε επίσης πως παρότι ένα σημαντικό κομμάτι της τηλεργασίας παρέμεινε, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 21%.
«Το ενδιαφέρον εύρημα είναι πως ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 8% σε σχέση με πέρυσι. Η επιβολή των μέτρων ενδεχομένως να συμπίεσε περαιτέρω τη χρήση μετρητών και τη μεταστροφή σε ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού μέσω χαρτονομισμάτων ή και πρακτικοί λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε ATM και τράπεζες», προσέθεσε.
«Συμπερασματικά οι πρώτες δύο εβδομάδες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων έχουν στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος», είπε ο κ. Πέτσας.
Τα επόμενα στοιχήματα
Βέβαια παρά το γεγονός πως η χώρα μας έχει καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα όλων των γειτονικών χωρών, οι προκλήσεις δεν τελειώνουν εδώ.
Όπως αποφασίστηκε το Σάββατο, ύστερα από το «πράσινο φως» που έδωσε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, εστιατόρια, μπαρ και καφέ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 25 Μαΐου, υπό αυστηρούς κανόνες.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η παραπάνω απόφαση άλλωστε αποδεικνύει πως η καθοδική πορεία της καμπύλης του κοροναϊού, επέτρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου να «διαπραγματευτεί» με τους ειδικούς την ημερομηνία όπου η εστίαση θα ανεβάσει ρολά.
Η Υγειονομική Επιτροπή είπε, τελικά, το «ναι» για το άνοιγμα των εστιατορίων και των καφέ στις 25 Μαΐου, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό βάσει του οποίου θα άνοιγαν την 1η Ιουνίου.
Τις προσδοκίες για τη θετική αυτή εξέλιξη ενίσχυσε το γεγονός ότι και τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν δύο εβδομάδες νωρίτερα από το αρχικό πλάνο καθώς και αυτά βάσει του αρχικού σχεδιασμού περιλαμβάνονταν στο τέταρτο στάδιο (1η Ιουνίου) της άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Αναζητείται χρυσή τομή για τον τουρισμό
Ωστόσο όσο κι αν πλέον αναπνέουμε έναν άλλον.. πιο φρέσκο αέρα νέας κανονικότητας, λόγω της άρσης αρκετών μέτρων, ο τουρισμός είναι ακόμη ένας κρίσιμος κλάδος τον οποίο μελετά η κυβέρνηση, καθώς εκεί αναζητείται η χρυσή τομή ώστε να μπορούν και οι τουρίστες να χαρούν με ασφάλεια τις ομορφιές της χώρας μας.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι σε 4 άξονες.
Θα αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλά που θα ακολουθούνται στα ξενοδοχεία, τις μεταφορές αλλά και τις εργασιακές σχέσεις και την στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.
Παράλληλα, η Ελλάδα προχωρά και σε διακρατικές συμφωνίες για τον τουρισμό με Βουλγαρία, Αυστρία, Ισραήλ και Κύπρο. Επίσης σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και άλλες χώρες που δείχνουν ότι έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα τον κοροναϊό όπως είναι η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία και η Αυστραλία.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται προσπάθεια μέσω των διακρατικών συμφωνιών να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι στην χώρα μας.
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία