Κεφαλονιά: «Ακύρωσαν μέχρι σήμερα 220 κρουαζιερόπλοια. Πως θα τα βγάλουμε πέρα τον χειμώνα;»
Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, δήμαρχος Αργοστολίου μίλησε στο in.gr
Αποκαλυπτικός, αληθινός και χωρίς να «χαϊδεύει» αυτιά ο δήμαρχος Μιχαλάτος, στην συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρθηκε σε όσα απασχολούν το νησί χωρίς περιστροφές και δεύτερες σκέψεις. Η συζήτηση μας αρχικά εστίασε στις συνέπειες της πανδημίας:« Με ανησυχεί γιατί διαπιστώνω αφενός καθυστέρηση από πλευράς υπουργείων και αφετέρου οι αμφίσημες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νομίζω ότι θα οδηγήσουν γενικότερα τη χώρα σε δύσκολα διαχωρίσιμες καταστάσεις. Είμαστε σε αναμονή αλλά όχι πολύ αισιόδοξοι. Πρέπει να σώσουμε την παρτίδα, θα κάνουμε ότι είναι εφικτό και επιπλέον» μας δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέντευξη μας –μεταξύ άλλων- θίχθηκε και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα προσφύγουμε δικαστικά, θα αρνηθούμε μέχρις εσχάτων να απαξιωθεί ότι κατακτήθηκε από το 1985 μέχρι σήμερα. Είμαστε υπόδειγμα διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά μας, είμαστε περήφανοι για αυτό, δεν έχουμε ποτέ απασχολήσει το ελληνικό κράτος με τέτοιο πρόβλημα και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε φορέας αποκομιδής απορριμμάτων άλλων περιοχών, γιατί η υπόσχεση που – προφορικά δίνεται – ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί είναι έωλη και αμφίσημη».
Το αποτύπωμα της πανδημίας για το νησί της Κεφαλονιάς σε σχέση με την τοπική επιχειρηματικότητα τι μορφή θα έχει δήμαρχε; Λάβατε κάποια επιπλέον μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματιών της περιοχής;
Οι συνέπειες της πανδημίας για το νησί μας είναι αρνητικές και αναπόφευκτα μεγάλες και σημαντικές. Η Κεφαλονιά φέτος θα στερηθεί – ήδη στερείται – την άφιξη χιλιάδων τουριστών μέσω των κρουαζιερόπλοιων, φέτος είχαν προγραμματιστεί να επισκεφθούν το νησί 200 – 220 κρουαζιερόπλοια τα οποία έχουν ακυρώσει μέχρι σήμερα τις αφίξεις τους. Αλλά , όπως γνωρίζετε, και το πάγωμα των αεροπορικών πτήσεων προκαλεί τεράστια ζημιά στην τοπική οικονομία! Ζούμε και περιστρεφόμαστε γύρω από τον τουρισμό, επικρατεί ανησυχία και στα χείλη όλων των παραγόντων του τουρισμού το ερώτημα είναι ¨πως θα τα βγάλουμε πέρα, τι θα κάνουμε τον χειμώνα, όταν θα έχει μεσολαβήσει μια χαμένη τουριστική περίοδος¨. Ο δήμος μας με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και με πρωτοβουλίες της Τουριστικής Επιτροπής που έχουμε συστήσει συμπαραστέκεται στους επιχειρηματίες με πρόταση για την απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη.
Αναμένουμε τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να λάβουμε ανάλογες πρωτοβουλίες για τις παραλίες μας, για τα επαγγέλματα επισιτιστικού χαρακτήρα και γενικά για κάθε πληττόμενη δραστηριότητα …. Με ανησυχεί γιατί διαπιστώνω αφενός καθυστέρηση από πλευράς υπουργείων και αφετέρου οι αμφίσημες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νομίζω ότι θα οδηγήσουν γενικότερα τη χώρα σε δύσκολα διαχωρίσιμες καταστάσεις. Είμαστε σε αναμονή αλλά όχι πολύ αισιόδοξοι. Πρέπει να σώσουμε την παρτίδα, θα κάνουμε ότι είναι εφικτό και επιπλέον. Το νησί μας δεν επλήγη από την πανδημία και οι κάτοικοι του πιστεύω ότι έχουν την ωριμότητα να δεχτούν επισκέπτες και να τους προφυλάξουν…
Οι κάτοικοι επιθυμούν αλλοδαπούς τουρίστες στο νησί λόγω της πανδημίας;
Βεβαίως, είμαστε φιλόξενοι, προσεκτικοί και περιμένουμε τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών να τις εφαρμόσουμε – όπως κάναμε μέχρι τώρα – κατά γράμμα, και να λάβουμε και επιπλέον μέτρα όπου χρειαστεί.
Οι δομές υγείας κ. Μιχαλάτο καλύπτουν τις ανάγκες ειδικά τους θερινούς μήνες που πολλαπλασιάζεται ο κόσμος- τουλάχιστον υπό κανονικές συνθήκες; Επίσης, συμφωνείτε με μια ολοκληρωμένη αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας; Να δημιουργηθούν δηλαδή ολοκληρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας των δήμων με ταυτόχρονη συμβασιοποίηση τους με το ασφαλιστικό σύστημα;
Το Νομαρχιακό μας Νοσοκομείο στο Αργοστόλι παρά τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κάλυψε και καλύπτει ανάγκες υπερβάλλουσες των δυνατοτήτων του όλα αυτά τα χρόνια! Δυστυχώς η κυβέρνηση επεφύλαξε στην Κεφαλονιά μια άστοχη επιλογή: Με δωρεά ιδιώτη (Ιδρύματος Βεργωτή) έχει κατασκευαστεί νέα πτέρυγα στο Νοσοκομείο η οποία ήταν πλήρως εξοπλισμένη για τη λειτουργία ΜΕΘ. Αγωνιζόμασταν και ζητούσαμε το απαραίτητο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει, και σε ένα βράδυ ο εξοπλισμός φορτώθηκε και μεταφέρθηκε στο Ρίο για την εκεί μονάδα λειτουργίας της ΜΕΘ. Αυτό έγινε τις πρώτες μέρες της πανδημίας.
Αντιδράσαμε Αμέσως αλλά λόγω της κατάστασης και των αχαρτογράφητων νερών της περιόδου δεν είχαμε εκείνη τη στιγμή αποτέλεσμα. Έχουμε τη δέσμευση ότι όλος ο εξοπλισμός θα επανέλθει. Δεν θα αδιαφορήσουμε. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Ο δήμος μας, ιδιώτες και άλλοι φορείς όπως το επιμελητήριο, έχουν προσφέρει εν μέσω πανδημίας αναπνευστήρες και υγειονομικό υλικό για να στηρίξουμε τις δομές υγείας στο νησί μας και κυρίως τους ήρωες εργαζόμενους σε αυτές. Θα επιμείνουμε στη λειτουργία της ΜΕΘ, είναι ανήκουστο να υπάρχει νέα μοντέρνα πτέρυγα και σύγχρονος εξοπλισμός και να ….μεταφέρεται αλλού !
Όσον αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμένων μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας στους δήμους δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι αλλά απαιτείται προσοχή. Να μην μεταφερθεί αρμοδιότητα και ευθύνη στους δήμους χωρίς επαρκείς πόρους! Πρακτική συνήθης στο ελληνικό κράτος. Εδώ το λόγο έχουν και τα συνδικαλιστικά μας όργανα όπως η ΚΕΔΕ. Θέλει μεγάλη προσοχή το εγχείρημα και ενδελεχή μελέτη, να εξασφαλιστούν πλήρως και οι πόροι αλλά και η δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου και αναγκαίου προσωπικού.
Διαβάσαμε σε επίσημη ανακοίνωση του δήμου σας- που υπογράφουν και οι δήμαρχοι Σάμης, Ληξουρίου και Ιθάκης – την επιθυμία σας να εξαιρεθούν τα Ιόνια νησιά από το αρ. 93 του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον. Το ενδιαφέρον το αποσπάσατε αναμφίβολα. Τι δεν θέλετε και τι προτείνετε;
Ακούστε δεν αντιπολιτεύομαι την κυβέρνηση ούτε είμαι από τους ανθρώπους που σηκώνουν την παντιέρα των αντιδράσεων χωρίς σοβαρό λόγο και αιτία. Όμως στην προκειμένη περίπτωση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος πραγματικά μας υποτιμά σαν τοπική αυτοδιοίκηση, εμπαίζει την τοπική κοινωνία και αντί να επιβραβεύει ένα νησί που από το 1985 διαχρονικά όλες οι τοπικές αρχές στήριξαν και σεβάστηκαν την επιλογή (πρωτοπόρα) να διασφαλίσει την περισυλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων του, έρχεται με το νόμο αυτό η κυβέρνηση και μεταφέρει την περιουσία του Δικού μας Φορέα, Τη διαχείριση του Δικού μας προγραμματισμού και τη Δική μας Χρηματοδότηση να την διαχειριστεί – χωρίς ουσιαστική δική μας εκπροσώπηση- ένας νέος φορέας υπό την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Εμείς σεβόμαστε, αναγνωρίζουμε και συμπάσχουμε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες περιοχές της περιφέρειας αλλά να λυθούν εις βάρος ημών είναι πράξη ακατανόητη.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μας αιφνιδίασε καταθέτοντας το άρθρο 93 όχι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του πολυνομοσχεδίου αλλά την τελευταία στιγμή όταν το σχέδιο νόμο πήγε στη Βουλή. Κινητοποιηθήκαμε ΑΜΕΣΑ με ομόφωνες αποφάσεις από όλα τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης στο νομό, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων και η ΚΕΔΕ ζήτησαν να εξαιρεθεί το Ιόνιο από το συγκεκριμένο άρθρο. Μάταια!
Όμως όπως έχουμε δηλώσει εμείς δεν θα μείνουμε αδρανείς: Θα προσφύγουμε δικαστικά, θα αρνηθούμε μέχρις εσχάτων να απαξιωθεί ότι κατακτήθηκε από το 1985 μέχρι σήμερα. Είμαστε υπόδειγμα διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά μας, είμαστε περήφανοι γιαυτό, δεν έχουμε ποτέ απασχολήσει το ελληνικό κράτος με τέτοιο πρόβλημα και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε φορέας αποκομιδής απορριμμάτων άλλων περιοχών, γιατί η υπόσχεση που – προφορικά δίνεται – ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί είναι έωλη και αμφίσημη.
Ως νησιωτικός περιφερειακός δήμος, ποια είναι τα βασικά σας προβλήματα; Οι πόροι που έχετε στη διάθεσή σας επαρκούν, κ. Μιχαλάτο;
Είμαστε το μεγαλύτερο νησί σε έκταση του Ιονίου και ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας. Δεν αποτελεί εγωιστική αναφορά αλλά, η Κεφαλονιά και η θρυλική Ιθάκη έχουν μια μοναδικότητα και όμορφη εναλλαγή στο φυσικό τους περιβάλλον που δικαίως έχουν επανειλημμένως καταταχθεί στις καλλίτερες σελίδες και προβολές διεθνών οργανισμών και δημοσιεύσεων. Όποιοι επισκέπτονται τα νησιά μας ενθουσιάζονται. Όλες οι αρχές του τόπου που πέρασαν έχουν βάλει το λιθαράκι τους να γίνουν πράγματα σημαντικά και να συμβάλλουν , μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, σε καλές συνθήκες διαμονής, απόλαυσης και προορισμού. Υπάρχουν όμως ακόμα προβλήματα πολλά, πχ. η αλματώδης ανάπτυξη της κρουαζιέρας απαιτεί επέκταση και δημιουργία νέου σχεδιασμού του λιμένα Αργοστολίου.
Ο ξεχωριστός μας Πολιτισμός και η Ιστορία μας δικαιούνται πρωτοπόρων νέων πρωτοβουλιών και επιλογών. Οι υποδομές οδοποιίας θέλουν συμπλήρωση και εκσυγχρονισμό. Συνεργαζόμαστε καλά με την Περιφέρεια. Από την πρώτη ημέρα οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες μας δουλεύουν ακατάπαυστα και ετοιμάζουν μελέτες για ένταξη σημαντικών έργων στο ΕΣΠΑ και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσουμε μια νέα ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη του Αργοστολίου. Σε συνεργασία με τους άλλους δήμους των νησιών μας προχωράμε στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού με σκοπό και τον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση των δημοτικών μας υπηρεσιών, που έχουμε αργήσει. Θα τρέξουμε και είμαι βέβαιος ότι με τους άξιους συνεργάτες και την καθημερινή δουλειά των αντιδημάρχων μας και των προέδρων των νομικών μας προσώπων θα τα καταφέρουμε.
Οι πόροι ποτέ δεν επαρκούν, ιδιαίτερα τώρα που τα έσοδα των δήμων κάνουν βουτιά λόγω της πανδημίας, ο λόγος ανήκει στο κεντρικό κράτος να στηρίξει δυναμικά και εμείς να αξιοποιήσουμε κάθε πηγή.
Η δημιουργία των υδατοδρομίων που φαίνεται πως έχουν μπει στη τελική φάση δημιουργίας, θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του νησιού σας;
Αναμφίβολα Ναι, εξάλλου η εμπειρία πειραματικής λειτουργίας προ ετών έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Θα συμβάλλει πρόσθετα και στην καλύτερη επικοινωνία των νησιών της περιφέρειάς μας που , ως γνωστόν, δεν είναι εύκολη λόγω των αποστάσεων των νησιών. Θα ωφεληθεί το νησί τα μέγιστα με την προσέλκυση επιπλέον τουριστών, θα μειωθούν αποστάσεις.
Ποια είναι τα βασικά έργα που προγραμματίζετε να κάνετε στο δήμο σας και σε ποιο στάδιο ωρίμανσης είναι;
Σε όλα τα επίπεδα ο δήμος χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις. Μετά τη διάσπαση του ενιαίου δήμου Κεφαλονιάς , ο δήμος Αργοστολίου ως μητροπολιτικός δήμος και κατέχων τη μεγαλύτερη έκταση του νησιού αλλά και ο πολυπληθέστερος απαιτείται να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και να έχει αποτελεσματικότητα στα προβλήματα της καθημερινότητας. Δώσαμε έμφαση από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε, πάμε καλά αλλά πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Έργα σημαντικά που μελετήσαμε και μελετούμε –απευθύνονται:
α). Στον πολιτισμό με την ολοκλήρωση της μελέτης του πρ. κτιρίου της τράπεζας Ελλάδος που προορίζεται για σημαντικό πολιτιστικό χώρο πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας,
β). Στον τομέα υποδομών με την ένταξη του έργου αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες σε υπολειπόμενο μέρος της πόλης του Αργοστολίου αλλά και σε όλα τα χωριά των δημοτικών ενοτήτων , όπου απαιτείται, έργο προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ,
γ). Ολοκληρώνεται Κυκλοφοριακή Μελέτη για το Αργοστόλι με εφαρμογές σύγχρονων και πρωτοπόρων μεθόδων ελέγχου στάθμευσης,
δ). Παρεμβαίνουμε , αξιοποιώντας τις πιστώσεις του προγράμματος Φιλόδημος στις σημαντικές και λίαν τουριστικές παραλιακές ζώνες της Σκάλας, Κατελειού κ.α.,
ε). Μέσω του διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου σχεδιάζουμε και έχουμε υποβάλλει προς έγκριση το masterplan του λιμένα Αργοστολίου,
ζ). Έχουμε ζητήσει την ένταξη έργων δημοτικής οδοποιίας αλλά και αγροτικής στο ΕΣΠΑ και προετοιμαζόμαστε με μεθοδικότητα και επιμέλεια για τον εκσυγχρονισμό του δήμου μας, την ολική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του. Αυτά σε γενικές γραμμές, και ένα επιπλέον στοιχείο: αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις κοινωνικές δομές, στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, στην επανεγκατάσταση των τροφίμων του δημοτικού μας Γηροκομείου το δυνατόν συντομότερα στο σύγχρονο κτίριο οι εργασίες του οποίου επιτέλους ολοκληρώθηκαν.
Ο εισπρακτικός μηχανισμός των δήμων είναι επαρκής ώστε να διασφαλίζονται τα προβλεπόμενα έσοδα; Σε συνέχεια, πιστεύετε πως με φορολογική αποκέντρωση, με απόδοση του ΕΝΦΙΑ οι δήμοι θα οδηγηθούν σε οικονομική αυτοτέλεια;
Ασχολούμαι αρκετά χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχω συμμετάσχει σε πολλά συνέδριά της. Όλες οι κυβερνήσεις, το κράτος, υπόσχονται αλλά πολύ λίγα έχουν πράξει προς την κατεύθυνση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ . Είναι μια παθογένεια που θέλει επιμονή, μελέτη, μεθοδικότητα και με σωστούς όρους διεκδίκηση από την πλευρά μας . Η σημερινή κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την μεταφορά των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στην Τ.Α. Ακούγεται τέλειο, πρέπει όμως να είναι και τέλειο! Εάν αυτό συνδυαστεί με σωρεία νέων ακοστολόγητων αρμοδιοτήτων και δίχως τους αποτελεσματικούς ελέγχους απόδοσης και διασφάλισης θα αποτύχει. Το λόγο έχουμε και εμείς σαν οργανισμοί, η ΚΕΔΕ, αλλά πρέπει να μελετήσουμε τον τελικό σχεδιασμό με προσοχή και οξυδέρκεια. Με τα σημερινά δεδομένα – ειδικά για τον εκ διασπάσεως δήμο μας – ο εισπρακτικός μηχανισμός μας για την αξιοποίηση ακόμα και των υφισταμένων εσόδων, σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού, είναι ανεπαρκέστατος. Προσπαθούμε να ¨υφαίνουμε στον ιστό της αράχνης¨ για να βελτιώσουμε το σύστημα να γίνει γρήγορο και αποτελεσματικό.
Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ;
Κοιτάξτε, σε χρηματοδοτικά εργαλεία αυτόνομα ή μέσω Αναπτυξιακών Εταιρειών και γενικότερα σχημάτων νομικών προσώπων της αυτοδιοίκησης, πολλοί δήμοι στη χώρα μας έχουν αξιοποιήσει και πρωτοπορούν. Εμείς έχουμε μείνει πίσω, όπως προείπα προετοιμαζόμαστε μεθοδικά και εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε αποκτήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς και τις δυνατότητες. Τώρα όσον αφορά τη διαχείριση του (νέου) ΕΣΠΑ, γιατί το υφιστάμενο ολοκληρώνει τον κύκλο του, η Ελληνική πολιτεία το έχει ουσιαστικά παραχωρήσει στις αιρετές περιφερειακές αρχές. Δεν είναι κακό αυτό, πλην όμως θα πρέπει να δούμε πιο αποτελεσματικές και σύντομες διαδικασίες και μεθόδους για την αξιοποίηση των προτάσεων των δήμων.
Τάση της εποχής είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, η μείωση των εκπομπων αερίου. Θα ενθαρρύνετε και πως την εναρμόνιση με τις σύγχρονες αυτές παγκόσμιες απαιτήσεις;
Ασφαλώς. αν και επειδή είμαστε νησί αυτές οι ¨απαιτήσεις¨ καθυστερούν να γίνουν αντιληπτές στην καθημερινότητα των κατοίκων μας οφείλουμε , να δούμε μπροστά. Ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός μας για παράδειγμα πρέπει να αντικαθίσταται, με την παροχή κινήτρων, από τη χρήση ηλεκτροκίνητων μέσων. Εμείς σαν δήμος έχουμε κατά νου μέσω ειδικών προγραμμάτων να ευαισθητοποιήσουμε και προπάντων να ενημερώσουμε τις νέες γενιές προς αυτήν την κατεύθυνση. Το βιώσιμο περιβάλλον και η αειφόρα προσέγγιση απαιτούν πλέον τη χρήση νέων μεθόδων και εργαλείων, κυρίως όμως πρέπει να μάθουμε και να ενστερνιστούμε στη καθημερινότητά μας τα νέα δεδομένα.
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό
- Οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas