Μπρόκολο: Μια υπερτροφή στο πιάτο μας
Το μπρόκολο περιέχει μεγάλες ποσότητες β-καροτένιων, βιταμινών Β1, Β6, C, E, Κ, φυλλικού οξέος, καθώς και φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και σίδηρο
Πρόκειται για ένα είδος λάχανου που προήλθε από το άγριο λάχανο έπειτα από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθών. Τελικά έγινε ένα από τα πιο ισχυρά σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά στον κόσμο. Κατάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο και ήταν οι Ιταλοί τον 18ο αιώνα που βοήθησαν να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εκτός από το κλασικό μας πράσινο μπρόκολο, υπάρχει και το μοβ και το σκούρο πορτοκαλί.
Η διατροφική του αξία αδιαμφισβήτητη. Το μπρόκολο περιέχει μεγάλες ποσότητες β-καροτένιων, βιταμινών Β1, Β6, C, E, Κ, φυλλικού οξέος. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και σίδηρο.
Βελτιώνει τη μνήμη μας
Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι γνωστή για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και τη βελτίωση του πνευματικού δυναμικού. Οι ερευνητές έχουν αναφέρει ότι επειδή το μπρόκολο έχει υψηλή συγκέντρωση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας ουσιών που ονομάζονται γλυκοσινολάτες, μπορεί να επιβραδύνει την καταστροφή της ακετυλοχολίνης, την οποία χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει σωστά το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης σχετίζονται και με το Alzheimer.
Δυναμώνει την καρδιά μας
Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.
Προστατεύει το στομάχι
Η σουλφοραφάνη που περιέχει το μπρόκολο φαίνεται ότι έχει ισχυρή δράση και κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών, ενώ συνδέεται και με την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους.
Πώς το επιλέγουμε
Στην επιλογή του μας καθοδηγεί το ζωηρό πράσινο χρώμα του. Οσο μάλιστα πιο έντονο το πράσινο χρώμα του τόσο μεγαλύτερη η εγγύηση ότι περιέχει όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά.
Ένας πρωτότυπος τρόπος να το απολαύσετε
Μπρόκολο στο φούρνο με σος γιαουρτιού
Υλικά
1 μπρόκολο, μεγάλο
3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κ. γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για τη σος
3 κ.σ. νερό, ζεστό
180 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 1/2 κ.σ. χυμό λεμονιού
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
1. Ξεκινήστε από την σος γιαουρτιού και αναμείξτε το ζεστό νερό με τα υπόλοιπα υλικά, σε ένα βαθύ μπολ. Αφού τα ανακατέψετε καλά, αφήστε το μπολ στο ψυγείο για να παγώσει η σος.
2. Στην συνέχεια προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς, στον αέρα, αφού αφήσετε μέσα ένα άδειο αντικολλητικό ταψί για να κάψει. Χωρίστε το μπρόκολό σας σε μπουκέτα και αφού καθαρίσετε τον κορμό από κάθε μπουκέτο, αφαιρώντας το σκληρό εξωτερικό του, κόψτε κάθετα στην μέση, δημιουργώντας δύο μισά μπουκέτα.
3. Πάρτε όλα τα μπουκετάκια και βάλτε τα σε ένα βαθύ μπολ και περιχύστε τα με λάδι. Ρίξτε έπειτα το αλάτι, την ζάχαρη και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα.
4. Μόλις το ταψί κάψει, βάλτε μέσα τα μπουκετάκια μπρόκολου και αφήστε στα φούρνο για περίπου 15 με 20 λεπτά, αναλόγως πόσο θέλετε να τα ψήσετε.
5. Αφαιρέστε το μπρόκολο από το φούρνο και περιχύστε το με την σος γιαουρτιού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις