Σενάρια για αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς επίλυση του Κυπριακού εμφανίζεται να επεξεργάζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετρώντας τις πρώτες αντιδράσεις.

Σενάρια στα οποία προβλέπεται και «εξευμενισμός» της Τουρκίας, καθώς οι αντιδράσεις της θα πρέπει να καμφθούν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί διά της εμπλοκής της στα ενεργειακά της περιοχής, με τους Τουρκοκύπριους να αποτελούν το ασφαλέστερο «όχημα».

Οι εν λόγω σχεδιασμοί βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο της «καταγραφής αντιδράσεων», υπό το πρόσχημα ότι οι Τουρκοκύπριοι «δεν μπορούν να περιμένουν», δεδομένου ότι «δεν διαφαίνονται στην παρούσα φάση προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού».

Μία επικίνδυνη εξέλιξη, με τους εμπνευστές της να φέρνουν την εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου πιο κοντά στα μέτρα της Αγκυρας, σύμφωνα και με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο», σε μία περίοδο που οι πετρελαϊκοί κολοσσοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και λόγω της πανδημίας του COVID-19, είναι ότι έχουν υποχρεωθεί να αναστείλουν τις εργασίες τους στην κυπριακή ΑΟΖ, τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Γιατί αποχώρησαν τα τουρκικά σεισμογραφικά από την κυπριακή ΑΟΖ;

Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο;

Πού επικεντρώνεται η Αθήνα;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» της Δευτέρας

Παιχνίδια ισορροπιών από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ