«Ιστορική ευκαιρία» το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό, λέει ο ισραηλινός ΥΠΕΞ
«Ιστορική ευκαιρία» χαρακτήρισε το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό, τη Δευτέρα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Ακριβότερο και φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Αναλυτικοί πίνακες
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» – Οδηγός με 32 ερωταπαντήσεις
«Ιστορική ευκαιρία» χαρακτήρισε το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό, τη Δευτέρα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι, με τους Παλαιστινίους να προειδοποιούν για «κινδύνους» από την σχεδιαζόμενη προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης, που προβλέπει το αμφιλεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά από περισσότερες από 500 ημέρες πολιτικής κρίσης, το Ισραήλ απέκτησε την Κυριακή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με κατανομή της εξουσίας μεταξύ του δεξιού κόμματος Λικούντ, του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κεντρώου σχηματισμού «Μπλε-Λευκό» του πρώην αρχηγού του στρατού, Μπένι Γκαντς και των αντίστοιχων συμμάχων τους.
Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο την Κυριακή, ο Νετανιάχου, ο οποίος θα παραμείνει πρωθυπουργός για τους πρώτους 18 μήνες της κυβέρνησης βάσει της συμφωνίας του με τον Γκαντς, μίλησε για το θέμα του αμερικανικού σχεδίου για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι είναι «ώρα» το Ισραήλ να «εφαρμόσει την νομοθεσία του» σε τμήματα της Δυτικής Όχθης, υπαινιγμός για την προσάρτηση από το Ισραήλ εβραϊκών οικισμών που βρίσκονται σε αυτό το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.
Αλλά ο Γκαντς, ο οποίος επαίνεσε το σχέδιο Τραμπ, δεν μίλησε για αυτό το ευαίσθητο θέμα στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, στην ομιλία του σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας του ως υπουργός Εξωτερικών, ο πολιτικός συνεργάτης του Γκαντς, ο Γκάμπι Ασκενάζι, είπε: «Ο πρόεδρος Τραμπ μας προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον του Ισραήλ για τις επόμενες δεκαετίες».
«Το σχέδιο θα προωθηθεί υπεύθυνα και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα τις ειρηνευτικές συμφωνίες και τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ», ανέφερε σε ομιλία του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ένα «θερμό καλοκαίρι»
Με βάση τη συμφωνία Νετανιάχου / Γκαντς, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει από την 1η Ιουλίου το σχέδιό της να θέσει σε ισχύ το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη, μια λωρίδα γεωργικής γης που αποτελεί το 30% της Δυτικής Όχθης, και περισσότερους από 130 εβραϊκούς οικισμούς, καθώς και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους σε ακρωτηριασμένα εδάφη.
Σε απάντηση στις δηλώσεις Ισραηλινών ηγετών, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σάγιεχ προειδοποίησε για ένα «θερμό καλοκαίρι» εάν το εβραϊκό κράτος προχωρήσει στην προτεινόμενη προσάρτηση.
Σε ανακοίνωση, προειδοποίησε για «επικίνδυνες συνέπειες» σε περίπτωση «παράνομης» προσάρτησης εδαφών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει «γρήγορα» μέτρα για την αντιμετώπιση του αμερικανικού σχεδίου που επίσης καθιστά την Ιερουσαλήμ «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του «εβραϊκού κράτους».
Μεταξύ αυτών των μέτρων, κάλεσε για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του Ιουνίου του 1967 με την «Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα».
Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι η τύχη της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από διαπραγματεύσεις και όχι μονομερώς. Οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να κάνουν την ανατολική πλευρά της Ιερής Πόλης – κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ – την πρωτεύουσα του κράτους το οποίο προσδοκούν να δημιουργήσουν.
Τις τελευταίες ημέρες, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας προειδοποίησε για μια «μεγάλη σύγκρουση με το βασίλειο της Ιορδανίας» σε περίπτωση ισραηλινής προσάρτησης αυτών των εδαφών. Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι οι μόνες δύο αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.
«Η ειρήνη με τους γείτονές μας είναι επίσης στρατηγικό πλεονέκτημα και πρέπει να τη διατηρήσουμε», δήλωσε σήμερα ο Ασκενάζι, πρώην αρχηγός του στρατού, επικαλούμενος τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Και ο Μπένι Γκαντς, ο οποίος ορκίστηκε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση ενότητας, είπε ότι ήθελε να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να επιτύχει ειρήνη μέσω «διπλωματικών» διαύλων.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις