Τι έκανε η Κίνα μετά την εμφάνιση του κοροναϊού; Το χρονοδιάγραμμα του τρόμου
Ερωτήματα σχετικά με το αν η Κίνα κινήθηκε με πλήρη διαφάνεια όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κοροναϊός στην ασιατική χώρα θέτουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, τη στιγμή που εκθέσεις και έρευνες ανά τον πλανήτη βρίσκουν πολλά «γκρίζα» σημεία
Ερωτήματα σχετικά με το αν η Κίνα κινήθηκε με πλήρη διαφάνεια όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κοροναϊός στην ασιατική χώρα θέτουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, τη στιγμή που εκθέσεις και έρευνες ανά τον πλανήτη βρίσκουν πολλά «γκρίζα» σημεία.
Τι ξέρουμε όμως για το τι ακριβώς συνέβη στην Κίνα και πώς κινήθηκαν οι αρχές της χώρας μετά την εμφάνιση του ιού; Το BBC παρουσιάζει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.
1 Δεκεμβρίου: Παρατηρείται η πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Lancet. Ωστόσο, πιστεύεται ότι ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά κάποια στιγμή τον Νοέμβριο.
27 Δεκεμβρίου: Οι κινεζικές αρχές ενημερώνονται για μια ασθένεια τύπου Sars από έναν γιατρό σε επαρχιακό νοσοκομείο στην επαρχία Χουμπέι. Σε αυτό το σημείο, τα περιστατικά αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.
30 Δεκεμβρίου: Η επιτροπή Υγείας στην πόλη Ουχάν ειδοποιεί τα τοπικά νοσοκομεία για «πνευμονία ασαφούς αιτίας» και τους ζητά να αναφέρουν τυχόν σχετικές πληροφορίες για ύποπτες περιπτώσεις.
Ο Ai Fen, ένας κορυφαίος γιατρός στο νοσοκομείο Wuhan Central, λαμβάνει ιατρικά αποτελέσματα από έναν ασθενή με υποψία κοροναϊού. Ο Δρ Ai βγάζει μια φωτογραφία των αποτελεσμάτων και τη στέλνει σε άλλο γιατρό της περιοχής και το θέμα αρχίζει να κυκλοφορεί μεταξύ της ιατρικής κοινότητας στην Ουχάν.
Ένας άλλος γιατρός στο κεντρικό νοσοκομείο της Ουχάν, ο Δρ Li Wenliang, στέλνει μήνυμα σε συναδέλφους του που τους προειδοποιεί για το ξέσπασμα και συμβουλεύει να φορούν προστατευτικά ρούχα για να αποφύγουν τη μόλυνση. Ο Δρ Li καλείται αργότερα στο Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας και κατηγορείται για «ψευδή σχόλια που διατάραξαν σοβαρά την κοινωνική τάξη».
Την ίδια στιγμή, στην κινεζική πλατφόρμα Weibo κυκλοφορούν φήμες για «μυστηριώδη πνευμονία», αυξάνοντας τους φόβους για έναν θανατηφόρο ιό.
31 Δεκεμβρίου: Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι διερευνούν 27 περιπτώσεις ιογενούς πνευμονίας και αποστέλλουν ομάδα εμπειρογνωμόνων στην περιοχή. Οι αρχές αναφέρουν ότι επτά άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν έχει εντοπιστεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Οι αρχές της Κίνας μάλιστα, προειδοποιούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
1 Ιανουαρίου: Ένα νοσοκομείο στην Ουχάν δημοσιεύει στην κινεζική πλατφόρμα WeChat ότι «καταπολεμά μια μυστηριώδη πνευμονία».
Ο Δρ Ai Fen ισχυρίζεται ότι επιπλήττεται από πειθαρχική επιτροπή του νοσοκομείου για «διάδοση φημών». Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Ουχάν συλλαμβάνει οκτώ άτομα για τη διάδοση φημών σχετικά με τον ιό.
Ο ΠΟΥ τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει πιθανή εστία μόλυνσης.
Οι κινεζικές αρχές κλείνουν την υπαίθρια αγορά Huanan, πιθανή πηγή προέλευσης του ιού.
3 Ιανουαρίου: Διάφοροι ισχυρισμοί αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ότι οι τοπικές υγειονομικές αρχές εμποδίζουν το προσωπικό του νοσοκομείου να μιλήσει για τον ιό.
Οι αρχές της Ουχάν υποστηρίζουν ότι διερευνούν την αιτία της επιδημίας και στη δήλωση προστίθεται ότι δεν υπήρξε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
7 Ιανουαρίου: Κινέζοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Xi Jinping, συζητούν το ξέσπασμα του ιού σε συνεδρίαση επιτροπής, δείχνοντας ότι γνώριζαν για τον ιό από νωρίς.
8 Ιανουαρίου: Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Εθνική Επιτροπή Υγείας εντοπίζει έναν νέο κοροναϊό ως την αιτία της επιδημίας.
9 Ιανουαρίου: Η Κίνα δημοσιοποιεί το γονιδίωμα του κοραναϊού, αποδεικνύοντας τη σύνδεσή του με τους ιούς Sars και Mers. Οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να αναπτύξουν δοκιμές για τον ιό.
11-17 Ιανουαρίου: Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα διεξάγει τις ετήσιες πολιτικές του συναντήσεις στην επαρχία Χουμπέι. Δεν υπάρχουν αναφορές για αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
13 Ιανουαρίου: Η πρώτη περίπτωση εκτός Κίνας επιβεβαιώνεται. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ένας ταξιδιώτης από την Ουχάν εντοπίστηκε από αξιωματούχους στην Ταϊλάνδη στις 8 Ιανουαρίου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο την ίδια μέρα.
14 Ιανουαρίου: Ο ΠΟΥ δημοσιεύει στο Twitter ότι «οι προκαταρκτικές έρευνες που διενήργησαν οι κινεζικές αρχές δεν βρήκαν σαφή στοιχεία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο».
15 Ιανουαρίου: Ένας ασθενής επιστρέφει στις ΗΠΑ από την Ουχάν και γίνεται η πρώτη γνωστή περίπτωση των ΗΠΑ με Covid-19.
20 Ιανουαρίου: Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαιώνει τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς εντοπίζονται περιστατικά αλλού στη χώρα.
20 – 21 Ιανουαρίου: Ο ΠΟΥ στέλνει αντιπροσωπεία για τη διεξαγωγή επιτόπιων ερευνών στην Ουχάν. Όπως επισημαίνει, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά απαιτείται περισσότερη ανάλυση.
21 Ιανουαρίου: Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Κίνας «People’s Daily» αναφέρεται στον κοροναϊό για πρώτη φορά και πώς κινείται ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ για να τον αντιμετωπίσει.
Μέχρι τότε, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είτε αγνοούν είτε υποτιμούν το ξέσπασμα του ιού, επιλέγοντας να επικεντρωθούν στα σχέδια για το νέο σεληνιακό έτος.
Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν 291 περιπτώσεις κοροναϊού, ενώ ο ΠΟΥ συζητά εάν πρέπει να ανακοινώσει ότι το ξέσπασμα πρέπει να σημάνει συναγερμό σε διεθνές επίπεδο για την υγεία.
23 Ιανουαρίου: Η Ουχάν (και οι κοντινές πόλεις) εφαρμόζουν lockdown, ενώ ο ΠΟΥ αποφασίζει να μην κηρύξει διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
23-25 Ιανουαρίου: Οι αρχές στην Κίνα ξεκινούν την κατασκευή δύο νέων νοσοκομείων από το μηδέν.
24-30 Ιανουαρίου: Η Κίνα γιορτάζει τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά και εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα.
25 Ιανουαρίου: Κινέζοι αξιωματούχοι ζητούν από όλους τους ταξιδιώτες που εγκαταλείπουν τη χώρα να δηλώσουν την κατάσταση της υγείας τους.
26 Ιανουαρίου: Η κινεζική κυβέρνηση επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία αργότερα καθίσταται μόνιμη.
28 Ιανουαρίου: Ο Δρ Tedros Ghebreyesus, γενικός διευθυντής της ΠΟΥ, συναντά τον πρόεδρο Σι Τζιπίγκ για να συζητήσουν το ξέσπασμα του ιού, κάνοντας λόγο για ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα.
30 Ιανουαρίου: Ο ΠΟΥ κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού εκτός της Κίνας σε δεκάδες χώρες ανά τον πλανήτη.
- Πέθανε ο θεατρικός σκηνοθέτης Κώστας Φαρμασώνης
- Μυθικός Φουρνιέ για Λαρεντζάκη: «Είναι δύσκολο να παραμείνεις fit σε αυτή την ομάδα» (pic)
- Νέο «καμπανάκι» από Μπαρτζώκα: Τι είπε για τον χρόνο του Ντόρσεϊ
- Τρόμος σε πτήση της Air France: Αποσυμπιέστηκε το αεροπλάνο και έπεσαν οι μάσκες
- Όπλα αξίας 8 δισ. στέλνει στο Ισραήλ ο Μπάιντεν, λίγο πριν φύγει από το Λευκό Οίκο
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα