Kantoor Karavaan: Μια απίστευτη πρόταση εργασίας με… επιστροφή στη φύση
Το κινητό του γραφείο, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ειδικά διαμορφωμένο παλιό τροχόσπιτο το οποίο προσφέρει όλες τις ευκολίες ενός μοντέρνου εργασιακού χώρου
Γράφει: Βάσω Μιχοπούλου
Καθώς η εργασία από το σπίτι λόγω κοροναϊού για πολλούς ανθρώπους εξελίσσεται σε φυσιολογική, ευρωπαίοι κοινωνικοί επιχειρηματίες προτείνουν ένα νέο μοντέλο εργασίας, μακριά από το παραδοσιακό περιβάλλον του γραφείου, αλλά όχι στο σπίτι: την εργασία στη φύση. Αυτός είναι ο τέλειος συνδυασμός. Η εργασία μέσα στη φύση όχι μόνο προσφέρει ηρεμία, αλλά και μας διδάσκει πώς να ζήσουμε μια διαφορετική ζωή, να ξαναβρούμε τη θέση μας στη φύση και να ανακαλύψουμε εκ νέου ότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της.
Φανταστείτε πως το γραφείο σας βρίσκεται στην άκρη ενός δάσους και εσείς, αφού έχετε κουραστεί να εργάζεστε επί ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σας, κάνετε ένα διάλειμμα, πίνετε το καφεδάκι σας απολαμβάνοντας την εκκωφαντική ησυχία της φύσης ή βγαίνετε για πεζοπορία και στη συνέχεια κόβετε ξύλα για να ανάψετε φωτιά μόλις πέσει το φως.
Και το σπουδαιότερο είναι πως εκεί, στη μέση του πουθενά νιώθετε περισσότερο παραγωγικοί από ποτέ! Τώρα σταματήστε να το φαντάζεστε γιατί αυτό που διαβάσατε δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά είναι άκρως ρεαλιστικό. Μάλιστα έχει και όνομα: Kantoor Karavaan (http://www.kantoorkaravaan.nl/).
Έκπληξη είναι η πρώτη αντίδραση κάποιου όταν ακούει τον Ολλανδό κοινωνικό επιχειρηματία Tom van de Beek να περιγράφει το εγχείρημά του, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται να αποτελεί και το πιο «υγιές» και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον σε καιρό πανδημίας. «Συνηθίσαμε ή αναγκαστήκαμε τώρα λόγω κοροναιού να δουλεύουμε από μέρη που δεν είναι τα κανονικά μας γραφεία. Πριν την πανδημία είχαμε την επιλογή να δουλεύουμε με τον υπολογιστή μας μέσα σε καφέ ή εστιατόρια, σε βιβλιοθήκες ή στα τρένα.
©Tom van de Beek
Τώρα, δυστυχώς, περιοριστήκαμε στο σπίτι. Ωστόσο, εκεί έξω υπάρχει ακόμα ένας ολόκληρος κόσμος από ιδανικούς για εργασία χώρους, οι οποίοι περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Πού βρίσκονται αυτοί; Μα πού αλλού; Στη φύση», μού λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Tom van de Beek. Και κυριολεκτεί όταν το λέει, εξηγώντας μου πως ο ίδιος ρυμουλκεί το pop-off γραφείο του, όπως ο ίδιος το αποκαλεί, στο βουνό, στη θάλασσα, κοντά σε ποτάμια, στις Άλπεις και όπου αλλού επιθυμεί προκειμένου να βρει το ιδανικό τοπίο για να δουλέψει.
Όπως μου εξηγεί ο ίδιος, το Kantoor Karavaan, δηλαδή, το κινητό του γραφείο, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ειδικά διαμορφωμένο παλιό τροχόσπιτο το οποίο προσφέρει όλες τις ευκολίες ενός μοντέρνου εργασιακού χώρου. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με κουζίνα, κρεβάτι και χημική τουαλέτα, διαθέτει ασύρματο wi-fi και τροφοδοτείται ενεργειακά από ηλιακά πάνελ. Ο ενδιαφερόμενος, πληρώνοντας ένα ποσό, μπορεί απλά να φέρει τον υπολογιστή του και να εργαστεί μέσα στο φυσικό περιβάλλον που επιλέγει, μόνος του ή συνεργατικά, καθώς το τροχόσπιτο προσφέρεται και για co-working.
Το Kantoor Karavaan που δημιουργήθηκε το 2015 από το Tipping Point Foundation, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε επαγγελματικές ομάδες που επιθυμούν εξωτερικές συνεδρίες, καθώς το φυσικό περιβάλλον καθαρίζει το μυαλό και προσφέρεται για δημιουργικό brain storming. Οι περισσότεροι από τους χρήστες του τροχόσπιτου το νοικιάζουν για ημερήσια εξατομικευμένη χρήση, αλλά μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν να το αγοράσουν και να το εγκαταστήσουν στον δικό τους υπαίθριο χώρο. «Εργάζεσαι κανονικά χωρίς να έχεις την αίσθηση ότι δουλεύεις», λέει ο Tom van de Beek, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του Kantoor Karavaan. «Εάν συνδυάσεις τις σύγχρονες τεχνολογίες, την πράσινη ενέργεια και το ασύρματο ιντερνέτ με την ιδέα της επιστροφής στη φύση μπορείς να δημιουργήσεις τον ιδανικό χώρο εργασίας», συμπληρώνει.
Μια Vintage μεταμόρφωση
Το βασικό κίνητρο του Tom van de Beek να δημιουργήσει το Kantoor Karavaan, ήταν η επιθυμία του να περνάει το μεγάλο μέρος της ημέρας του στη φύση, αλλά ταυτόχρονα να μην παραμελεί την δουλειά του. Έτσι σκέφτηκε πως το ιδανικό θα ήταν ο συνδυασμός και των δύο και πως κάτι ρυμουλκούμενο θα τον διευκόλυνε να κατασκηνώνει στη φύση χωρίς να χρειάζεται κάποια ειδική άδεια. Αυτό τον οδήγησε στο να μεταμορφώνει με δημιουργικό τρόπο παλιά μεταχειρισμένα τροχόσπιτα.
«Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε το σωστό τροχόσπιτο. Χρησιμοποιούμε τροχόσπιτα μάρκας BIOD, ολλανδικής σχεδίασης και παραγωγής που χρονολογούνται μεταξύ της δεκαετίας του ’60 και του ’80. Αυτά τα vintage οχήματα είναι πλέον αρκετά σπάνια, αλλά κάθε τόσο βγαίνει και κάποιο προς πώληση. Ωστόσο, γίνονται όλο και πιο ακριβά. Αν προσθέσεις και το κόστος μετατροπής σε εργασιακούς χώρους, τότε, ανάλογα με το επίπεδο «πολυτέλειας», η συνολική τιμή μεταμόρφωσης είναι συνήθως μεταξύ 15 και 20k.
Ο Tom van de Beek μού περιγράφει πως οι πελάτες του είναι ένα μείγμα ελεύθερων επαγγελματιών, συγγραφέων και μικρών ομάδων ατόμων από εταιρείες. Οι ενδιαφερόμενοι συνήθως θέλουν να το χρησιμοποιήσουν επειδή αισθάνονται την ανάγκη να δουλεύουν απομονωμένοι ή χρειάζονται κάποια προσωρινή επαγγελματική στέγη.
Το Kantoor Karavaan δραστηριοποιείται κυρίως στην Ολλανδία αλλά και στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Υπήρξε ενδιαφέρον και από χώρες εκτός Ευρώπης (για παράδειγμα από τις ΗΠΑ) αλλά η εξαγωγή είναι δύσκολη και αρκετά ακριβή. Στην Ελλάδα δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη ενδιαφέρον.
Στην ερώτησή μου αν κάποιος μπορεί να αντέξει το κόστος ενοικίασης του Kantoor Karavaan ο Tom van de Beek μου απαντά πως υπάρχει ευελιξία: «Σίγουρα μπορεί! Να μην ανησυχεί κάποιος αν δεν έχει χρήματα, εκτιμούμε κάθε δραστηριότητα που συμβάλλει στην συντήρηση του τροχόσπιτου και του προσθέτει αξία». Με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ προσωπική εργασία για τη συντήρηση του Kantoor Karavaan και της φυσικής τοποθεσίας όπου εκείνο κατασκηνώνει βάζει κάποιος, τόσα λιγότερα πρέπει να πληρώσει σε μετρητά.
Το “Αγροτικό” co–working που εξελίσσεται σε mainstream τάση
Η επιστροφή κάποιου στη φύση για εργασία μέσα σε ένα ήρεμο περιβάλλον είναι διαδεδομένη και εκτός Ολλανδίας. Για παράδειγμα, το Yelloworking στην Γαλλία (https://www.yelloworking.com/coworking-nomade-lannexe/) προσφέρει έναν άλλο τρόπο εργασίας πάνω σε τέσσερις τροχούς, μέσα στη φύση, μόνο που εδώ πρόκειται για ένα μικρό βαν με δυνατότητα φιλοξενίας 3 ατόμων.
Yelloworking
Το μικρό βαν που είναι εξοπλισμένο με 2 θέσεις εργασίας, ένα μόντεμ 4G, μια ειδική μπαταρία και ένα απόθεμα 20 λίτρων νερού, δεν προσφέρεται για co-working. Μπορεί κάποιος μαζί με την ομάδα του να νοικιάσει το όχημα για 60 ευρώ την ημέρα και να το παραλάβει στο Aix-en-Provence της Γαλλίας.
Επίσης στη γαλλική εξοχή, περίπου 1,5 ώρα με το τρένο από το Παρίσι βρίσκεται και το Mutinerie Village (http://village.mutinerie.org/#.ValrPxOqqkp).
Πρόκειται για τον πρώτο χώρο-χωριό στη Γαλλία που κατάφερε να ενσωματώσει μέσα 42 εκτάρια με λιβάδια, ποτάμια και βλάστηση έναν συνεργατικό χώρο εργασίας, ο οποίος διαθέτει πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες συσκέψεων και σταθερή σύνδεση στο ιντερνέτ.
Το Mutiny Village μπορεί να φιλοξενήσει είκοσι άτομα σε ένα ενιαίο χώρο, ο οποίος χωρίζεται σε έναν μεγάλο κοιτώνα για 8 άτομα, σε 2 δίκλινα υπνοδωμάτια (μετατρέψιμα σε μονόκλινα) και σε ένα τρίτο μεγάλο δίκλινο υπνοδωμάτιο σε ημιώροφο που μπορεί να φιλοξενήσει 2 έως 4 άτομα. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας του χωριού με την προσθήκη δύο μεγάλων άνετων σκηνών που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου δέκα άτομα επιπλέον, ενώ άλλες λύσεις είναι επίσης δυνατές, κατόπιν αιτήματος για χρήση από μεγαλύτερες ομάδες.
©Mutinerie Village
Ένας βιολογικός λαχανόκηπος και ένας χώρος παρασκευής γευμάτων συμπεριλαμβάνονται στην τιμή, η οποία ξεκινά από 50 ευρώ το άτομο την ημέρα.
Μελέτες καταλήγουν στο ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων αυξάνεται κατά 30% όταν δουλεύουν μέσα στη φύση. Οι ήχοι της φύσης είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση του στρες ή την αποφυγή σωματικής και ψυχικής εξάντλησης. Σε σύγκριση με το τυπικό μας γραφείο, η εργασία στο βουνό ή στη θάλασσα μας παρέχει άφθονο χώρο, την άκρως απαραίτητη σιωπή, αλλά και την απόλυτη ελευθερία. Μήπως να το σκεφτούμε σοβαρά;
- Αμαλιάδα: «Το ψέμα θέλει μνήμη και η αλήθεια θάρρος» – Ανατροπή από μάρτυρα – «κλειδί»
- Μαγδεμβούργο: Για «κενό ασφαλείας» στη χριστουγεννιάτικη αγορά κάνει λόγο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας
- ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Aμαλιάδα: «Επειδή ήταν μόνη της με τα παιδιά είναι δολοφόνος;» ρωτά η γιαγιά της Ειρήνης Μουρτζούκου