Άκης Πετρετζίκης : Η λάθος συνταγή και η χειρότερη φάση της ζωής του
Ο Άκης Πετρετζίκης μίλησε για τα πρώτα του βήματα, αποκάλυψε τη χειρότερη φάση της ζωής του ενώ μίλησε και για το μέλλον των εστιατορίων μετά την εποχή της καραντίνας
Καλεσμένος στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (18/5) ο διάσημος έλληνας σεφ Άκης Πετρετζίκης, μιλώντας για όλους και για όλα.
Ένας από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς σεφ της Ελλάδας μίλησε για τα πρώτα του βήματα, για την εργασιακή του εμπειρία στο Λονδίνο, για τη νίκη του στο MasterChef, για τις εκπομπές του, τα βιβλία του και άλλα πολλά.
«Στο Λονδίνο ήταν η χειρότερη φάση της ζωής μου»
Μιλώντας για το ξεκίνημα της καριέρας του, αναφέρθηκε στην εργασιακή εμπειρία του στο Λονδίνο την οποία χαρακτήρισε ως τη χειρότερη φάση της ζωής του. Μάλιστα αποκάλυψε πως, όταν έφυγε από την Ελλάδα προκειμένου να βρει δουλειά, αναγκάστηκε να πετάξει στο αεροδρόμιο σχεδόν όλα του τα ρούχα, καθώς δεν του περίσσευαν τα χρήματα για να πληρώσει το υπέρβαρο.
«Ήθελα να φύγω έξω γιατί πίστευα ότι θα τα καταφέρω. Ήξερα ελάχιστα αγγλικά, δεν είχα κανέναν άνθρωπο εκεί, δεν είχα ξαναφύγει εκτός Ελλάδος, ήταν η πρώτη φορά που θα ταξίδευα.
Είχα μαζέψει με το ζόρι 1500 ευρώ για να φύγω. Είχα πάρει δύο βαλίτσες και στο αεροδρόμιο μου έβγαλαν ένα υπέρβαρο γύρω στα 600 ευρώ. Δεν είχα ταξιδέψει ξανά, ώστε να ξέρω ότι πληρώνεις παραπάνω.
Πέταξα όλα μου τα ρούχα στα σκουπίδια γιατί δεν μπορούσα να πληρώσω το υπέρβαρο. Άμα πλήρωνα, δεν θα είχα λεφτά για να πάω στην Αγγλία. Οπότε, κράτησα τα απαραίτητα», είπε μεταξύ άλλων ο Άκης Πετρετζίκης .
Ο γνωστός σεφ, στη συνέχεια, εξομολογήθηκε πως κατάφερε να βρει την πρώτη του δουλειά σε εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin.
«Έμεινα 1,5 χρόνο στο εστιατόριο αυτό και ήταν η χειρότερη φάση της ζωής μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Άκης Πετρετζίκης.
Το MasterChef και λάθος συνταγή που έφερε την καθιέρωση
Ο Άκης Πετρετζίκης έγινε γνωστός από το MasterChef στο οποίο όμως έκανε αίτηση για λογαριασμό του ένας φίλος του.
Εκείνη την περίοδο ήταν στην Αγγλία και άφησε για μία μέρα τη δουλειά του για να περάσει την οντισιόν.
«Πες μου έναν άνθρωπο που μπήκε να διαγωνιστεί κάπου και δεν θέλει να βγει πρώτος. Έπρεπε να συνεχίσω για να βγω πρώτος.
Η συνέχεια ήταν τραγική. Είχα πετύχει τόσα πράγματα στη ζωή μου και έπρεπε από τα ψηλά να βρεθώ στα χαμηλά.
Ήμουν μετανιωμένος μετά το MasterChef. Eίχα αποφασίσει να φύγω όταν μου είπαν από το “Πρωινό” να πάω γκεστ επειδή είχε ένα πρόβλημα ο Καλλίδης. Και με κράτησαν.
Επειδή με κράτησαν, αποφάσισα να το φέρω εις πέρας. Το πρόβλημα εκεί ήταν μεγάλο. Γιατί πηγαίνεις σε ένα μαγειρικό σόου πρωινού και ουσιαστικά πρέπει να ρίξεις πάλι το εγώ σου. Είσαι ένα μάγειρας, θες να αποδείξεις σε όλους ότι ξέρεις να μαγειρεύεις και θες να κάνεις κάτι εντυπωσιακό.
Δεν ισχύει αυτό. Θέλει τη φασολάδα, το ρεβίθι, τη φακή. Εγώ αυτά τα πράγματα δεν τα είχα ξανακάνει. Ηξερα να σου κάνω φουά γκρά, φιλέτα… Ήταν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση» είπε ο Ακης για την εποχή που διαδέχθηκε το MasterChef.
Ουσιαστικά έπρεπε να τα βάλεις πάλι με το εγώ σου, να κάνεις κάτι εντυπωσιακό. Έπρεπε στην τηλεόραση να μαγειρέψω και φασολάδα και φακή που δεν τα είχα ξανακάνει ποτέ στη ζωή μου. Χωρίς το ρόαμερ δεν μπορούσα να δουλέψω» είπε μεταξύ άλλων.
Ο Άκης Πετρετζίκης συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι μια λάθος συνταγή ήταν η αρχή των πάντων:
«Ουσιαστικά όλη η φιλοσοφία της εταιρείας μου, ξεκίνησε από μια λάθος συνταγή που έκανα στο πρωινό του Mega. Πήγα και έκανα μια αγγλική συνταγή, μια τάρτα. Την ετοίμασα στο μαγαζί γιατί δεν είχα χρόνο και την έδειξα την επόμενη μέρα το πρωί. Φεύγω από το πρωινό και πάω στη δουλειά. Δούλευα σε ένα μαγαζί στο Χαλάνδρι.
Γυρνάω σπίτι και ανοίγω το Facebook. Υπήρχε άπειρος κόσμος που με έβριζε. Μου έστελναν μηνύματα πως είμαι ανεύθυνος και δίνω συνταγές που δε βγαίνουν. Μιάμιση το βράδυ τελείωσα τη δουλειά μου και πήγα στη σπιτονοικοκυρά μου.
Της δίνω τα υλικά και τη συνταγή και λέω φτιάχτην. Μου χτυπάει μετά από μιάμιση ώρα και μου λέει ”αυτό δε βγαίνει είναι νερό”. Λέω «η συνταγή είναι τόσο απλή. Πάμε μαζί να τη φτιάξουμε”.
Ανεβαίνω πάνω χτυπάω το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και όντως αυτό δεν έγινε ποτέ σαντιγί. Γιατί η σπιτονοικοκυρά μου και όλος ο κόσμος δεν είχαν το επαγγελματικό μίξερ που είχα εγώ στο μαγαζί. Και από τότε τα έφτιαχνα όλα στο σπίτι μου.
Εκεί κλονίστηκα. Πήγα να δείξω ότι ξέρω να μαγειρεύω. Δεν είναι αυτό. Είναι κοινωνική ευθύνη να δώσεις κάτι πετυχημένο. Τότε άρχισε η κρίση στην Ελλάδα. Υπήρχαν οικογένειες που είχαν 5 ευρώ να ταΐσουν το σπίτι τους. Να πας να δώσεις μια συνταγή που δε βγαίνει σε μια μάνα, δεν είναι απλά λάθος, είναι κακό. Εκεί πέρα αναπτύχθηκε το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Σιγά-σιγά κατάλαβα πως το μεγαλύτερο εστιατόριο ήταν το σάιτ μου.
Συνειδητοποίησα πως αυτή είναι η κουζίνα που πρέπει να χτίσω. Η διαδικτυακή. Εκεί αποφάσισα να φύγω από τα εστιατόρια. Δούλεψα μετά σε άλλο ένα εστιατόριο και δεν έχει ακουστεί ποτέ. Συνειδητοποίησα πως η πραγματική κουζίνα με κρατάει πίσω. Τότε το ίντερνετ δεν ήταν της μόδας. Υπήρχε ένα κενό». είπε μεταξύ άλλων ο Άκης Πετρετζίκης.
Τα εστιατόρια μετά την καραντίνα
Ο Άκης Πετρετζίκης μίλησε και από τη θέση του επιχειρηματία καθώς διαχειρίζεται όλα όσα τον αφορούν. Μάλιστα όπως είπε έχει ήδη έτοιμο σενάριο επιβίωσης για την εταιρεία του λόγω του κοροναϊού.
«Κάνω μόνος μου τις εκπομπές μου γιατί δεν θέλω να έχω πολλές τοποθετήσεις προϊόντων. Στη δική μου εκπομπή βάζω μόνο όσους πελάτες θέλω εγώ. Γι΄αυτό ανέλαβα όλες τις παραγωγές εγώ» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Το να τα τρέχω όλα μόνος μου μού στοιχίζει οικονομικά και ψυχολογικά. Ανέκαθεν δεν είχα ποτέ ρεπό. Δεν έχω πάρει ρεπό ποτέ στη ζωή μου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις