Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δήμος Πειραιά : Εκδήλωση για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Δήμος Πειραιά : Εκδήλωση για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας φωταγωγήθηκε συμβολικά σε κόκκινο χρώμα, προς τιμήν των 353.000 Ελλήνων της Γενοκτονίας.

Σε μια λιτή εκδήλωση, σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, ο Δήμος Πειραιά και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, τίμησαν χθες στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 101 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας φωταγωγήθηκε συμβολικά σε κόκκινο χρώμα, προς τιμήν των 353.000 Ελλήνων της Γενοκτονίας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή κόσμου και με όλες τις  απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Επίσης, καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας, επιτηρούσαν τον χώρο, φροντίζοντας να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν ομιλίες, ενώ περιελάμβανε και  ένα μουσικό αφιέρωμα  από τον κ. Ηλία Υφαντίδη και την κα Ζωή Παπαδοπούλου, κατά τη διάρκεια του οποίου ακούστηκε η ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη  «Αητέντς Επαραπέτανεν» και το θρηνητικό Μοιρολόι: «Πάρθεν η Ρωμανία».

Υπενθυμίζεται,  ότι το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη, ανεγέρθηκε στην πλατεία Αλεξάνδρας το 2017, με δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, πρώτου σε σταυρούς εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά.

«Ο Πειραιάς τιμά με τον τρόπο που αρμόζει τους 353.000 Έλληνες που εξολοθρεύτηκαν»

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη  και το Δ.Σ., στην ομιλία του τόνισε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε αυτή την τόσο σπουδαία εκδήλωση εν μέσω μιας απερίγραπτα δύσκολης για τη χώρα μας, την Ευρώπη και το κόσμο κατάστασης εξαιτίας  της πανδημίας του κοροναϊού.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τον πόνο  και οι σκέψεις  όλων μας  είναι με τα θύματα και τις οικογένειες που πενθούν.

Νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια και συγκίνηση για το γεγονός ότι σε αυτή τη θλιβερή επέτειο, των 101 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο Πειραιάς μπορεί να τιμήσει με τον τρόπο που αρμόζει, τους 353.000 Έλληνες που εξολοθρεύτηκαν, σε μια από τις πιο εγκληματικές πράξεις κατά της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία.

Ειδική αναφορά στη δωρεά Μαρινάκη

Και τιμάμε  αυτή τη θλιβερή επέτειο σε ένα Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο κοσμεί την πόλη μας και που θα αποτελούσε παράλειψη αν δεν ανέφερα δημόσια τον δωρητή του μνημείου, συνάδελφό μου Δημοτικό Σύμβουλο κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, χάρη στον οποίο έγινε εφικτή η ανέγερση αυτού του τόσο επιβλητικού μνημείου.

Ο Πειραιάς είναι μια πόλη που ιστορικά φιλοξένησε χιλιάδες πρόσφυγες, όχι μόνο από τον Πόντο και την Μικρά Ασία, αλλά και από άλλες πατρίδες, οι οποίοι έφθασαν  μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ούτε όμως οι  διωγμοί ούτε οι διακρίσεις ούτε οι κακουχίες, εμπόδισαν αυτούς τους ανθρώπους, σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας, να προκόψουν και να δημιουργήσουν σε συνθήκες ξεριζωμού».

Να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων από την παγκόσμια κοινότητα

Ο κ. Αβραμίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απαίτηση «η Γενοκτονία των Ποντίων να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα. Αναγνώριση ενός τραγικού ιστορικού γεγονότος, που πια κανείς δεν αμφισβητεί. Μόνο τότε θα βρουν δικαίωση όλοι εκείνοι που δολοφονήθηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρίδες τους. Χρέος όλων μας είναι να μην αφήσουμε το ζήτημα αυτό να ξεχαστεί.

Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο», σημείωσε ο κ. Αβραμίδης.

«Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας»

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, σε δήλωσή της επεσήμανε:

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας. Έχουμε χρέος να τιμάμε τη μνήμη των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου και μετά την πρωτοβουλία του κ. Μαρινάκη, να γίνει αυτό το μνημείο στη μνήμη των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου,  έχουμε την ευκαιρία και οι Πειραιώτες να αποτίουμε φόρο τιμής, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα. Φέτος, δυστυχώς οι εξελίξεις και η παγκόσμια πανδημία δεν μάς επέτρεψαν να τιμήσουμε τη μνήμη των Ελλήνων αυτών που χάθηκαν τόσο άδικα όπως θα επιθυμούσαμε,  αλλά  θα έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πόσοι  Έλληνες  χάθηκαν στο  πέρασμα αυτών των χρόνων».

«Μνημείο -σύμβολο στο διάβα του χρόνου»

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Σήμερα, στεκόμαστε με δέος και ευλάβεια στη σκιά του περίλαμπρου Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, εδώ στη πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας και χώρο υποδοχής των κατατρεγμένων προσφύγων του 1923. Ένα Μνημείο σύμβολο στο διάβα του χρόνου, που ιστορεί τη πορεία του ποντιακού ελληνισμού, από την αναγκαστική αναχώρησή του από τα πάτρια εδάφη μέχρι το στέριωμά του στη μάνα ελληνική γη.

Ένα μνημείο, για το οποίο οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής νοιώθουμε τόσο υπερήφανοι για τον εκπληκτικής σύλληψης συμβολισμό του, όσο και ευγνώμονες απέναντι στον δωρητή του κ. Ευάγγελο Μαρινάκη. Ανάλογες ευχαριστίες αρμόζουν τόσο στον Δήμαρχο του Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη για την πολιτική του πρωτοβουλία, όσο και στον καλλιτέχνη κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη για την σύγχρονη εικαστική του ματιά.

Για μας δεν υπάρχει ο παραμικρός δισταγμός, δεν υφίσταται η ελάχιστη δικαιολογία για αδράνεια. Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό των 353.000 γενοκτονηθέντων προγόνων μας, υπερασπιζόμαστε τη Μνήμη τους και την απαίτησή τους για ιστορική και ηθική δικαίωση, αγωνιζόμαστε για την στήριξη κάθε κατατρεγμένου και καταπιεσμένου λαού που παλεύει να περισώσει την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά του. Σίγουρα οι ιδιαίτερες στιγμές που ζούμε τους τελευταίους μήνες είναι πρωτόγνωρες για όλους μας και μας ανάγκασαν να αναθεωρήσουμε πολλές καθημερινές και μη συνήθειές μας».

Το μήνυμα Μαρινάκη

Η κα Φωτεινή Υψηλάντη, επίτιμο μέλος του «Υψηλάντειου Σωματείου», ανέγνωσε μήνυμα του δωρητή του μνημείου κ. Ευάγγελου Μαρινάκη. Συγκεκριμένα η κα Υψηλάντη τόνισε:

«Καλησπέρα σας,

Είμαι η Φωτεινή Υψηλάντη Πόντια από το γένος των Υψηλαντών, επίτιμο μέλος του Υψηλάντειου Σωματείου και θα ήθελα να σας διαβάσω το μήνυμα του κυρίου Ευάγγελου Μαρινάκη, γόνου Υψηλαντών εκ μητρός του για την 101η επέτειο της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Είναι γνωστοί οι δεσμοί που ενώνουν τον κύριο Ευάγγελο Μαρινάκη με τον ποντιακό ελληνισμό, καθώς έλκει την καταγωγή του από το γένος των Υψηλαντών εκ μητρός του.

Η τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μια μελανή στιγμή στην παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας.

Πόσο μάλλον στους Πόντιους που έχουμε οικογενειακές μνήμες και πληγές ανοιχτές στο πέρασμα του χρόνου, από τραγωδίες οικογενειακές, ο καθένας με τις δικές του αναμνήσεις που τις μεταφέρουμε σαν πολύτιμη άυλη κληρονομιά, από γενιά σε γενιά.

Είναι οι ιστορίες που μας εμπνέουν περηφάνια, που λέμε για την καταγωγή μας στα παιδιά, στα εγγόνια μας, για τις χαμένες πατρίδες και για την ελπίδα που έχουμε κρατώντας ζωντανή τη μνήμη των προγόνων και των τραγικών γεγονότων που σημάδεψαν τη συλλογική μας συνείδηση. Ελπίζουμε με την αναγνώριση της Γενοκτονίας να προστατεύσουμε κι άλλους λαούς και άλλους ανθρώπους από παρόμοιες καταστάσεις.

Το γεγονός ότι τα καταφέραμε να ριζώσουμε στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, με ότι κι αν σήμαινε αυτό για τους προγόνους μας που έφτασαν μια μέρα εδώ, χωρίς τίποτα, έχοντας χάσει τα πάντα, σημαίνει ότι ξέρουμε να παλεύουμε, ξέρουμε να χάνουμε και ξέρουμε να κερδίζουμε στη μάχη που λέγεται ζωή.

Είναι σημαντικό να πραγματοποιούμε κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις μνήμης για την ποντιακή γενοκτονία. Η ανάμνηση της ιστορίας μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής και να κοιτάζουμε με τα μάτια του παρελθόντος το παρόν από μια διαφορετική οπτική γωνία και προοπτική».

«Το Πυρρίχιο Πέταγμα»

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων κ. Χρίστος Δημόπουλος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων,  τόνισε:

«Αυτό που σίγουρα δεν άλλαξε και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ είναι η θέση μας απέναντι στο ζήτημα της Γενοκτονίας καθώς και οι υποχρεώσεις τιμής απέναντι στους χαμένους προγόνους μας. Παρά τον περιορισμένο αριθμό των παρευρισκομένων σήμερα κάτω από την αψίδα του “Πυρρίχιου πετάγματος”, είμαι σίγουρος ότι είστε όλοι σήμερα νοερά κοντά μας και συμμετέχετε στην εκδήλωση αυτή.

Είναι ένα μνημείο που εκτός του συμβολικού του χαρακτήρα είναι παράλληλα και ένας σύγχρονος δίαυλος μεταφοράς των ιστορικών γεγονότων στις νεότερες γενιές. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, καθώς και όλους τους συντελεστές του Δήμου που παρά τις ιδιαιτερότητες των ημερών δέχτηκαν χωρίς ενδοιασμούς να συνδράμουν στην πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης μνήμης.

Ευχαριστούμε τόσο τον δημιουργό του μνημείου Παναγιώτη Τανιμανίδη όσο και το χορηγό για την κατασκευή αυτού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου Ευάγγελο Μαρινάκη διότι χάρη σε αυτούς ο Πειραιάς απέκτησε ένα από τα σημαντικότερα υπερτοπικά μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο θα αποτελεί στο μέλλον και σημείο αναφοράς για την απόδοση τιμής και μνήμης στους αδικοχαμένους προγόνους μας».

Ενός λεπτού σιγή

Στεφάνια κατέθεσαν :

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Αβραμίδης,  ως εκπρόσωπος του Δήμου και του Δημάρχου κ. Ιωάννη Μώραλη.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.

Εκ μέρους του  δωρητή του Μνημείου κ. Ευάγγελου Μαρινάκη,  η  κα Φωτεινή Υψηλάντη, επίτιμο μέλος του «Υψηλάντειου Σωματείου».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και
Νήσων κ. Χρίστος Δημόπουλος.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς  – Κερατσινίου – Δραπετσώνας κα Αναστασία Ποιμενίδη.

Η εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  η  Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας – Προβολής, Μέσων Ενημέρωσης και Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος και ο Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος.

Must in

Έτσι… γεννήθηκε η Boxing Day – Το μακρινό 1860 και τα πρώτα παιχνίδια στην ιστορία

Η Boxing Day άρχισε να καθιερώνεται τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων από το 1860 και αποτελεί σημείο αναφοράς του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο