Nicholas Winton : Το Google τιμά με doodle το βρετανό ανθρωπιστή
Ο Nicholas Winton γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 19 Μαΐου 1909
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Τη μνήμη του άγγλου ανθρωπιστή Nicholas Winton, γνωστού και ως ο «βρετανός Σίντλερ», ο οποίος διέσωσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 600 παιδιά από την Τσεχία και τη Σλοβακία, στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής, τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.
Ο Nicholas Winton γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 19 Μαΐου 1909. Το 1938, με τον εφιάλτη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, ο Γουίντον είχε την έμπνευση να κάνει κάτι για να βοηθήσει δεκάδες αθώες ψυχές. Ξεκίνησε λοιπόν μια τεράστια προσπάθεια για να σώσει κυρίως τα εβραϊκά παιδιά από την απειλή της γερμανικής κατοχής στη σημερινή Τσεχία, με τη μεταφορά τους στη Βρετανία.
Η επικίνδυνη επιχείρηση απαιτούσε από τον Γουίντον και τους συνεργάτες του να βρουν σπίτια για τα παιδιά και βρετανικές οικογένειες πρόθυμες να τα πάρουν κοντά τους, να συγκεντρώσουν χρήματα, να δωροδοκήσουν αξιωματούχους, ακόμα και να παραποιήσουν έγγραφα. Τον Μάρτιο του 1939, το πρώτο τρένο αναχώρησε από την Πράγα και τους επόμενους μήνες συνολικά 669 παιδιά διασώθηκαν με ασφάλεια.
Για σχεδόν 50 χρόνια, ο κόσμος δεν ήξερε τίποτα για το τι είχε κάνει ο Γουίντον –ούτε καν η σύζυγός του. Όλα αυτά άλλαξαν το 1988, όταν ανακάλυψε έγγραφα στη σοφίτα τους που αναφέρονταν στις τολμηρές διασώσεις. Σήμερα, η ιστορία του Winton, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την 1η Ιουλίου 2015, χρησιμεύει ως ένα λαμπρό παράδειγμα δύναμης και ανιδιοτελούς δράσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις