Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνητές του Harvard και του MIT κατασκευάζουν μάσκα με φωτάκι που…ανιχνεύει τον κοροναϊό

Ερευνητές του Harvard και του MIT κατασκευάζουν μάσκα με φωτάκι που…ανιχνεύει τον κοροναϊό

Η ομάδα ελπίζει να ενσωματώσει τους αισθητήρες μέσα σε μάσκες προσώπου, έτσι ώστε όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, βήχει ή φτερνίζεται, αυτοί θα φωτίζουν για να σηματοδοτήσουν την παρουσία του ιού.

Πάνω σε μία ιδιαίτερη κατασκευή εργάζεται ομάδα βιομηχανικών από το MIT και το Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Τζιμ Κόλινς.

Ειδικότερα η ομάδα ελπίζει να ενσωματώσει τους αισθητήρες μέσα σε μάσκες προσώπου, έτσι ώστε όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, βήχει ή φτερνίζεται, αυτοί θα φωτίζουν για να σηματοδοτήσουν την παρουσία του ιού.

Η κατασκευή θα βοηθούσε ιδιαίτερα του γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με τέτοιες μάσκες ώστε να γίνεται και η άμεση διάγνωση των ασθενών, χωρίς να χρειάζεται να στείλουν δείγματα σε εργαστήριο.

Το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ομάδα του δοκιμάζει την ικανότητα των αισθητήρων να εντοπίζουν τον κοροναϊό σε ένα μικρό δείγμα σάλιου.

Η επιστημονική ομάδα ερευνά εάν θα ενσωματώσει αισθητήρες στο εσωτερικό της μάσκας ή αν θα αναπτύξει ένα εξάρτημα που θα μπορεί να προσαρτηθεί σε οποιαδήποτε μάσκα της αγοράς. Όταν καταλήξουν στο τελικό σχέδιο, τότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν δοκιμές με εθελοντές, για να δουν πώς λειτουργεί η μάσκα σε πραγματικές συνθήκες. Η αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας αυτής πάντως, είναι αποδεδειγμένη καθώς οι αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν ιούς που προκαλούν τον SARS, την ιλαρά, τη γρίπη, την ηπατίτιδα C, και άλλες ασθένειες.

Οι αισθητήρες αποτελούνται από γενετικό υλικό – DNA και RNA – που «αγκιστρώνεται» στον ιό. Αυτό το υλικό ξηραίνεται με ψύξη πάνω σε ύφασμα χρησιμοποιώντας μια μηχανή που ονομάζεται λυοφιλιστής, η οποία απορροφά την υγρασία από το γενετικό υλικό χωρίς να το σκοτώνει και το οποίο μπορεί να παραμείνει σταθερό σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετούς μήνες, δίνοντας στις μάσκες σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αισθητήρες του μπορούσαν να εντοπίσουν κι άλλους ιούς πέρα από τον κοροναϊό.

Η επιστημονική ομάδα πιστεύει πως θα μπορέσει να αρχίσει να κατασκευάζει μάσκες για δημόσια διανομή μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Must in

Παναθηναϊκός: Επιτυχημένη η χειρουργική επέμβαση του Λεσόρ

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την επιτυχημένη εγχείρηση του Ματίας Λεσόρ μετά τον χθεσινό σοκαριστικό τραυματισμό του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο