Κοροναϊός : Στο «Μένουμε σπίτι» ο τζίρος για 1 στα 4 καταστήματα – Το σχέδιο της κυβέρνησης
Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, του τουρισμού και της εργασίας
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Φόβους για απολύσεις και λουκέτα εκφράζουν παράγοντες της αγοράς λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ κ. Αντώνης Ζαϊρης, ο οποίος τόνισε ότι η κρίση χτύπησε και το εμπόριο.
Στάθηκε στον πραγματικό αγώνα που γίνεται από πλευράς εμπορικών καταστημάτων προκειμένου να κατορθώσουν να κρατηθούν στα επίπεδα των περυσινών τζίρων. Αν και υπάρχει αυξημένη κινητικότητα του κόσμου στα καταστήματα, προς το παρόν υπάρχει υστέρηση σε ό,τι αφορά τις αγορές.
Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στους επόμενους μήνες η αγορά θα «εξισορροπήσει κάτι που θα βοηθήσει και στην αναθέρμανση της οικονομίας».
Για τον κίνδυνο των απολύσεων, εκτίμησε πως οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν. Ήδη έχουν χαθεί κάποιες θέσεις εργασίας ιδίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν προσπάθειες να κρατήσουν τους εργαζομένους τους.
Τέλος ο κ. Ζαϊρης ανέφερε με ποιους τρόπους μπορούν να διασωθούν θέσεις εργασίας μεταξύ των οποίων οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ενώ στάθηκε και στη σημασία της έναρξης νέως επενδυτικών δραστηριοτήτων στη χώρα, που θα στηρίξουν την οικονομία.
Η έρευνα
Προβληματισμό προκαλεί η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μετά τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικής μετά από το lockdown.
Και αυτό διότι ένας στους τέσσερις εμπόρους στην Αθήνα, είχε πτώση τζίρου πάνω από 50% ενώ το 82,8% των καταστημάτων κατέγραψε σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή εβδομάδα
Στην τηλεφωνική έρευνα και στην ερώτηση «ποιο παράγοντα θεωρούν σημαντικότερο, οι έμποροι, για την επιβίωση της επιχείρησης»:
Ένας στους δύο κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας την επέκταση της μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του έτους.
Δεύτερος σημαντικότερος η χρηματοδότηση μέσω δανείων, για την άμεση αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Σχέδιο για στήριξη στην εργασία
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη της εργασίας πρόκειται να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα το απόγευμα της Τετάρτης. Γι’ αυτό, έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πηγές, αυτό προβλέπει την επιδότηση του μειωμένου χρόνου εργασίας κατά 60%, την ριμοδότηση επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων θα αξιοποιηθούν σε πρώτη φάση κονδύλια του προϋπολογισμού και του ΕΣΠΑ, ενώ στη συνέχεια, όταν ξεκινήσει η εφαρμογή του, θα ενταχθούν οι δαπάνες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις