Παγκόσμια ανησυχία για το παιδικό σύνδρομο που συνδέεται με τον κοροναϊό
Το σπάνιο σύνδρομο υπάρχει μεγάλες πιθανότητες να επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία των παιδιών και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο
- Πώς η Amazon σκοπεύει να «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
- «Μητέρες και μωρά υποφέρουν από τον πόλεμο» – Το μήνυμα της θρυλικής Βανέσα Ρεντγκρέιβ
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
Γιατροί στη βόρεια Ιταλία, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον νέο κοροναϊό, και στη Γαλλία αναφέρουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενός σπάνιου φλεγμονώδους συνδρόμου σε μικρά παιδιά που μοιάζει με εκείνο που αναφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ισπανία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Το σπάνιο σύνδρομο υπάρχει μεγάλες πιθανότητες να επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία των παιδιών και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Αν και δεν έχει διευκρινιστεί η σχέση του με τον κοροναϊό οι γιατροί θεωρούν ότι εμφανίζεται συνήθως 2 με 6 εβδομάδες μετά την μόλυνση των παιδιών.
Το αμερικανικό CDC εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα επείγουσα ανακοίνωση προς τους γιατρούς να επαγρυπνούν αναφορικά με το σύνδρομο, καθώς τουλάχιστον 20 πολιτείες έχουν αναφέρει ότι ερευνούν πιθανές περιπτώσεις του.
Τι γνωρίζουμε για το σύνδρομο
Η πάθηση, που ονομάζεται παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων, μοιάζει να είναι ένα μείγμα τοξικού σοκ και νόσου Kawasaki, που επηρεάζει συντριπτικά τα παιδιά. Η ασθένεια προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και σε ορισμένες περιπτώσεις προσβάλλει την καρδιά.
Οι πιο σοβαρές επιπλοκές είναι τα στεφανιαία ανευρύσματα που μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Οι γιατροί συνήθως παρεμβαίνουν γρήγορα με αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό.
Οι γιατροί δεν έχουν χρόνο να πραγματοποιήσουν μια επίσημη δοκιμή για να μάθουν ποιες θεραπείες λειτουργούν καλύτερα.
Αντ’ αυτού, έχουν καταρτιστεί σχέδια για μια διεθνή βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιήσουν για την εισαγωγή ανώνυμων πληροφοριών για τα παιδιά που βρίσκονται στη φροντίδα τους, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος και των θεραπειών που δίνονται.
«Δεν είναι τόσο καλό όσο μια τυχαιοποιημένη δοκιμή, αλλά είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει σε μια πανδημία. Επειδή οι αριθμοί θα είναι τόσο μεγάλοι, μπορεί να μας δώσει ένα μήνυμα για το ποιες θεραπείες είναι καλύτερες», είπε ο Levin.
Ο καθηγητής Russell Viner, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να μάθουμε πόσο ευεργετικοί είναι οι βιοδείκτες του αίματος για τη διαστρωμάτωση των παιδιών με τη νέα φλεγμονώδη νόσο.
«Χρειαζόμαστε τρόπους αναγνώρισης από νωρίς και μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμοι μακροπρόθεσμα», καταλήγει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις