Η «γέφυρα» για τη μετα-κοροναϊο εποχή – Το φθινοπωρινό ραντεβού του Μητσοτάκη
Η γέφυρα του Μητσοτάκη. Η δοκιμασία της σχέσης της ΝΔ με τους μικρομεσαίους. Το πολιτικό ορόσημο του Σεπτεμβρίου. Το φθινοπωρινό σχέδιο, το διακύβευμα και το εν δυνάμει προεκλογικό δίλημμα...
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
Το σχέδιο «γέφυρα» όπως το αποκάλεσε ο πρωθυπουργός έχει ένα ορίζοντα τετραμήνου και μετά το τέλος του καλοκαιριού όλα θα τεθούν επί τάπητος σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις.
Ανάκτηση του χαμένου εδάφους
Προς ώρας ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι θέλει να κεφαλαιοποιήσει τα δημοσκοπικά οφέλη από τη διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης.
Ουσιαστικά με το σχέδιο «γέφυρα» για τις παρεμβάσεις στα εργασιακά, την φορολογία και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και ιδίως για τη στήριξη του τουρισμού ο κ. Μητσοτάκης σε επίπεδο τουλάχιστον διακηρύξεων έθεσε ως διακύβευμα τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ανάκτηση ενός μέρους του χαμένου εδάφους στην οικονομία από το lockdown.
Θα ακολουθήσει το φθινοπωρινό σχέδιο
Μάλιστα παραδέχτηκε ότι ο κίνδυνος της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερος από τις άλλες χώρες και τόνισε ότι θα «ακολουθήσει το φθινοπωρινό σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε στο δρόμο της ισχυρής ανάπτυξης. Έτσι ώστε το 2021, ένα έτος εμβληματικό για την πατρίδα μας, η χώρα να βαδίσει σταθερά προς το αισιόδοξο μέλλον της».
Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως ορόσημο για τυχόν πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο που έχουν δείξει ως χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και άλλα πολιτικά στελέχη αλλά και αρχηγοί κομμάτων.
Τα δύσκολα μετά το Σεπτέμβριο
Μετά τον Αλέξη Τσίπρα και τη χτεσινή του παρέμβαση στη βουλή που έδειξε ως ορόσημο για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο και ο Κυριάκος Βελόπουλος ουσιαστικά δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση προεξοφλώντας εκλογές το Σεπτέμβριο.
«Πολλά λόγια, πολλά «θα» , πολλές υποσχέσεις με ημερομηνία λήξεως τις ερχόμενες εκλογές, δηλαδή το Σεπτέμβριο! […] ο πρωθυπουργός σήμερα αρκέστηκε στο να μεταφέρει τα δυσάρεστα μέτρα που έρχονται μετά το Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά τις εκλογές!», ανέφερε η «Ελληνική Λύση» σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Σημειώνεται δε, ότι προ μερικών εβδομάδων και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Αντρέας Λοβέρδος είχε χαρακτηρίσει το Σεπτέμβριο «βολικό» μήνα για εκλογές.
Μήνυμα πολιτικής παντοδυναμίας
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να ανοίξει κανένα τέτοιο ζήτημα.
Απεναντίας θέλησε να στείλει προς κάθε κατεύθυνση και ένα μήνυμα πυγμής και παντοδυναμίας πολιτικής και είναι χαρακτηριστικό το κλείσιμο των σημερινών του ανακοινώσεων.
«Ξέρω ότι σε πολλούς από εσάς συνυπάρχει η ελπίδα και ο φόβος. Ας κρατήσουμε τα θετικά συναισθήματα ως πολεμοφόδια για τη μάχη που έρχεται» είπε και πρόσθεσε με νόημα:
«Προσωπικά, νιώθω πιο δυνατός, έχοντας αντιμετωπίσει σε λίγους μήνες -και σχεδόν παράλληλα- την πρόκληση της οικονομίας, την καταιγίδα του μεταναστευτικού και την απειλή μίας παγκόσμιας πανδημίας.
Όλα ήταν δύσκολα. Πήγαμε όμως καλά. Γι’ αυτό και αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. Γιατί ο στόχος μου παραμένει ένας: Η Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμά της να αλλάζει και να γίνεται όλο και καλύτερη!».
Επίλογος και πρόλογος ταυτόχρονα το φετινό καλοκαίρι
Κατέληξε ωστόσο αινιγματικά λέγοντας πως «στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης. Με αναπτερωμένη την υπερηφάνεια και την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο».
Στην πραγματικότητα οι πρόωρες εκλογές ως εκλογές κοροναϊού και ανασυγκρότησης της χώρας είναι στο τραπέζι αλλά η συζήτηση από …φθινόπωρο και βλέπουμε, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.
Δοκιμάζεται η σχέση της ΝΔ με τους μικρομεσαίους
Το στοίχημα βέβαια για την κυβέρνηση είναι κατά πόσο οι τρεις πυλώνες του σχεδίου γέφυρα τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης οριοθέτησε ως στήριξη της εργασίας, μείωση των φόρων και στήριξη της επιχειρηματικότητας και ειδικά των τουριστικών επιχειρήσεων θα είναι ικανοί να συγκρατήσουν την ύφεση και κατά συνέπεια και τις κοινωνικές συμμαχίες της ΝΔ που της έδωσαν πέρσι την εκλογική νίκη και αυτοδυναμία.
Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων πάντως δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά κενά και ιδίως θα δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού σε μεγάλο βαθμό η σχέση της κυβέρνησης με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ιδίως όσο η οικονομία θα έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο σε σχέση με την υγειονομική διάσταση της κρίσης που κυριαρχούσε τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ανοσία αγέλης στην οικονομία
Είναι χαρακτηριστικές προς σ’ αυτήν κατεύθυνση οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για «ανοσία αγέλης» στην οικονομία που οδηγεί στην καταστροφή τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Ως προς τις επιχειρήσεις μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:
«Απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι απολύτως ανεπαρκές.
Το προγράμματα εγγυοδοσίας έτσι όπως εφαρμόζονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνουν εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Η μείωση προκαταβολής φόρου που ανακοινώθηκε χωρίς όμως να προσδιοριστεί πόσους και ποιους θα αφορά.
Η μείωση του ΦΠΑ που εξήγγειλε, αν δεν υπάρξει τζίρος, δεν θα έχει κανένα νόημα.
Δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την επιδότηση της ζήτησης στον τουρισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει για μία ακόμη φορά τα ψέματα σχετικά με τις δήθεν καλές επιδόσεις της κυβέρνησής του ως προς την ανάπτυξη. Αντίθετα από τους ισχυρισμούς του, όμως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του 2019 και «κατάφερε» να την προσγειώσει στο μόλις 1% στο τέλος της χρονιάς, πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή».
Οικονομικά για κοροϊδία
Σε ανάλογο μήκος κύματος το ΚΙΝΑΛ τονίζει πως «οι όροι για τα εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, επαφίενται στη γνωστή «καλή θέληση» των Τραπεζών.
Αντί της μείωσης του ΦΠΑ σημαντικά και συνολικά σε εστίαση και διαμονή, τον μειώνει μόνο στον καφέ και την πορτοκαλάδα»
Και μεταξύ άλλων καταλήγει μιλώντας για «οικονομικά της κοροϊδίας» από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Όσα για το συνολικό κόστος των δήθεν 24 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της πανδημίας, η Κυβέρνηση με μαγικό τρόπο αθροίζει παροχές, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και αναβολές είσπραξης οφειλών. Οικονομικά για κοροϊδία αλλά όλοι καταλαβαίνουν», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως μαζί με τους εργαζόμενους και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πληρώσουν το μάρμαρο της νέας καπιταλιστικής κρίσης και εγκαλεί την κυβέρνηση πως με τα μέτρα της στηρίζει μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις